onsdag 21 december 2011

En helt galen dag

Idag är nog den märkligaste dag vi varit med om på länge. På ett mycket positivt sätt.

Vi började dagen med att vara väldigt trötta. Sambon hade nästan inte sovit något alls, på grund av att han hade så ont i operationssåret. Jag hade också sovit dåligt, eftersom jag påverkades av hans nattvandrande. Vi har bägge två sovit dåligt  under en tid, så tröttheten sitter ständigt i kroppen.

Planeringen för dagen var att handla julmat. Eftersom vi inte kunde sova, så bestämde vi oss för att försöka komma iväg lite tidigare. Jag skulle bara sätta igång en deg först. Jag hade förberett surdegen igårkväll och tänkte att vi kunde handla, medan degen jäste idag.

Nu kom vi inte iväg så tidigt som vi tänkt. Degen tog längre tid än planerat och vi var sega, så allt tog tid. Vi började med att gå på bolaget för att köpa några julöl och en liten flaska glögg. Vi åkte vidare till Ica Maxi för att köpa Trisslotter. Jag hade en kupong där man kunde köpa fyra lotter och få fem. Det var vår egen julklapp. Vi hoppas ju ändå på lite tur. Samtidigt hade jag ordentlig koll på Willys priser på de varor vi skulle ha. Så vi tänkte även jämföra Icas priser, när vi ändå var där. Alltid kan man spara en krona eller två på det viset.

När vi var klara på Ica så åkte vi direkt till Willys. Vi ville bli snabbt klara, så att vi kunde komma hem och få vila en stund. Men så blev det inte. Min telefon ringde! "Hej, jag heter O och är kompis med Madde", säger någon i luren. O berättade vidare att hon anmält Madde och Ali till en sorts julklappsutdelning. Nu undrade O om vi kunde åka och hämta det. Visst kunde vi det.

Det är så här att i vår lilla stad finns sedan en tid en månadstidning som heter Newz. Det är en gratistidning, finansierad till stor del via annonser och sponsorer. De har nu till jul gått ut till affärsmän och butiker runt om i staden och tiggt ihop gåvor, till familjer som har det svårt. Maddes väninna O hade anmält Madde och Ali till detta och de var en av familjerna som blivit utvalda. Det var det vi skulle hämta.

Vi trodde vi skulle hämta en korg med lite julmat och julgott. Men så fel vi hade. När vi kom dit så blir vi så bra emottagna. Chefredaktören ville intervjua oss om Maddes och Alis situation. Han vill ju i sin tur kunna redovisa gåvan tillbaka till de som skänkt sakerna. Efter intervjun visade han oss vad de skulle få. Det var mat i massor. Ett helt julbord fyllt med skinka, köttbullar, flera sorters sill, medvurstar, prinskorv, ostar, Jansson, gravad lax, olika sorters bröd osv. Hur mycket mat som helst. Vi fick en korg fylld med godis, en back julmust. Och inte nog med det, två kassar med julklappar, främst till Melina, men även till hela familjen. Själva fick vi en kasse med chips och annat godis, bara för att vi kom och hämtade sakerna. Hade det funnits storlekar som passat, så hade de även fått jackor.

Som ni förstår var vi helt överväldigade. Vi ringde direkt till Madde och frågade hur vi skulle göra. Vi åkte till dem och överlämnade det de kunde ha glädje av nu. Resten tog vi hem för att ha på julafton, när de kommer till oss. Mellis fick några julklappar redan nu. Det finns fler kvar som hon kan få på julafton.

Den lilla familjen bor just nu på ett jourhotell. Där är de bokade fram till i början på januari. Har de inte fått någon lägenhet tills dess så förlängs det boendet. Det är ganska fint där. De har ett stort rum med kylskåp och ett litet frysskåp. Det finns en mikro på rummet och så har de tillgång till kök. De delar dusch och toalett Det blir lite som ett vandrarhemsboende. Även om det inte är något eget så är det nog det bästa boendet hittills, som de varit hänvisade till. Även om en egen lägenhet står högst på deras önskelista, så tror jag ändå att dagens "julklapp" smällde väldigt högt. Det blev ju en julklapp även till oss, kan man säga. Glädjen över att Madde, Ali och Melina får detta. Samtidigt drog det ner kostnaden för vårt eget julbord. Det behöver vi också, som ni vet. Stor heder till Newz som anordnat detta.

Vi kom inte hem förrän halvåtta ikväll. Då värmde vi faktisk Jansson som Madde och Ali ändå inte äter. Vi orkade inte laga någon annan mat. Hur gick det då med degen? Jodå, den var väljäst och fin. Nu är bröden gräddade och ska vila, invirade i handdukar, till i morgonbitti.

5 kommentarer:

Charlotte sa...

Vilken dag! Jag får glädjerysningar över hela kroppen!

Cicki sa...

Charlotte: Visst får man det.

Camilla sa...

Woow! Jag blir helt matt av att läsa att sånt här kan hända. Vilken fantastisk julklapp till er allihopa. Det är ni värda!!

Pärlmudden sa...

Vad underbart!!!
Ligger efter med bloggläsandet just nu, men ska förska komma ikapp nu under helgen.:)
Här firar vi julafton redan ikväll, sonen med sambo kommer hem för att sedan åka till hennes föräldrar imorgon och sedan jobba juldagen... Men men, vi kan lika gärna fira ikväll, huvudsaken att vi får fira med dem, eller hur!?
Hälsa sambo, Madde, Ali o lilla söta Melina från mig!
Julkramar i mängder skickar jag dig. :)
OCh sist med inte minst vill jag TACKA dig för det fina inlägget om Hjälpstickan!

Cicki sa...

Camilla: Det är helt underbart.

Pärlmudden: Visst kan man fira en dag före eller en dag efter. Huvudsaken man får vara tillsammans.

Ha det så skönt ni också. Jag ska hälsa till ungdomarna när de kommer imorgon.

Kan jag hjälpa Hjälpstickan med ett inlägg och några kronor så gör jag det så gärna. Kram