tisdag 31 maj 2011

Sitta och göra motveck

Artonhundra kallt, när Telia hade fabrik i Sundsvall, brukade vi skoja med dem som jobbade där. Vi sa att de satt på Telia och gjorde motstånd. Idag har jag inte gjort motstånd. Däremot har jag gjort motveck, 28 stycken!

Jag är en sådan där människa som är bredast på mitten och smalnar av uppåt och nedåt.. Det gör att man måste anpassa klädmodellerna efter det. Nu håller jag på med en murarblus. För att få rätt vidd nedtill och rätt mått upptill så har jag gjort veck. Tio på bakstycket, fem plus fem på framstycket och fyra stycken på varje ärm. Inte nog med det så har jag dessutom stickat ned dem för en snyggare finish. Jag tror nämligen att det är sådana detaljer som avgör hur slutresultatet blir. Jag har även sytt ihop fram- och bakstycken med halsoket. Det ser faktiskt ut som det ska.

Nu är bara resten kvar, sy fast ärmar, ärmavslut, halsslå, knäppslå och uppfållning. Som kronan på verket ska jag leta fram några fina knappar. Det här är kul.

11 kommentarer:

KB sa...

Vad flitig du varit idag. Själv syr jag en snuttefilt, ja något åt det hållet, åt en liten 3 mån-gosse. (H:s gudson).
När jag läste om dina motveck,minns jag att jag hade en ceriseröd dräkt i början på 60-talet, det var motveck på kjolen som var väldans vid och "fluffig". Det var mycket populärt då. Man var ju klädd som en liten tant. Tror inte 15,5-åriga S skulle tagit på sig en sådan idag.
Det enda som var lite upphotat då var väl Mary Quants OP-mode, hette det inte så. Där ser du vad dina motveck plockade fram hos mig!

Kramar

KB

Cicki sa...

KB: Det var ju sådana kjolar då. Men motveck på blusar och klänningar har det funnits av och till i många år. Speciellt nu när det varit mode med tunika.

Polargrevinnan sa...

Lyckliga du som kan sy. Låter som en bra modell även till mig.
Det här är kul - ord som glädjer mig. Du har det så jobbigt ibland,
skönt att det finns glädjeämnen också.
Kram Viola

Christina sa...

Det låter som värsta murarskjortan!
Den låter helt suverän, tänk om man kunde sy som du!

AprilSus sa...

Vad duktig och flitig du är! Måste erkänna att jag inte har en aning om vad motveck är? Men så ser ju inte min symaskin dags ljus specielt ofta heller... ;)

Kram på dig!

Cicki sa...

Polargrevinnan: Det är en tidlös modell som passar tanter som är rundare på mitten....:-)

Christina: Du är ju en fena på japanska byxor (eller var de kinesiska).....:-)

AprilSus: Du har väl något annat du är bäst på....:-)

Christina sa...

Cicki: Turkiska ;-)

Cicki sa...

Christina: What ever.....:-)

KB sa...

Ja motveck är jag ganska bekant med, jag vet inte hur många skjortor jag har sytt till "gossarna" när det begav sig. Det skulle vara motveck i ryggen på skjortorna.Inget annat!

Den här dräkten jag nämnde sydde mamma till mig, det var en kort jacka med stoora tjusiga knappar på den.Jag hade totalt förträngt den men när jag läste din blogg, poppade dräkten upp!

Ha det bra!

KB

(PS Cicki, inte tanter, tjejer/flickor...)

Metta sa...

Cicki!
På min blogg hittar du något till dig! Ha det gott!

Ruta Ett sa...

Ojoj, nedsydda motveck gör man inte på en liten stund. Men snyggt blr det. Hoppas att du mår lite bättre i ryggen snart!
kramar