fredag 25 februari 2011

Om att åka till Ikea

Mångmamma skriver i ett inlägg att hon varit till Ikea igår. Dit har hon 12 mil enkel resa. Vårt närmaste Ikea ligger i Kungens Kurva. Dit har vi 2-3 mil. Det tycker jag är tillräckligt långt. När vi är uppe i Sundsvall så hamnar vi av någon anledning ofta på Ikea. Så vi handlar mer ofta där än i Kungens Kurva. Till Ikea i Sundsvall är det ju bara ca 45 mil enkel resa.....:-)

Ikea i Sundsvall ligger i ett område som heter Birsta. Det ligger ca en mil norr om sta´n. Numera är det ett eget samhälle, fylld av butiker och gallerior av allehanda slag. Birsta City är näst största handelsområdet i landet, slaget enbart av Kungens Kurva.

När jag flyttade till Sundsvall -67 fanns det nästan ingenting där. Det var Kooperativa och Hakonbolaget som hade sina lager där. Idag heter det Coop och Ica, men på den tiden hette de så. De låg efter Timmervägen. Timmervägen, var precis som det låter, en väg som timmerbilarna trafikerade. Timmervägen binder samman E14 (nuvarande E75) och E4.

Ikea var först på plats att bygga där. Man byggde ett tvåvåningspalats. De var ensamma på plats länge. Av någon anledning så gick det sämre under något år så man hyrde ut övervåningen till småbutiker. De var inte ens inredda utan det var en öppen lösning. Man kunde gå och handla i olika butiker och betala i en gemensam kassa. En mycket knepig lösning.

Det var så här bara en kort tid. Man byggde snart om huset och utökade det. Fortfarande hade Ikea nedre plan och det var andra butiker på övre plan. Nu började tomterna runt omkring fyllas av andra butiker. Om jag minns rätt så var Överskottsbolaget (nuvarande Ö&B) först på plan. Ikea fick ett rejält uppsving. De var det Ikeavaruhus som låg längst norrut. Så var det till bara något år sedan. Folk började göra utflykter till Ikea. Det gick bussturer dit från städer norr om Sundsvall. Birsta blev ett turistmål. Man åkte dit, ställde upp sin husvagn på parkeringen och fyllde husvagnen med Ikeavaror innan hemfärden.  Jag minns att under några somrar, gick personal från Ikea runt bland husvagnarna och bjöd på frukost.

Som sagt var så har Birsta vuxit till en egen affärsstad. Det gamla Ikeahuset finns kvar, numera rejält ombyggt. Ikea däremot har byggt nytt och huserar numera i mycket större lokaler.

Säga vad man vill om Ingvar Kamprad, men en näsa för affärer har han. Vem hade kunnat tänka sig denna utveckling av Birsta när Ikea öppnade där i slutet av sextiotalet. Tydligen kunde Ingvar se potentialen redan då!

10 kommentarer:

Anonym sa...

Tänk att jag har aldrig ens varit till Ikea! Ska vi till Ikea måste vi antingen till Sundsvall eller Haparanda, det är väl ungefär lika långt till båda ställena, typ 30 mil eller nåt, kanske längre t.o.m? Jag vet inte, men alltför långt för att jag har lust att åka dit i alla fall. I höstas blev jag erbjuden att följa med på en bussresa till Ikea i Sundsvall för en billig peng. Jag sa nej tack. Bara tanken på att sitta i en buss full med kacklande fruntimmer i flera timmar gav mej panik. Sen vanka omkring på Ikea ett antal timmar och sen sitta i buss i flera timmar igen - som upplagt för att ge mej migrän. Hu.

EVA / whiskyochchampagne sa...

I mååånga år har Sundsvall varit närmaste IKEA för oss...50 mil enkel resa, så då blir det inte så ofta man kör enkomt dit utan mer då man likaså åker vägen förbi.

Men nu har vi ju ett IKEA uppe i Haparanda och dit är det "bara" 18 mil enkel väg, så det blev betydligt närmare :)

Ha en fin helg !

♥ ♥ ♥
KRAAAM EVA

Cicki sa...

Annika: När jag jobbade i en mataffär i Sundsvall så hände det att det kom in barnfamiljer på söndag och kunde säga att de haft inget att göra så de hade åkt till Ikea. Då tänkte jag att så lite att göra har jag aldrig haft. Trots att vi har nära så åker vi inte så ofta till Ikea. Men man måste ju erkänna att de är både billiga och bra på väldigt mycket saker. Senast var vi och provlåg sängar som vi drömmer om att få råd att köpa. Jag skulle inte heller vilja åka en lång bussresa enbart för att shoppa på Ikea....:-)

Eva: Ikea i Haparanda har ju tydligen varit en lysande affär. Det var något på TV om det häromdagen. Jag har aldrig förstått att det tog så lång tid innan det kom ett längre norrut än Sundsvall. Arton mil i norrland kör man ju som på en grisblink.....:-)

KB sa...

Kamprad är ju smålänning också...

Men, med facit i hand, ser man att det är ingen toppkvalité på deras möbler. Däremot är Ikea duktiga på förvaringsideer.

Kram

KB

Cicki sa...

KB: Det finns ju både ock att välja på Ikea. Vi har köpt en hel del där och det har varit jättebra grejer som hållit länge och som fortfarande håller. Vårt gamla köksbord köpte jag och exet 1977. Det användes som matrumsbord länge. Vi åt på det flera gånger i veckan. När jag flyttade tog jag det med mig och det fick bli köksbord. För ett år sedan gjorde jag och M oss av med det. Det enda felet på det var att det var lite avskavt i färgen. Vi gjorde oss av med det för att det var för stort för vårt nuvarande kök. Dessutom lämnar de 25 års garanti på sina Sultansängar. Då tror jag inte att det är någon dålig kvalitet. Plus att när M:s kontorsstol gick sönder så fick vi ersättning för den trots att den var 5-6 år gammal. Det är väl så att man får vad man betalar för. Köper man budgetvarianterna så håller de inte så bra. Lägger man däremot till mer pengar så tror jag Ikeas möbler håller samma klass som Mio, Europamöbler och liknande möbelföretag.

KB sa...

Ikeas sängar är väl av bra kvalite, och en del tyger. Och dricksglas. Men med den erfarenheten vi har av möbler och även annat, är det inget vidare. Och vi är väl inga större misshandlare av möbler. Det är isåfall den fyrbente som trillar av köksbordet ibland när han tigger, och då är det klösmärken det handlar om, och DET kan ju inte Ikea rå för. Vi har för säkerhets skull dragit ut en extraskiva till honom. Det är ett Ikeabord, svart. Vi har haft det i två år och funderar på att byta bort det.Det får dock vänta tills vi fattat beslutet, du vet vad.

Nu kommer snart M med bägge "glina" och dessutom E:s flickvän. Tänk att min lilla ros har blivit så stor.

Ha en fin helg!

Kram
KB

KB sa...

Vi diskuterade just Ikea här Ikväll. Och var väldigt överens om att kvaliten på deras varor är/har blivit urusel. Däremot det som köptes där på 70-80 talen, var mycket bättre.
Vi köper ALDRIG några budgetmöbler. Då avstår vi hellre.
Om man vill ha billiga kvalitetsmöbler är det nog bättre att söka på loppisar och antikaffärer. Där finns sk "40-tals barock", eller äldre, vilket vi gillar skarpt,som efter ev ommålning är så fina. Och där finns kvalite.

Men, som sagt, det är vår åsikt.

OCH, vi respekterar givetvis att alla inte tycker lika.


Kram

KB

Cicki sa...

KB: Självklart är det upp till var och en att tycka och handla var man vill. Jag tycker också att vissa saker hos Ikea är skit. Och vissa saker är bra. Sist vi var där skulle jag köpa av de enfärgade bomullstygerna de har. Men där hade kvaliteten blivit sämre. Så var så hemskt tunna att jag avstod.

Mångmamma sa...

Om jag får tycka till lite, anser jag att flera saker överlag har blivit sämre på sistone.
Inte bara IKEA-saker, utan även teknik, tygkvalité, mobiler, leksaker osv.
Känns lite som om vi är tillbaka till 70-talets "slit-och-släng-mentalitet".
Motvikten är ju den nyvaknade vurmen för retro/loppis/Blocket-handling.
Visst är det så att mycket av det IKEA har är prisvärt, annat är ren och skär skit.
Men som gammal MIO-anställd, är det liten skillnad i kvalitén - trots allt!
Cicki - tack för länkningen och till er som bor på våra nordligaste breddgrader/nordliga hörn - jag förstår er.
Att ni undviker vansinnesfärder till IKEA!

Cicki sa...

Mångmamma: Visst är det väldigt mycket som det blivit sämre kvalitet på. Jag tror att det är så att saker ska inte få hålla så länge utan att man ska köpa nytt med jämna mellanrum. Det tror jag är producenternas önskemål. Medan vi konsumenter gärna återvinner. Det verkar vara en trend i det, tack och lov.