måndag 21 februari 2011

Tekakor

Ursprunget till dessa tekakor kommer ifrån min moster Maja. Hon bakade alltid fantastiskt matbröd. En gång när hon skulle göra de här tekakorna var hon utan mjöl. Hon skickade morbror Sven att köpa det. Han kom hem med något som hette Lantvete. Eftersom moster Maja var en ragata och morbror Sven en toffel så fick han sig en rejäl utskällning om att han inte ens kunde köpa riktigt mjöl. Men snål som moster var, så använde hon det där mjölet. Tekakorna blev godare än någonsin.

Mamma fick receptet och sedan har jag ärvt det i min tur. De senaste åren har jag inte hittat lantveten så jag har gjort en egen variant med vetemjöl och grahamsmjöl. Utom igår. Då tog jag en påse "lantbrödsmjöl fyra sorter". Jag tog det för att datumet hade gått ut och jag ville använda upp det innan det blev för gammalt. Jag minskade lite på mjölmängden eftersom det mjölet är ganska grovt. Förutom vetemjöl så innehåller det korn, råg och havre. Det blev världens godaste tekakor. Naturligvis måste jag dela med mig av receptet.

Majas tekakor på mitt sätt
32 st

1 l mjölk
200 g smör
50 g jäst gärna för söta degar
1 dl sirap
2 tsk salt
1½ kg (en påse) Lantbrödsmjöl fyra sorter

Låt degen först jäsa i 60 minuter. Kavla ut dem till en tjocklek på ca ½-1 cm. Tryck ut kakor med mått, ca 12 cm diameter. Låt dem jäsa 40 minuter på plåten. Grädda i 225 grader i 6-7 minuter.

2 kommentarer:

engelsson sa...

Hehej..jo det där lät gott..o lite kul o läsa för jag har själv börjat använda just detta mjölet mer o mer.. det funkar t om till palt du.. Men jag gör en baguettvariant på detta mjölet o Manitobacream-mjölet..funkar kanon.kram på dig o ha en bra dag..nu ska jag lyssna på Pink..lol

Cicki sa...

Engelsson: Jag hade glömt hur bra det här mjölet är. God smak. Det har varit så mycket surdegsbröd att det mest handlat om råg, rågsikt eller vetemjöl på sista tiden. Ska testa att byta ut något av dem mot det här mjölet. Jag har inte testat Manitoban än fast många pratar om hur bra det är. Det får väl bli vid tillfälle.