tisdag 9 november 2010

Sopprecept

Vi åt kyckling i helgen och det blev lite över. Eftersom det sällan kastas mat här så skulle jag ta rätt på den där kycklingresten. Hade det varit sommar, så hade det blivit en kycklingsallad. Men det kändes inte så lockande. Så det blev en kycklingsoppa. Jag hade även lite infrysta kycklingrester att dryga ut det med.

Krämig kycklingsoppa

1 l kycklingbuljong (1 l vatten + 2 hönsbuljongtärningar)
kycklingrester eller ett par kycklingfiléer som får koka med på slutet
4 morötter
1 palsternacka
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
ca 1 msk curry oriental
1 pkt nudelsoppa (kycklingsmak)
1 brk kokbar creme fraiche
salt och peppar

Bena ur kycklingresterna och skär dem i mindre bitar eller skär kycklingfiléerna i strimlor.

Skala och strimla morötterna och palsternackan. Hacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök i lite olja eller flytande smör. Fräs även med curryn. (Vi tycker om mycket curry. Vill man ha det mildare så ta den vanliga curryn eller minska mängden.) Fräs med morötter och palsternacka en kort stund.

Slå över buljongen och låt grönsakerna puttra tills de blir mjuka.

Ta sedan bort ungefär hälften av grönsakerna och lägg det åt sidan. Mixa ihop det som är kvar i kastrullen till en slät soppa. Lägg i kycklingköttet och de hela grönsaksbitarna.

Jag hade inga äggnudlar hemma så ett paket nudelsoppa med kycklingsmak fick bli reserv. Det var inte helt fel. Jag krossade nudlarna (i paketet, med handen) till mindre bitar och hade i både dem och den lilla kryddpåsen. Allt fick nu koka i några minuter så nudlarna blev mjuka och kycklingköttet varmt (har man rå kyckling så får man öka på koktiden lite grand). Smaka av med salt och svartpeppar, gärna nymalen.

Slå i creme fraichen och låt allt få ett uppkok.

Smaklig måltid

3 kommentarer:

Christina sa...

Det lät som en mycket god soppa :-)

Camilla sa...

Ja, det lät gott! Soppa är god mat, men det blir alldeles för sällan hemma hos oss.

Cicki sa...

Christina: Den blev jättegod.

Camilla: Vi äter soppa nästan en gång i veckan. Jag gör de rätt matiga för att man ska stå sig.Du har ju fortfarande barn i värsta växaråldern och då kanske inte soppa räcker så bra.