onsdag 31 mars 2010

Snarkfia

Fina flickor snarkar inte. Eftersom jag inte är någon fin flicka så bryr jag mig inte, utan snarkar rejält. Jag rapar och fiser också vid behov och om det inte stör någon annan.

Men tillbaka till snarkningarna. Det var ett stort problem i många år. Min fd man var rejält arg på mig i många år för att han inte fick sova. Sambon stod ut länge innan han sa något. Det var han som kom på att jag även slutade andas då och då. Det här påverkade naturligtvis även min dag, eftersom jag ständigt var trött. Jag hade en väldigt dålig sömnkvalitet. Fibron påverkar ju också min sömn, så det gäller att hitta allt som kan påverka. Bra sömn är ju oerhört viktig för en bra livskvalitet.

Fånig som man är, så tyckte jag det var pinsamt att söka för mina snarkningar. Snarkningar är ju sånt som män håller på med. Inte drar man timmerstockar när man var kvinna. Men så var det i alla fall. Jag var på olika utredningar och man konstaterade att jag hade trångt i svalget, därav detta med snarkningarna och andningsuppehållen.

Först fick jag en bettskena. Den provades ut efter alla konstens regler. Ändå kunde jag inte använda den. Efter halva natten slet jag ur den och sov vidare, snarkandes. Till slut bet jag sönder två tänder med denna bettskena. Då var det bara att inse att detta funkade inte.

Så vad göra. Ny utredning och nu begärde jag att få en CPAP som jag hört talas skulle vara bra. Så det provades ut en sådan. Jag fick sova över på Huddinge sjukhus för att se om den fungerade. Det gjorde den. Sedan dess har den varit som en god vän. Det är fyra år sedan.

I måndags och igår var jag på Huddinge sjukhus på kontroll igen. Sådana görs då och då, för att utvärdera hur det fungerade. På måndagen var jag dit och kollade en del värden, som t ex blodtryck. Allt var bra utom att jag väger för mycket. Men det var ju ingen nyhet. Jag fick med mig en pulsmätare hem som jag skulle ha på natten. På den registreras det hur lugnt jag sover.

Igår var jag tillbaka med pulsmätaren och hade även min egen apparat med mig. Pulskurvan var relativt bra, utom under en del av natten, då pulsen ökat lite för mycket. Så sköterskan ändrade min apparat till att blåsa in mer luft. När hon ska ställa in apparaten så upptäcker hon att filtret aldrig är bytt. Hon frågar varför jag inte gjort det. Mitt svar att jag hade inte en aning om att jag skulle byta något filter. Det var rejält äckligt när hon tog ur det gamla. Hon konstaterade att det var tur att jag fått i mig någon luft överhuvudtaget. Så nu ska jag byta filter två gånger om året. Det var ju bra att jag äntligen fick veta det.

Så igårkväll la jag mig med rätt inställd apparat och fräscht filter i den. Jag har sovit som en stock och bara vaknat en enda gång inatt. Nu känner jag mig pigg och utvilad och färdig för en tvättstugedag. Det är bra att man blir kontrollerad och godkänd och då och då.

12 kommentarer:

Moster Ma sa...

Ny besiktning om ett år då... ha en Glad Påsk!!!! också.

Cicki sa...

Moster: Det var så bra så jag klarar mig och behöver inte ombesiktigas förrän om två år. Det du....:-) Glad Påsk på dig också.

Polargrevinnan sa...

Var har vi fått det ifrån att "fina" flickor snarkar inte.
Själv är jag visst inte alldeles tyst när jag sover och jag tycker det är retligt om jag stör någon, men vad gör man.
Min sambo och jag har var sitt sovrum. Han proteserade men jag stod på mig. Vi har breda sängar i båda rummen, det händer ju att vi glömmer var vi ska ligga.
Underbart att du fått hjälp. Jag kan bara inte förstå att man kan sova med apparaten. Jag har sett, min syster har samma problem som du. Hon somnade föresten vid ratten och det höll på att gå riktigt illa. Efter den händelsen gjordes undersökningar. Vi tyckte att det var konstigt att hon alltid somnade när vi var tillsammans. Nu är hon hur pigg som helst.
Nu önskar jag dig en riktig skön GLAD PÅSK.
Kram Viola

solveig sa...

Haha, bra att det finns hjälp i nöden. Min fästman drar timmerstockar stora som mammutträd och jag har flytt fältet. Vi har skilda sovrum nu och väsnas var och en på sitt håll utan större klagan. Bättre kan det inte vara, tycker jag men kanske han skulle behöva en sån där apparat..

Cicki sa...

Viola: Jag vet inte vart det kommer ifrån. Förmodligen någon gammal fördom om ljuva kvinnor och det täcka könet.....:-)

Vi har inte så gott om rum så vi kan ha skilda sovrum. Det går jättebra att sova med den där apparaten. Jag hade inga problem med den ens i början. Nu märker jag inte ens av den. Det sliter ju väldigt på andra organ om man inte får sova riktigt och om man har de där andningsuppehållen. Hjärtat tar mycket stryk.

Solveig: Det kanske inte vore så dumt om han fick en CPAP. Den skonar kroppen (och samlivet) väldigt mycket.

Biggan999 Svart och vitt sa...

Gick de inte igenom apparaten med dig och hur den ska skötas när du fick ut den. Det brukar vara manual skriven på ett A4 rengörning av slangar andningsmask och filtret. Filtret tvättade jag ur med en droppe diskmedel en gång i månaden. Det är ju samtidigt så att det filtret rensar ut pollen ur luften.
Sov gott utan snarkningar

Cicki sa...

Det gick bara igenom det muntligt då för fyra år sedan. Jag har varit på koll efter det och haft apparaten med mig utan att någon kollat filtret tidigare. Går du också på Huddinge. Jag tror det är olika beroende på vem man träffar. Jag kanske ska göra som du, diska ur det med jämna mellanrum. Nu fick jag två extrafilter med mig och sedan är det bara att ringa hjälpmedelscentralen för att få nya. Jag har fått nya slangar och burk till befuktaren där också. Det ingår i hyran. Det är masken (silikonringen) jag måste betala för.

Cina sa...

Nån i min närhet har också apné och sover med cpap. Ibland krånglar och läcker masken så till den milda grad. Men "nån" sover gott vidare ändå. Filterinformation var det dåligt med här också, det har ju ändå ganska stor betydelse.
Bra att allt var bra på din "besiktning". Det är ju verkligen viktigt att få sova ordentligt!
Har du maskin med förinställt tryck? Här provas en maskin som reglerar lufttrycket själv efter utandning, snarkningar.
Mycket med det där är det!
Trevlig helg!
Varm kram!

Cicki sa...

Cina: Jag tror jag förstår vem "nån" är......:-) Är det något fel på maskinen eftersom den krånglar så. Kanske "nån" kan få en ny. Jag har förinställt tryck. De höjde den nu. Det är väl därför jag fick göra det där med pulsmätaren för att de kollar att rätt tryck är inställt. Kram

Anonym sa...

Har ju med en sådan apparat, fast en B-level, dvs. snäppet närmare respirator, den gör vi ren filtrna på varje vecka. Jag har den ju inte för snarknimngar men jag ska kanske trycka den över gubben ibland.

Glad påsk vännen.

Karin

Anonym sa...

Har ju med en sådan apparat, fast en B-level, dvs. snäppet närmare respirator, den gör vi ren filtrna på varje vecka. Jag har den ju inte för snarknimngar men jag ska kanske trycka den över gubben ibland.

Glad påsk vännen.

Karin

Cicki sa...

Karin: Glad Påsk på dig också. Du får väl ge Bamse en tryckare....:-)