lördag 10 oktober 2009

Pasta med rostad paprika och svamp


Det här åt vi ikväll. Det var fantastiskt gott. Passar perfekt nu när svamptillgången är så god. Vill man inte ha den helt vegetarisk så kan man göra som vi gjorde. Vi tog lite prescutto och salami till. Eller varför inte stekt kycklingfilé till. Jag kommer helt klart att göra det fler gånger.

Pasta med rostad paprika och svamp
4 personer

4 paprikor, röda och gula
2 tsk balsamvinäger
2 tsk olivolja
250 g färsk svamp, gärna skogssvamp
1 msk olivolja
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar

Tillbehör:

tagliatelle eller annan pasta
riven parmesanost

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 250 grader grill. Halvera och kärna ur paprikorna. Lägg dem med snittytan nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Grilla dem högst upp i ugnen ca 5 min tills de blir bubbliga och svärtade. Ta ut dem och täck dem med ett nytt bakplåtspapper urkramat i vatten. Låt papperet ligga kvar i ca 10 min. Dra bort de svarta skalen när paprikorna svalnat och skär dem i cm-stora bitar. Lägg bitarna i en skål och blanda med olivolja och balsamvinäger.

(Detta moment gjorde jag tidigt så det fick dra ihop i drygt en timme. Jag rekommenderar det. Rör om då och då så alla smaker får blanda sig.)

2. Ansa och skär svampen i bitar. Stek dem i olivolja i en stekpanna på medelhög värme i ca 15 min. Krydda med salt och peppar.

3. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen och blanda den med paprikan. Servera med stekt svamp och riven parmesanost.

Smaklig måltid

10 kommentarer:

Christina sa...

Det där lät smarrigt! Rostade paprikor är otroligt gott så det här receptet ska jag testa, vi har hela kylskåpet fullt av trattisar :)

Tack för att du delade med dig! Har du ngt smarrigt recept på trattissoppa får du gärna lägga ut det ;)

Cicki sa...

Christina: Jag har trattisar för torkning snart överallt. Måste köpa fler glasburkar för förvaring. Just nu ligger de färdigtorkade i plastburkar vilket inte är något bra alternativ.

Ja, jag har ett bra recept på trattissoppa. Lägger ut det senare.

Christina sa...

Cicki: Hur torkar du dina trattisar?
När jag hade sommartorpet i Västergötland la jag ut myggfönster mellan två stolar, bredde ut ett tjockt lager med trattisar och satte en varmluftsfläkt under. På morgonen var de kruttorra och finfina.

Eftersom vi saknar en fläkt på stationen så testade jag att torka trattisar i varmluftsugnen, men det var ingen höjdare.

Du kanske bara lägger ut dom på tidningspapper och låter dom självtorka?

Cicki sa...

Christina: Jag har också testat att torka i ugnen men det var bara att kasta bort dem.

Ja, jag brer ut dem på tidningspapper. Jag har en träbricka med sånt där rutgaller som varit så modernt i några år. Den är suverän för där blir det ju luft underifrån också även om det är en tidning emellan. Den här gången la jag även en tidning över ett ugnsgaller (jag har flera sådana) just för att få samma effekt. Det funkar bra. Sedan blir det tidningspapper på lite allt möjligt, långpanna, småbrickor osv. Jag är där och rör om då och då för att få in luft på alla. Det brukar ta ca 3-4 dygn att få det torrt.

KB sa...

Det ser gott ut! Jag klarar bara inte av att äta makaroner längre, bara spagetti, fråga mig inte varför? Det receptet ska jag prova. Och paprika i ugnen är ju himmelskt, likaså grillad. Jag känner igen detdär med svamp överallt. De blir finast, tycker jag, om man lufttorkar dem.

Allt väl hoppas jag.

Kram

KB

Christina sa...

Cicki: Då ska jag göra som du beskrev, jag orkar inte stå och göra fler svampsåser och frysa in nu.
Tack, jag ska gå och fixa det direkt!

Cicki sa...

KB: Jag upplever att det är olika smaker på olika pastor. Det är väl det att de tar upp smaken ifrån maten olika. Har du testat olika märken. Nu finns det ju så många fina märken att välja på. Barilla är ju ett t ex. Zeta har kommit ut med ett också som vi köper rätt ofta. De har lite mer olika former på sina pastor. Vanliga makaroner äter vi bara till köttbullar. Spagetti blir det lite mer ofta.

Christina: Det är enklast att torka. Det jag fryser in förväller jag bara i förväg. Alltså låter de koka på svag värme (oftast ettan) till all vätska är urkokt. Sedan fryser jag in det i småförpackningar.

Moster Ma sa...

Receptet låter underbart.
Mina gula kantareller förväller jag bara lite och fryser in dem med sitt spad, som jag låter koka in när jag tillagar dem. Varför vet jag inte riktigt!

Cicki sa...

Moster: Många gånger så är det väl så att man börjar göra på ett sätt och så fortsätter man så. Kanske för att det var så man lärde sig av sin mor. Fast jag fick aldrig lära mig laga mat av mamma. Vi barn var inte tillåtna i köket förrän det skulle tas rätt på disk eller nåt sånt. Så jag kunde faktiskt inte laga mat när jag flyttade hemifrån. Har tagit igen det rejält.....:-)

engelsson sa...

Låter riktigt gott..kram