lördag 18 juli 2009

Minnen dammas av

Förr, i mitt gifta liv när jag var både yngre och friskare, brukade jag storstäda huset från golv till tak, två gånger om året. Så kan jag inte göra längre. Jag har fått tänka om helt och hållet när det gäller kraven på ett välstädat hem. Numera försöker jag att ta ett ordentligt tag med allting en gång om året. Dessutom får det bli i spridda skurar, när jag orkar.

Idag har jag tagit prydnadshyllan i köket och minnena väller över mig när jag putsar och diskar de olika sakerna. Där står mammas gamla kryddburkar i plåt. De som en gång var vackert blå med gula rosor och som nu har en bleknad patina. Lyfter man på locket och snusar kan man fortfarande känna blandningen av kardemumma, kanel och nejlika. Det händer då och då att jag tar ner dem och snusar i dem bara för att få tag på barndomskänslan igen, då när vi fortfarande var lyckliga.

Där står också sambons mammas vackra keramikkruka som är en av de få saker som finns kvar efter henne. Jag tycker mycket om den och får en liten närhet till den svärmor som jag aldrig fick träffa. Svagdricksflaskan från mormor och morfar finns också med på hyllan. Minnena av morfar som hämtade flaskan från hyllan i källartrappen. Där var det svalt och bra för drickan att stå. Källartrappen som vi barn fick akta oss för eftersom den var så brant.

Bland dessa saker trängs också kaffekvarnen som är från mormor och morfar. Den som mamma köpte kaffebönor till för att hennes barnbarn skulle få känna på hur det var att mala kaffe förr. Mitt bland allt detta står det även burkarna med torkade trattkantareller och trumpetsvamp. De påminner mig om svampräderna som jag och väninnan S hade förra året i vildsvinsland. Även nu måste jag öppna på locken och snusa och känna skogsdoften.

Vilket får mig att bestämma mig för att ikväll blir det kassler, hasselbackspotatis och riktig svampsås.

5 kommentarer:

Bloggblad sa...

Så där nostalgisk var jag förr, men efter att ha ärvt hur mycket prylar som helst, som bara gör mig trött, har jag skickat det mesta på återvinning eller till auktionskammaren. Ingen vill överta det efter oss, och jag vill inte damma på grejerna mer.

Jag har bara orkat sommargenomgång de senaste 10 åren, men det är lite dumt att spara det, för jag får ju aldrig riktigt ledigt på min semester. Tänk om jag kunde hålla ordning hela tiden?!?!?!

Cicki sa...

Bloggblad: Jag har inte mycket mer än det där. Det mesta har fått gått till loppis för länge sedan. Men några saker är för kära för mig. Just de där gamla plåtburkarna med kryddoften älskar jag. Jag har en tavla som morbror Pelle målat och som jag också älskar. Morbror Pelle var inte ens min morbror utan har var min farmors morbror men jag minns honom så väl. Han blev nästan hundra år.

En kompis till mig använder sig av ett städsystem som kallas för Fly lady. Det innebär att du avsätter en kvart varje dag till någon städning. Enligt min kompis fungerar det jättebra och man hinner tydligen mycket på denna kvart om dagen. Det kanske vore något för dig....:-)

I mitt gifta liv bodde jag granne med en lärare. Hon började varje sommarlov med att röja. När hösten kom hade hon oftast bara kommit halvvägs så hon fick plocka undan allt igen. Jag tycker ni lärare ska göra roligare saker än att städa på er semester. Ni har ett sånt viktigt jobb så det är jätteviktigt att ni börjar höstterminen med att vara pigga och utvilade....:-)

Klimakteriehäxan sa...

Längst till höger i huvudet på din hemsida med allt du gjort finns en vit kasse med stor blå blomma. Hur stor är den? Finns den med handtag som man kan ha över axeln? Och vad kostar den? Verkar inte finns bland vare sig väskor eller kassar - eller letar jag dåligt?

Klimakteriehäxan sa...

Förresten har jag bloggat om Fly Lady! fast det är ganska länge sen!

Cicki sa...

K-häxan: Tyvärr så finns det ingenting kvar av det tyget. Det var en sk miljökasse med korta handtag, fodrad men inte fickor invändigt. De säljer jag ju extra billigt för jag vill uppmuntra till tygkasseval när man mathandlar. De kassarna brukar ha mått som är ca 45x50 beroende på mönster.

Om du vill ha en sådan eller något annat så kan du ju beställa. Jag har hur mycket tyger som helst liggande så om du önskar så kan jag maila foton så du kan välja. Eller att du besöker den lilla staden vid kanalen som ligger söder om Söder....:-)

Du kan ju beställa hur du vill i så fall, med eller utan fickor, korta eller långa handtag. En inredd vanlig kasse tar jag 150:- för. Blir det mer arbete så ökar priset lite grand. De dyraste och mest arbetade kassarna tar jag 300:- för.

Använder du dig av Fly lady? Min väninna gör det. Jag har testat men är inte tillräckligt konsekvent så det fallerar ganska snabbt....:-)