tisdag 16 september 2008

Ge mig en större svamputrymme

Nu har jag rensat svart trumpetsvamp som ligger för torkning. Sedan har jag rensat två ordentliga omgångar med trattisar som också ligger på tork. Efter tips från en god vän så har jag arrangerat torkar med ugnsgaller på plåtar. På gallren har jag lagt handdukar med svampen på. Sedan har jag lagt en handduk över och ställt allt på hatthyllan. Man måste ju upp med det så inte katterna får tag i godbitarna. Men nu är hatthyllan full och plåtar och galler är slut. Jag tänkte jag skulle få torka all denna svamp för att kunna lagra den längre. Jag får tänka ut fler idéer och platser till imorgon. Tänk så nöjd man känner sig när man fått vara ute en hel dag och lufsa i skogen och dessutom komma hem med allt detta goda. Så även om jag beklagar mig lite så är det ett kärt besvär att ta hand om godbitarna.

7 kommentarer:

Cicki sa...

Hilda: Då ska du ge dig ut i skogen nu för i år är det ett kanonår. Och där du bor finns det kanonfina svampskogar. Åk nu på semester och när du kommer hem så hinner ni fortfarande ut och plocka trattisar. De tål en frostnatt eller två.

Pärlmudden sa...

Hel Cicki!!
Maken kommer ofta hem med en massa trattisar o kantareller. Trattisarna lägger vi på brickor på tidningspapper, sen ställer vi en fläkt som får blåsa på trattisarna över natt. Efter en natt har de torkat ihop rejält, så då kan man plocka ihop den på färre brickor. Efter ett par dygn kan man lägga dem i burkar, men vi brukar vänta ett tag med att sätta på locken. Hittills i höst har vi fått hem 30 liter trattisar och ungefär lika mycket vanliga.
Ovanligt lite, men nu verkar säsongen kommit igång rejält här.
Ha det bra, och lycka till med torkningen!
kram

Anonym sa...

Jag brukar alltid förvälla min svamp istället. Sedan lägger jag den i fryspåsar och in i frsen. Tar liten plats och så är svampen färdig för svampsås på ett kick. Så det är mitt tips till dig!

Cicki sa...

Pärlmudden: Svamptillgången verkar ovanlig bra i år. Jag har tyvärr ingen fläkt. Försökte häromdagen att torka dem i ugnen på lägsta värmen och med luckan öppen men det gick inte bra. Fick kasta dem.

Trebarnsmamman: Jag förväller också. Har redan förvällt massor men de håller sig bättre i torkat tillstånd. Men jag får nog göra både ock den här gången.

Cicki sa...

Trebarnsmamman: Håller sig längre, menar jag.

Anonym sa...

Fast jag tycker de hålller väldigt länge förvällda också...ett par tre år eller så :)

Cicki sa...

Trebarnsmamman: Jo, jag vet. Jag har haft svamp jättelänge i frysen utan att den blivit förstörd. Så det får nog bli något sånt nu också om jag ska få plats med allt. I-landsproblem eller. Var gör man av all mat?