torsdag 20 december 2007

Jul förr och nu

Den rubriken handlar inte om hur det var för länge sedan på landet utan det handlar om mina egna jular, förr och nu. Jularna förr i mitt gifta liv när jag var tvåbarnsmor och arbetade och bodde i villa. Kontra jularna nu när jag är sjukpensionär, sambo och bor i lägenhet. Fortfarande tvåbarnsmor om man nu kan säga det när "barnen" är 31 och 28 år.

Förr började jag mitt julstök redan till advent. Då började jag städa hela huset, från golv till tak. Flyttade undan alla möbler för att komma åt att knäskura alla golv, torkade ur garderober och köksskåp, frostade av frysar, torkade alla lister, och skurade, skurade och skurade, rum för rum. Tvättade alla mattor, dammsög alla möbler med mera, med mera. Jag bakade flera sorters bullar, eget vörtbröd, fyra-fem sorters kakor. Gjorde egen leverpastej, egen senap, rödbetsallad, gravade lax, la in sill, gjorde köttbullar, stekte revbensspjäll. Postade 40-50 julkort, köpte julklappar i mängd. Eftersom jag arbetade i en livsmedelsbutik så blev det även mer och mer jobb ju närmare julen vi kom. Jag arbetade för det mesta varje julafton.

Gissa hur jag mådde på julaftonskvällen på den tiden?

Jularna nu är väsenskilda från det livet. Vi har julhandlat, men enbart mat. Sedan flera år tillbaka har vi slutat med allt vad julklappar heter. Och alla är lika glada ändå. Vi lägger en del tid på maten men inte ens i närheten mot hur det var förr. Städningen då? Jag som var pedant i mitt tidigare liv konstaterade igår att jag orkar inte dammtorka bokhyllan och alla glassaker som står i den. Där ska ändå julgranen stå så det syns inte att den inte är dammtorkad. Snart ska jag lägga på juldukar och dammar där de ska ligga. Imorgon ska vi dammsuga och torka golv. Sedan ska vi pynta och det får bli jul. En lugn julafton alldeles för oss själva fylld av kärlek och harmoni.

Gissa hur jag mår nu på julaftonskvällen? Den frågan behöver jag väl knappt besvara.

2 kommentarer:

Hilda sa...

Vilken underbar inställning du har! Jag är 30 nu jag och har "små barn" . Så visst är det lite julklappar som gäller. Men det där med julstädning har jag aldrig förstått mig på. Ska dammsuga i morgon i alla fall! Härlig inställning som man blir glad av har du ju!!!!

Cicki sa...

Tack. Det är väl åldern som lärt en att bli lite klokare......:-))) Har man små barn som du har kan man inte strunta i julklapparna. Då gör man ju illa barnen när de blir utan och alla andra får.