söndag 25 november 2007

Datorvärlden

För så där femton-tjugo år sedan, när datorerna började hitta in i det vanliga hemmet, pratade man om hur datorerna skulle isolera alla människor. Man visade upp en skräckbild där alla satt hemma vid sin dator och handlade, skötte bankärenden och så vidare. Man målade upp en bild på att man aldrig mer skulle komma ut och träffa andra människor. Man frågade sig också hur detta skulle drabba de äldre.


Idag har vi svar på en del av denna skräckpropaganda. För vad hände? Jo, vi blev mer sociala än någonsin. I alla fall om man tar till sig de möjligheter som datorn ger. Man lär känna människor som man aldrig skulle ha lärt känna annars, eftersom datorvärlden inte har några fysiska avstånd. Visst handlar vi och sköter våra bankärenden via datorn. Men det gör ju att livet blir enklare och vi får tid över till annat, bland annat att vara mer social.


Vi är med på mailinglistor i ämnen som intresserar oss. Genom det får man nya vänner runt om i landet och världen. Vänner man vill träffa i verkliga livet. Vi bloggar och delar med oss av våra tankar, funderingar och intressen. Det skapar också sociala kontakter. Vi håller kontakt med gamla och nya vänner via msn, chattar och andra communities.


Idag är det lätt att via olika kontaktnät hitta en partner. Numera är det inte heller någon som reagerar om man säger att man träffats via nätet.


Hur blev det då för de äldre? Där är det väl lite olika, beroende på hur öppen man är för nyheter. Men jag tror ingen har blivit mer isolerad på grund av datorer. Min egen pappa, som är 70+ betalar sina räkningar via datorn och håller på med sin älskade släktforskning via datorn. Nu planerar han även att dra in bredband i sommarstugan för att kunna ha en dator även där. Vi, min far och min syster, skickar bilder mellan oss och delar med oss av det vardagliga till varandra.


Jag vet en gammal morfar som kunde följa sitt barnbarns luffande genom världen. Det hade aldrig varit möjligt innan datorns intåg i hemmet.


Själv hade jag varit mer isolerad eftersom min sjukdom gör att jag inte orkar med så mycket resande och sociala kontakter utanför hemmet. Nu kan jag hålla kontakt med mina vänner och känna mig social via datorn. När jag var nyskild och nyinflyttad i vår huvudstad var datorn ett hjälpmedel att lära känna nya vänner via mailinglistor och chattar.

Datorn är idag ett uppskattat hjälpmedel i skolorna. Vi söker och hittar kunskap via nätet. Så fort man undrar över något är det enkelt att googla och hitta ett svar. Det kan gälla allt från blomskötsel till barnsjukdomar.


Visst har det följt med nackdelar i hemdatorns spår. Det sexuella utbudet har blivit stort, kanske till och med för stort. Som förälder måste man vara uppmärksam på vilka sidor ens barn rör sig på och vilka kontakter de knyter. Man måste vara försiktig med hur man använder sina bankkort så ens konto inte plundras. Men det gäller även ute i det vanliga samhället.

Jag tror ändå att om man väger för-och nackdelar mot varandra så blev det inte så hemskt som skräckpropagandan siade om, då för länge sedan.

1 kommentar:

Anonym sa...

Instämmer helt, välskrivet. Martin