onsdag 12 februari 2014

Jag är inte PK

Jag skrev ett inlägg här om dagen, om jämställdhet och olikheter mellan könen. Jag skrev också att jag tycker att ordet "hen" är fult och att jag förmodligen aldrig kommer att använda ordet. Här blev det en reaktion som jag inte räknat med. Jag har inte skrivit något nedsättande om dem som vill använda ordet. Det är upp till var och en hur man vill göra. Bara för att jag tycker ordet är fult, så innebär det inte att alla andra behöver tycka det.

Ändå har jag blivit kritiserad för att jag vägrar använda ordet. Både här på bloggen och på Facebook har jag fått den reaktionen. Man vill övertyga mig om hur fel jag har. Det är möjligt att jag inte är politisk korrekt i alla lägen, men eftersom vi lever i en demokrati så tycker jag det är självklart att man får använda vilka ord man vill. De som vill använda ordet "hen" får göra det. Det lägger jag mig inte i.

Någon skrev också att om man vägrar använda ordet "hen" så tycker man också att Hello Kitty är flickgrejer och Angry Bird är killgrejer. Fel, fel, fel. Jag tycker varken om Hello Kitty eller Angry Birds eller alla andra liknande tryck. Så jag ser det inte som varken pojk-eller flicksaker.

Likaså ansågs det att om man inte tycker om ordet "hen" så tycker man det är fel att kvinnor inte rakar sig under armarna. Fel igen. Det är upp till var och en hur man vill göra. OK att jag kan tycka det är fult, men det är alldeles min privata åsikt och har varken med manligt eller kvinnligt att göra. Jag kan tycka det är fult med håriga karlar också.

Det känns som att jag ska tvingas till något bara för att anses politisk korrekt. Jag gillar inte lakrits heller. Jag hoppas verkligen ingen tänker tvinga mig att äta lakrits för att det är mest PK och att de flesta andra tycker det är gott.

Jag tycker det är intressant att dela åsikter och jag respekterar vad andra tycker. Men då vill jag själv bli respekterad för mina åsikter. Vi lever som sagt var i en demokrati och det innebär att jag får ha mina egna åsikter och stå för dem. Precis som att alla andra får ha sina åsikter och bli respekterade för det.

7 kommentarer:

På Selmas gata sa...

Cicki: Det här inlägget var riktat till mig och då kan du lika gärna skriva det.

Jag tycker att det är märkligt att du inte kan svara på min fråga om vad det är i ordet hen som du tycker är "fult"? Så fånigt att göra sig till martyr och påstå att "stackars mig som inte får tycka vad jag vill för det är inte pk". Visst får man tycka vad man vill, det är en rättighet i det här landet. Men en vuxen människa lär väl kunna stå för vad man tycker och framförallt; förklara varför.

Och en reaktion som du inte räknat med? Jodå, det tror jag nog du har, uppenbarligen så har du ju även i andra sammanhang (Fb?) mött samma reaktion. Så är det ju att om man har valt att ha en öppen blogg och väljer att skriva om ett visst ämne så måste man ju inse att alla inte kommer att hålla med.

Sedan är det lite synd att du hela tiden utgår ifrån dig själv istället för att se det från ett större perspektiv. DU kanske inte gillar vissa tryck (vad nu det hade med saken att göra?) Men andra, t.ex. de som skapar kläderna och placerar dem på olika avdelningar gör ju där en uppdelning. Detsamma när du tar upp dina barns sysslor i hemmet, det är ju liksom inte det som är poängen, problemet är ju att mängder av människor (tyvärr främst män) bombaderar olika debattforum och hänger ut de orakade kvinnorna. DET är ett problem, inte vad du eller jag personligen tycker är snyggt.

Cicki sa...

Selma: Det var inte enbart riktat mot dig eftersom jag stötte på liknande åsikter även på FB. Du efterlyser att jag ska svara varför jag inte tycker om ordet. Det svarade jag på i en kommentar på förra inlägget. Jag skriver att jag inte vet varför utan bara att jag tycker det är fult. Så är det bara. Och den åsikten vill jag inte tas ifrån.

Jag tycker jag är väldigt tydlig med att jag står för att jag tycker som jag gör. Det jag reagerar emot är att det känns som att man inte får ha en egen åsikt i denna fråga. Och det handlar inte om att göra mig till martyr för det.

Egentligen bryr jag mig inte. Det är självklart att man får ifrågasätta det jag skriver. Det är väl det som debatten är till för. Jag blev bara mest snopen över att det var detta enda ord som man hakade upp sig på i ett helt inlägg. Och det var inte bara du som gjorde det.

Varför ska jag inte utgå ifrån mig själv? Det är ju min åsikt som ifrågasätts. Att jag tog upp det här med tryck på kläder var för att du gjorde det. Där kan jag faktiskt tala om varför jag inte tycker om det. Det är helt enkelt för att företagen spelar på att det är bilder som tilltalar barnen som in sin tur tjatar på föräldrarna att köpa dem. Dessutom är barnkläder med dessa tryck oftast mycket dyrare. Så det är profiten i dessa bildtryck som stör mig.

Det jag försöker föra fram är att jag har rätt att tycka som jag vill. Det kändes som att jag inte fick det. Då blir det personligt.

Jag håller med om det är hemskt att man fortfarande 2014 ska behöva kämpa mot inskränkta människors åsikter. Och det ska vi jobba emot.

Jag tycker att vi släpper det här nu. Vi missuppfattar tydligen varandra hela tiden. Det är nackdelen när man inte sitter mitt emot varandra och diskuterar.

Ruta Ett sa...

Jag kunde förstås inte låta bli att lägga mig i debatten (som jag tycker är intressant), som du kanske ser på föregående inläggs kommentarer.
Kram

Mona sa...

Kan inte alls se att du gör dig till något offer för att du tycker ``hen`` är ett fult ord.Här är en till som tycker det är fult och egentligen otroligt larvigt och jag kan inte se att jag måste redovisa för någon varför jag tycker så. Skriv vad du tycker för hur intressant är det om alla ska tycka lika egentligen.

Cicki sa...

Ruta Ett: Som du redan sett har jag svarat dig tidigare.

Mona: Det är så jag tycker också. Att man är fri att tycka och tänka vad man vill så länge man inte skadar någon annan.

Bloggblad sa...

Jag använder ordet "hen" ofta, jag tycker att det är väldigt praktiskt. Däremot skulle jag inte kalla en person för "hen" - jag har läst att många tror att man vill göra folk könlösa. Så tänker inte jag, utan vill ha ett ord för att slippa skriva "hon eller han" som blir lite klumpigt.

Det är fritt fram att använda det eller skippa det - språkets utveckling går inte att hejda, och inte vill vi väl prata som på 1800-talet? Eller när det nu var som språket var som vackrast och bäst. Enligt L-G Andersson var det just när man själv tog studenten och ansåg sig fullärd.

Jag tycker att "hen"-frågan är något helt annat än problemet med jämställdhet och genusfrågan hos barn.

Att den senare inte är så lätt att lösa kan man se på vilken skolgård som helst där grabbarna brottas och flickorna sysslar med relationer. Oavsett vad lärarna och föräldrarna lär ut...


Bloggblad sa...

Nu har jag läst det tidigare inlägget + kommentarer, och jag tycker inte att du har blivit kritiserad. Olika åsikter har sagts, men inga som jag tycker har klankat ner på vad du tycker.

Jag har vissa stötestenar i språkliga frågor där jag tycker att ord används fel, men jag inser att det inte går att kämpa emot. "Det kommer bli..." t.ex. Jag vill peta in "ATT" men inser att det har försvunnit från många andra modala hjälpverb också, där jag inte ens noterat att det har försvunnit...

Och att det lilla "om" har tappats när man värnar saker och ting... jag ryser. Men vem bryr sig om det?