onsdag 20 november 2013

Även solen har fläckar

Jag tycker mycket om att baka, speciellt då surdegsbröd. För det mesta blir det bra, men inte alltid.

Det har inte blivit så mycket bakat nu när jag inte mått så bra. Men eftersom jag piggnat på mig skapligt så kände jag att nu är det dags att ta tag i den biten igen. Så i måndagskväll drog jag igång en surdegsgrund som jag skulle kunna baka på igår.

Den var inte så där bubblig som den brukar vara. Den ursprungliga grunden hade ju fått stått lite väl länge. Men jag tänkte att får degen bara lite extra tid på sig så ska det nog fixa sig. Jag hade även missat på att man skulle ha i en bit vanlig jäst. Jag hade inte en jästgnutta hemma, men tänkte ändå att det är lång jästid som ska fixa även det.

Degen ville inte jäsa ett dugg. Så jag fortsatte att tänka på det där med god tid. Alltså lät jag degen stå över natten. När jag klev upp idag så såg den lika tung och tråkig ut som när jag la mig. Nu har jag gräddat den och inser att det är inte ens någon idé att ens försöka skära en skiva. När den svalnat får den åka direkt ner i soporna. Inte kul alls, eftersom jag tycker väldigt illa om att kasta mat. Men ibland är det sånt som händer. Man får väl ta det som en form av livserfarenhet.

4 kommentarer:

Polargrevinnan sa...

Vad frustrerande att behöva kasta brödet. Bättre lycka nästa gång!
Härligt att du känner dig lite piggare. November-mörkret kan ibland kännas lite deppigt. Men nu är det ju snart advent.
Läser att du får besök i jul.
Förstår att julen blir lite extra.
Jag firar jul vartannat år i Stockholm och Göteborg.Sambon är tillsammans med sina flickor.
Vi har nyår tillsammans och det känns bra.
Ha det bra.
Kram Viola

Hannele på Hisingen ♥ sa...

om inte degen jäser, börjar jag från början och försöker tillsätta jäst. Sopor är inte nödvändigt, det kan bli bra om man skär tunna skivor och gör skorpor i ugnen.

Camilla sa...

Tråkigt när det blir så där. Det händer sällan, men det händer.
Jag bakade lussekatter i helgen och hade troligen för varm degvätska. Jästen dog. Lussekatterna blev kompakta, men faktiskt helt ok att äta ändå. Inget att bjuda på men vi i familjen har knaprat i oss de flesta nu.

Cicki sa...

Polargrevinnan: Det ska bli jättekul att få hit sonen. Våra senaste jular har varit väldigt blandade. Allt ifrån att vara helt själva till att ha huset fullt. Det blir som det blir....:-)

Hannele: Grejen var ju att jag inte hade vanligt jäst hemma att ta till. Ska göra ett nytt försök imorgon. Nu har jag laddat med vanlig jäst som reserv....:-)

Camilla: Det där med att döda jästen "lärde" jag mig redan i skolköket. Det gör jag aldrig om. Buffé-tidningen hade många bra tips på hur man gör de bästa lussekatterna. Få se om jag orkar testa.