torsdag 3 oktober 2013

50-talets kök

För några dagar sedan fick jag den härliga tidningen Retro. Som specialare hade de den här gången kök, köksinredning, glas och porslin och andra redskap från 50-talet. Det är mycket man känner igen och kommer på.

Då tänkte jag på mamma och pappa. Upp till det att jag var tre år så bodde vi i en väldigt gammal och risig lägenhet. Det var ett rum och kök. Dragigt som attan. Det var vedspis och kallvatten. Dass ute på gården där stora råttor sprang mellan soptunnorna.

Tänk då att 1952 få flytta in i en alldeles nybyggd tvårummare, bostadsrätt. Toalett och badrum, kylskåp med ett litet isfack, varmt vatten och elektrisk spis. Det fanns även en modern tvättstuga med torkrum och stenmangel i grannhuset. Sopnedkast i trappuppgången. Allt var rent och fräscht.

Närmare lycka än så kom de nog inte just då, på femtiotalet.


2 kommentarer:

mona sa...

Jag boddde i en liten stuga på landet där mössen dansa polka på nätterna,den enda värmekällan var vedspisen i köket och vi barn fick hämta ved.På lördagen fick vi bada i en stor plåtbalja i köket och sen fick vi nybakt sockerkaka.På radion sjöng Thore Skogman och Siw Malmqvist. Herregud jag måtte vara 100 år minst.

Cicki sa...

mona: Ja, det låter nästan så.....:-)))