onsdag 21 augusti 2013

Min glassamling

Jag samlar på glas i den här färgen. Det har jag skrivit om tidigare. Jag har lite slött tänkt att jag ska söka information om vilka glasbruk det kan handla om. Att det inte finns något större värde i glasen har jag klart för mig. Det är inte det mitt glassamlande handlar om. Jag samlar de här glasen för att de är vackra och färgen är ganska ovanlig.

För ett tag sedan så gick jag med i en grupp på Facebook. Där kan man ställa frågor om retro och vintage. Så igår la jag ut den här bilden och bad om hjälp för att hitta information. Det började med några tips om svenska glasbruk. Karaffen och likörglasen i mitten är Orrefors. Det vet jag. Dessutom är det inte pressglas utan blåst. Men resten är pressglas. En vas vet jag ganska säkert är Eda glasbruk, men resten har varit ett enda stort mörker.

Nu verkar jag fått lite pejl på mina funderingar. Det verkar som om det är amerikatillverkat glas, så kallat depressionsglas. Det tillverkades i USA och Kanada under depressionen 1929-1939. En skål har jag hittat, vilket  gör mig jättenyfiken. Hur kan en liten skål från USA hamna på vår lilla loppis. Är det en svenskamerikan som varit hemma och hälsat på, som haft presenter med sig? Eller är det någon som skickat hem gåvor till det gamla hemlandet?

Jag söker vidare. Det här är vansinnigt kul och spännande. Ebay är konstigt nog en stor hjälp i mitt sökande.

4 kommentarer:

Spader Madame sa...

Du och Esset kan bilda klubb. Han gillar också glas men får inte samla... :-)

Camilla sa...

Jag läste rubriken som glass-samling. Tyckte att glass var en konstig sak att samla på :)

Cicki sa...

Spader: Du är en grym kvinna....:-)

Camilla: Det är lite svårt att samla på glass. Samlingen försvinner lätt när det blir för varmt....:-)

Cicki sa...

Spader: Mats undrar om det är så att Esset inte får samla på glas för då får du inte plats med alla skor?