måndag 17 september 2012

Cickis mat- och bakhörna

Igår blev det några potatisar över efter middagen. Eftersom ingen mat får kastas här så bestämde jag mig för att baka potatislimpa idag. Jag kokade några till för att få rätt mängd. Det blev ett underbart surdegsbröd. Saftigt och smakrikt.

Sambon har fyllt år idag. Vi har slutat att köpa presenter, men gör så att den som fyller år får bestämma middagen. Sambon kom inte på något mer än att han ville ha kyckling. Resten fick jag överraska honom med. Efter lite kikande i olika kokböcker så infann sig inspirationen. Jag skulle göra en kycklingwok.

Jag plockade fram några gamla hederliga rotsaker i form av morötter, palsternacka, lök och purjolök. Det medelhavska köket fick bidra med vitlök, vit paprika och spagetti (i brist på nudlar). Från Asien hämtade jag kryddningen. Det blev röd currypasta och curry vindaloo. För den som aldrig använt curry vindaloo så kan jag berätta att den har en liten sötma i smaken och ger en något rundare currysmak än den vi annars använder. Vi använder mest den orientaliska varianten som är starkare än vanlig curry.

Den gamla elektriska woken plockades fram och diskades av. Det var så länge sedan jag använde den att den blivit dammig. Sedan var det bara att strimla, hacka och woka i olika omgångar. Efter att allt blivit klart så avslutade jag med att salta och sätta till lite kycklingfond. Jag hade helst velat ha i lite fisksås, men den var tyvärr slut.

Allt blev väldigt gott även om jag saknade fisksåsen speciella sälta. Sambon var nöjd med sin födelsedagsmiddag. Det var det viktigaste.

Vi avslutade kvällen med att skära upp några skivor ljummen potatislimpa och bre Black Castello på. Det var en höjdare som jag rekommenderar. Det funkar säkert med andra limpsorter också.

5 kommentarer:

Charlotte sa...

Hur det gick med de små? Alice hade det utmärkt hos mej. Vi "saxade" och donade med papper å sånt. Bakade muffins och gosade mycket. Inte en enda gång var hon lessen. Skönt för henne att vara i centrum! Lillebror hade en jobbig natt på lasarettet med allt tempande och Alvedonande! Hans mor var rejält trött! Sent i går kväll hade han 40 grader igen! Hur natten sen varit vet jag inte! Läkarna tror att det är en reaktion på vaccinet han fick. I kväll är jag bjuden att följa med barnen och titta på grannarnas kossor! Men innan är det skola å sen ska jag modifiera ditt recept lite! Kram

Spader Madame sa...

Åh vad jag blev hungrig nu! Kaffe!

Cicki sa...

Charlotte: Skönt att lillebror är under vakande ögon i alla fall. Och att Alice trivs gott hos mormor.

Smaklig måltid.

Spader: Tur att kaffe är bra på att dölja de flesta hungerskänslor.

Annika sa...

Jag tänker ofta när jag läser att jag tycker du och sambon har det så trevligt och mysigt tillsammans! Småsaker som inte är ett dugg märkvärdiga egentligen, men just därför så... ja, mysiga. Som en kycklingwok på födelsedagen.

Cicki sa...

Annika: Det stämmer faktiskt att vi har det så. Jag tänkte själv på det häromdagen. När jag var gift med barnens pappa fick jag nästan panik när jag tänkte på vad vi skulle ha gemensamt när barnen flyttade. Det fanns ingenting. Det var bland annat därför det blev skilsmässa.

När sambon och jag flyttade ihop hade vi ansvaret för två av hans barn. Vi längtade efter att vi skulle bli ensamma så vi kunde få leva vårt eget liv.

Vi har det väldigt bra ihop. Fast det gnisslar även här ibland, även om jag inte skriver så mycket om det.....:-) Men för det mesta är det bra.