fredag 20 juli 2012

Gårdagens utflykt

Igår hade vi en riktigt trevlig utflyktsdag. Vi hämtade upp pappa i Uppsala och fortsatte till Löfsta Bruk som ligger i norra Uppland. Det är ett så kallat vallonbruk. Sambon har vallonblod i ådrorna, så han ville se vart hans förfäder bott när de kom till Sverige.

Löfsta Bruk startades på 1600-talet av Louise de Geer. Han behövde smeder för att driva bruket. Eftersom vallonerna var mycket skickliga i sitt yrke så inbjöd de Geer dem till att komma till Sverige och arbeta. I just detta område fanns det många järnbruk. De är samlade runt Dannemora järngruva där  malmen bröts. De flesta bruksmiljöer är ganska bra bevarade, men vad jag fattat så är Löfsta Bruk det ställe där det är bäst och mest bevarat. Bruket drivs idag av en stiftelse, där släkten de Geer, svenska staten och några andra intressenter som jag nu inte minns vilka de var.

Det var en far med två söner som kom från staden Chimay i Belgien och hamnade alltså i Löftsta Bruk. Det är på sambons mormors sida som släktskapet finns. Många valloner hade det svårt att komma in i det svenska samhället och de sågs nog med lite misstänksamhet av svenskarna. Lite som det är med våra invandrare idag. Så en del av vallonerna återvände till Belgien, men många stannade också kvar, vilket gör att det är inte alldeles ovanligt att man hittar vallonska släktingar när man släktforskar.

Vi hade i alla fall en underbar dag. Vädret var perfekt. Lagom soligt för att strosa runt och titta. Vi fick en trevlig guidning i herrgården. Många av bruksbyggnaderna är idag fyllda av många olika hantverkare och konstnärer. Det fanns mycket vackert att titta på. Synd bara att man inte är gjord av pengar. Jag knöt även några kontakter som jag kan ha utbyte med. Det är aldrig fel att skapa nätverk.

Vi avslutade utflykten med att pappa bjöd på middag på värdshuset. Det var så skönt att vi kunde sitta ute och äta. Det har ju inte varit alltför mycket av den varan i år. Efter en god middag åkte vi tillbaka mot Uppsala för att lämna av faderskapet. Själva var vi inte hemma förrän klockan var över åtta, så det var verkligen en heldag.

Det är jättemysigt att ha sonen här och vi har det hur trevligt som helst. Idag funderar vi på att åka till Ikea. Vi ska titta lite på möbler till sonens vardagsrum. Så vi ska mest spåna idéer. Kanske det blir så att jag äntligen köper den där helkroppsspegeln som jag längtat efter så länge.

8 kommentarer:

AprilSus sa...

Vilken trevlig utflykt ni varit på. Vi har tänkt åka iväg vi med, men vädret har satt stopp för det. Nu funderar vi på på att åka en sväng och är vädret emot oss, så blir det nog IKEA även för våran del?

Ha en bra dag & kramis!

Anonym sa...

Ni verkar haft jättetrevligt. Ikea är alltid kul också, och sen finns där ju en fyndlåda som är ganska frestande... M var på Ikea i onsdags och såklart hittade hon lite som hon inte visste om att hon behövde... Ha en fortsatt mysig semester!

KB

Cicki sa...

AprilSus: Det var trevligt på Ikea också. Men nu har jag skitont....:-)

KB: Vet du att jag var så trött att jag orkade inte kolla in på fyndhörnan. Då är man trött!!!

Trebarnsmamman sa...

I Lövsta firade jag min 20-årsdag...jättefint! Jag var då på fältkurs i Norduppland och studerade just de olika bruksorterna. Tycker många är lika bevarade, men Lövsta är nog den ort som växt minst efter de att bruket lades ner. Min egen favorit är Österbybruk. Var där med barnen för två år sedan och bloggade då om det; http://blogg.trebarnsmamman.se/?p=3552
Har även bloggat om Lövstabruk; http://blogg.trebarnsmamman.se/?p=2144

Cicki sa...

Trebarnsmamman: Österbybruk står också på planeringslistan.

Cina sa...

Härliga utflykter! Fast jag tycker också att IKEA är tröttande. Hittade du någon spegel??????

Cicki sa...

Cina: Yes, bildbevis kommer.

RJakbo sa...

Kul att se att det är någon som bloggar om valloner. Om ni vill veta mer om valloner så driver jag sedan en kort tid en blogg om vallonerna och valloninvandringen, ställ gärna någon fråga så skriver jag ett inlägg om jag kan svara. http://vallonsmedjan.blogspot.se/