fredag 17 februari 2012

Idag är den första tagen på mitt nya liv

Som barn var jag väldigt liten och späd. Jag var alltid minst i klassen. "Liten men naggande god", var något jag alltid fick höra. När jag kom upp i övre tonåren led jag av att vara så späd. Jag hade väldigt liten byst och ingen midja. Då skulle man ha midja. Jag hade en pojkfigur. Så när Twiggy-modet kom älskade jag det. Det passade mig perfekt.

När jag vid tjugofyra års ålder träffade mina barns far var jag också väldigt smal. Jag hade 34 i klädstorlek. Jag fortsatte vara lika smal efter sonens födsel -76. Dottern föddes -79. Då gick jag upp lite grand. Jag ammade henne länge vilket gjorde att jag ofta åt smörgåsar på kvällen. Tyvärr fortsatte jag med den ovanan efter att jag slutat amma. De smörgåsarna satte sig på kroppen.

Men fortfarande var jag väldigt smal. Jag hade avancerat till storlek 36. Så var jag i många år. I slutet av åttiotalet hade jag det väldigt jobbigt. Det var mycket med sonens skola, hans habilitering, jag pluggade och höll på med handikappföreningen. En vän sa till mig att jag brände mitt ljus i bägge ändarna. Det gjorde jag verkligen.

Det var nu jag började gå upp i vikt. Jag kan inte förklara varför. Kanske tröståt jag en del eller inte förbrände tillräckligt. Jag minns inte. Jag har många minnesluckor från de här åren. Jag hade även börjat få värk i kroppen. Ändå tränade jag en hel del. Så när en god vän ville slå vad med mig om en viktnedgång så hakade jag på. Vi utmanade varandra att vi skulle gå ner tre kilo på tre månader.

Jag är en prestationsmänniska. Allt jag gör ska vara perfekt. Jag har ofta lidit av prestationsångest. Det har gjort att när jag går in i något så gör jag det med 200%. Det gällde även detta bantningsvad. Jag började läsa på om kalorier, förbränning, nyttiga fibrer, vitaminer och allt som kunde vara relevant. Jag la upp ett eget bantningsprogram där jag tog hänsyn till allt jag läst. Till exempel så åt jag minst en banan varje dag. Bananer var på den tiden förbjudna i viktväktarprogrammen eftersom varje banan innehöll 90-100 kalorier. Men bananer är väldigt nyttiga på olika sätt. Därför åt jag dem.

Jag kokade en stor kittel med ett recept jag hade på Finsk sjukhussoppa. Det receptet hade jag hittat och det skulle vara bra. Det var rena rama fis-och pruttsoppan, så den kunde jag bara äta på lediga dagar. Men den höll magen igång. Den innehöll flera sorters lök, vitkål, potatis och en massa andra rotfrukter. Enbart nyttigheter.

Min favoritlunch bestod av ett hårdkokt ägg, tre skivor kokt skinka eller rostbiff, en bukett kokt broccoli och en skiva fullkornsbröd med keso och örtkryddor på. Gud så gott det var. Jag lärde mig också att det är bättre att äta hårdkokta ägg än löskokta. Kroppen använder mer energi för att förbränna hårdkokta. Sådana kunskaper la jag på mig.

Gick jag ner i vikt? Ja, det gjorde jag verkligen. Hela tio kilo försvann på de där tre månaderna. Min bantande väninna gick upp ett kilo under samma period. Men jag insåg att jag fick nästan ett anorextiskt tänkande till slut. Det skrämde mig, så jag avslutade min bantningsperiod.

Livet gick vidare i en ännu högre takt än tidigare. Nu jobbade jag. Sonen fick kramper som vi trodde var epilepsi. Vi pendlade mellan Sundsvall och Umeå på grund av dessa kramper. Han krampade alltså upp till tjugo gånger om dagen. Han var tvungen att byta skolform på grund av dessa kramper också. Livet var verkligen ett helvete.

Jag hade haft värk under en längre tid. Nu eskalerade den. Jag gick in i den berömda väggen och värken blev outhärdlig. Jag fick diagnosen fibromyalgi. Min läkare rådde mig att börja ta hand om mig själv. Vem sjutton hade tid med det? Han ville även att jag skulle börja med vattengympa istället för min andra träning. Vattengympa! Det var ju bara gamla tjocka tanter som höll på med sånt. Jag skulle träna bort min fibro. Läkaren bara skakade på huvudet. Han förstod säkert att jag skulle misslyckas. Jag var verkligen i dåligt skick, både fysiskt och mentalt. Idag fattar jag inte hur jag orkade.

Till slut insåg jag att jag kunde inte träna som jag gjorde. Det fick bli vattengympa och jag kom att älska den. Det var nog nu jag började gå upp i vikt. När maken och jag skulle promenera tillsammans så fick vi gå så han kunde fortsätta en längre sträcka, medan jag gick hem. Min kropp orkade inte mer.

-97 skilde jag mig och jag gick ner i vikt igen. Helt utan egen påverkan. Förmodligen av allt jobbigt runt skilsmässa och flytt från mina barn. Jag kunde inte äta utan att må illa. När jag några år senare träffade sambon så var jag återigen en -38. När vi hade bott ihop ett halvår så fick jag psoriasis och fibron gick in i ett jätteskov. Jag var tvungen att sluta arbeta. Nu tränade jag inte heller. På grund av flyttar hade jag inte hittat något bra ställe att träna på. Sambon hade hundar så hundpromenaderna blev min träning. Så småningom började jag även med den vattengympa som jag fortfarande håller på med. Jag hittade även en grupp som höll på med Qi Gong i vatten. Det älskade jag. Tyvärr så varade det bara i några terminer, eftersom uppslutningen var för låg. Jag testade Qi Gong på land, men det klarade inte min kropp.

Livet fortsatte att vara knöligt av olika orsaker. Vem har sagt att det ska vara lätt att leva? Jag började åt en antideppmedicin. Den var i första hand för värken. Den hade visat bra testresultat på just fibropatienter. Nu gick jag upp i vikt ganska ordentligt och jag skyller det på medicinen. Kanske också att för första gången på många år åt jag väldigt ordentligt. Både jag och sambon tycker om att laga mat och det gjorde vi tillsammans på den här tiden. Vilka måltider vi skapade ibland......:-)

För drygt fem år sedan fick sambon sin TIA, en typ av stroke. Han mådde dåligt och jag mådde dåligt. Nu var jag tvungen att öka intaget av antidepp. Annars bara grät jag hela tiden. Jag kom även i kontakt med en, för mig, ny värkmedicin. Jag fortsatte gå upp i vikt. Jag tror att det mycket handlar om medicinerna och ett förhållandevis stillasittande liv. Hade jag en pojkfigur som ung, så har jag en gubbmage nu. Jag har enbart bukfett. Jag är smal över armar och ben. Jag är smal över höfter och ända. Jag har även en tjock hals som jag lider av. Den är förmodligen kopplad till mina sköldkörtelproblem. Men det är varken vackert eller kul att se ut som en hamster i ansiktet.

Nu ska jag verkligen försöka få ändring på det. Men den här gången ska jag inte vara lika fanatiskt. Jag vet att vi äter mycket nyttig mat. Det jag ska göra är att utesluta allt det där onödiga. Och när det blir barmark så ska vi börja promenera. Det finns en till i det här hushållet som behöver gå ner i vikt. Idag blir det en promenad till Hemköp. De säljer billiga gurkor och billig frukt. Jag vet att frukt innehåller socker. Men de innehåller också mycket nyttiga C-vitaminer som man så väl behöver så här års. Så det känns viktigare just nu.

Jag lovar att det ska inte bli någon bantningsblogg här. Jag äger inte ens en våg. Men ett måttband har jag så det kanske blir en liten rapport ibland. Det beror på hur det går. Jag har så jäkla svårt att berätta om mina misslyckanden.....:-)

16 kommentarer:

Moster Ma sa...

I detta huset är Pito satt på bantningskur efter att ha fått urinsten. På några veckor har han gått ner till "lagoma" 5,5 kg och slutat anfalla skafferiet på natten!

Ruta Ett sa...

Jag håller tummarna för dig!

Cicki sa...

Moster: Det där med att anfalla skafferiet låter som våran Totte....:-) Han var ju sådan. Jag är ganska restriktiv med Elvis mat. Totte fick ju en sån där hängmage. Det vill jag inte att Elvis ska ha. Så han får en halv portionspåse blötmat på morgonen och sedan en liten skopa kulor på kvällen. Blir det tomt i skålen mellan varven så får det vara det.

Hoppas Pito blir bättre. Men den katten har ju minst nio liv efter alla sina äventyr.....:-)

Ruta Ett: Tack. Tumhållning kan nog behövas....:-)

Spader Madame sa...

Håller på dig! Själv går jag på mitt band, och tänker också ta mig ned några kilo igen. Jag har gått upp tio sedan jag började hosta. Det räcker om jag går ned sex. Viktigast är att veta att det tar tid och att det får ta tid... Kram!

Viola sa...

Jaha är det så här jag kommer att berätta om i framtiden?
Av en oundviklig anledning så går jag lite i dina fotsteg...

Suck!
Nu har jag i alla fall hittat en bra och passande träningsform för mig.
Grannen S lilla flicka sover bäst i vagn. Och jag gör så att 3 ggr i veckan tar jag nu lilla D på en timmes runda. Underbart!

Min fundering är hur gör jag sedan? När hon inte längre behöver sova?
Jag får väl skaffa mig en barnvagn, för med den så går jag bättre.

Kram på dig du underbara kvinna! / Viola

Cicki sa...

Spader: Jag skulle vilja ha en motionscykel. Men då har vi det här med ekonomin igen. Vi får peppa varandra.

Viola: Jag hoppas verkligen att du inte ska behöva gå i alla mina fotspår.

Du har ju lilltrollet som behövs rastas. Annars får du väl be grannen skaffa fler barn....:-)

Annika sa...

Jag har hört andra som gått upp i vikt av antideppmedicin, och det är inte några få kilon utan det är många kilon. Jag är inte överviktig men jag går lätt upp i vikt om jag inte sköter mej med maten, så mitt mål är att behålla den vikt jag har och se till att inte gå upp. Det är lätt att gå upp men svårare att gå ner...
Jag hejar på dej, Cicki!!

Cicki sa...

Annika: Det har något med att man påverkar en belöningsmekanism i hjärnan bland annat, som gör att man går upp i vikt. Man blir mer sugen på saker och ting. Så har jag fått lära mig i alla fall.

Jag förväntar mig inga underverk utan är nöjd om jag kan gå ner ett kilo eller två. I alla fall inte fortsätta att gå upp i vikt. Mamma var väldigt överviktig och pappa är också ganska överviktig. Så jag har det väl i generna helt enkelt.

Ingabritt - after work sa...

Så ärligt du beskriver dig och din situation. Insiktsfullt och klokt kommer du att möta dina nya utmaningar. Kroppen blir med åren mindre och mindre följsam och samarbetar inte längre som tidigare då det räckte med att minska kalori-intaget under en tid. Själv har jag accepterat att jag ökat en klädstorlek men min restriktiga kosthållning (inga stärkelserika produkter)har bara med hälsan att göra. Jag mår bättre, orkar mer och slipper suuuuuget. Du kommer att lyckas nå dina hälsomål, det är jag övertygad om och under tiden ska jag hålla tummarna för dig.

Charlotte sa...

Å jag som tycker att jag har jobbigt! Kram

Cicki sa...

Ingabritt: Tack för peppningen. Som du förstår jag kan vara rätt envis....:-)

Charlotte: Man kan aldrig jämföra vem som har det jobbigast. Det är den egna situationen som räknas. Jag tror att just nu har du det betydligt jobbigare än vad jag har det.

Dessutom heter det ju att det som inte dödar blir man stark av det. Jag är numera oerhört stark och klarar många motgångar.

Cina sa...

Fina Cicki! Jag hejar här i cyberspace och håller på dig!

Cicki sa...

Cina: Tack. All tummhållning behövs....:-)

Metta sa...

Verkar som du är inne på rätt spår för att få balans i ditt liv. Och som du säger är du ju envis, så jag håller tummarna för att du kommer att lyckas.
Vet hur det är när man inte mår bra och måste ta mediciner som påverkar kroppen. Har ju själv haft ett jobbigt år och har tappat ca 10 kg, mest pga tappad matlust, då allt smakar beskt. Har gått från storlek 42 till 38. Inget problem i sig, då jag börjar känna mig litet bättre, men kläderna "hänger" på kroppen och det är dyrt att behöva köpa nytt.
Lycka till Cicki, och tänk på att ta det försiktigt den här gången!

Viola sa...

Du förstår Cicki jag väljer vilka fotspår jag tar;-)

Men jag vet när du beskriver det hela att jag ska stanna upp och tänka till lite.
Du sådde ett frö om när jag nämnde att styrelsejobbet var tufft.
Varför håller man på?

Jag ska sluta nu till årsmötet! Så skönt! =)

Kram min stjärna!/ Viola

Cicki sa...

Metta: Jag hoppas verkligen att ni får ett lugnare år nu hemma hos er. Det har varit väl mycket.

Viola: Jag liksom kände när jag läste att styrelsejobbet var tyngande. Nu har jag tagit fram dina bordstabletter. Jag postar imorgon.