onsdag 23 mars 2011

Kvinnlig vänskap

Idag har goaste väninnan U varit här. Det var länge sedan vi hade en fikastund på tu man hand. Vi har haft alldeles för mycket omkring oss båda under en längre tid.

Idag kom hon för att hämta några virkade gardiner som jag fått av pappa. De ska hon repa upp och virka eller sticka något bra av. Hon är med i en lokal grupp för Röda Korset där de syr, stickar och virkar saker som sedan kan omsättas till pengar eller skickas dit det behövs. Nyligen har U varit i kontakt med en diakonissa och hört sig för om det fanns något lokalt intresse för gruppens alster. Diakonissan hade blivit så glad och berättat om vilket behov det finns för fattiga familjer i Sverige som söker sig till kyrkan för att kanske kunna få lite kläder till sina barn. Nu kommer pappa och mamma E:s gamla gardiner till nytta i en ny skapelse. Det känns bra. Så ni som vill skänka bort gamla barnkläder eller annat, kan hjälpa till lokalt genom att höra med kyrkan om de vill ha sådant.

Som rubriken anger tänkte jag skriva om kvinnlig vänskap. Att träffa U idag har gjort mig så gott. Även om sambon och jag pratar och ventilerar mycket så blir det inte riktigt på samma sätt som när man pratar med en väninna. U och jag är egentligen ganska olika. Jag är den som hetsar upp mig och glömmer ibland att koppla in hjärnan innan jag öppnar munnen, medan hon är den mer betänksamma som tänker efter innan orden poppar ur munnen på henne. Trots våra olikheter, eller kanske på grund av dem, så har vi en varm, genuin vänskap. Vi kan ventilera det mesta och vet att det stannar mellan oss två. Vi kan säga det mest förbjudna till varandra utan att den andra blir chockad. Det är så kvinnlig vänskap fungerar när den är som bäst. Jag är lyckligt lottad som har en sådan fin vän.

8 kommentarer:

Mångmamma sa...

Sådana vänner är värda mer än sin vikt i valfri ädelmetall!

Bloggblad sa...

jag vet precis vad du menar här!

Camilla sa...

Bra väninnor måste man verkligen vårda väl, för dom är superviktiga. Man kan verkligen få ny energi av en fikastund med en väninna.

Cicki sa...

Mångmamma: Visst är de.

Bloggblad: Det låter som att du också har en sådan go väninna.

Camilla: Det är rena rama energikicken.

Polargrevinnan sa...

Jag kommer just hem från "tjejmiddag" och vi har ventilerat allt - världsproblemen, äldreomsorg, mat, snarkningar konta eget sovrum, gardinproblem - ja, samtalsämnen har inte saknats.
Jag tycker om alla fyra men det är en av vänninnorna som jag räknar som min bästa vän. Vi har känt varandra i över 50 är och vi träffas rätt ofta och vi kan, precis som du skriver,prata om allt och vi känner oss trygga med att veta att inget förs vidare. Perioder i våra liv har vi varit tröstare och säkerhetsventiler när allt varit jobbigt.
Vi glömmer ofta bort att det finns familjer i vårt land som har det svårt. Kyrkan hjälper många, något som inte alla vet. Röda Korset har
sådana stadgar att skänkta kläder skall säljas eller lämnas till vårt katastrofförråd. Det är många barnfamiljer som köper kläder i våra Kupor, och det är billigt.
Nu ska jag krypa till kojs. Det har varit ett himla håll i gång sedan i fredags. Det känns att man inte är någon ungdom längre, lite svårt att erkänna men det är bara att inse fakta.
Ha det bra.
Kram Viola

Cicki sa...

Viola: Vi är ju också ett tantgäng där jag och U ingår. Nu har jag inte känt henne i 50 år men våra 10 år tillsammans har innehållet både tröst och säkerhetsventil....:-)

Visst känns det att man inte är något ungdom. Ibland tycker jag du verkar mer i farten och piggare än vad jag är.....:-)

engelsson sa...

Härligt med sådana vänner..det ger en trygg plattform att stå på..sen finns det ju andra typer av bekantskaper..som mer är till skada än nytta..jag har de senaste åren lärt mig att rensa undan sånt..men det e tufft..plötsligt känner man sig väldigt ensam..men det e en bra ensamhet..när man väl inser det..kram på dig o ha en bra dag..må du slippa värk o stress idag..

Cicki sa...

Engelsson: Skönt att du fixat att rensa bort de negativa bekantskaperna. Det är de som är energitjuvarna.

Min smärta har blivit bättre sedan jag började behandla sköldkörteln. Vet inte om det hänger ihop, men U som är gammal sjuksyrra tror att det är så.