onsdag 19 januari 2011

Brev till pressen

Det här brevet har vi idag skickat ut till media, SVT, TV4, DN, Svenskan och vår lokala morgontidning. (Jag har plockat bort efternamn och namnet på vår lokaltidning, samt tagit bort en del andra namn. Brevet är skrivet i sambons namn. )Hoppas det hjälper. Vi jobbar frenetiskt på det här. Sambon har svårt att sova, vilket gör mig orolig. Samtidigt pockar det vanliga livet på så nu ska jag ner i tvättstugan. Ja, jag har sängkläderna ligger på vädring. Skönt. Symaskinen får vila, för tankarna är så splittrade så jag är rädd att göra fel annars.
----------------------------------------------------------------------

2011-01-19

Till

SVT, TV4, Dagens Nyheter , Svenska Dagbladet

Detta ärende gäller utvisningen av Ali, som ska ske på måndag. Han är kallad till Migrationsverket på fredag för att skriva på handlingar och hämta sin biljett och pass. Vi är rädda att de kommer att kvarhålla honom då.

Historien bakom det hela är denna.

Ali kom till Sverige 2007. Han kommer ursprungligen från Ghana. Han saknade identitetshandlingar när han kom hit. Han placerades på en flyktinganläggning i Ånge. Där var det andra flyktingar som rådde Ali att säga att han kom från Somalia, bara för att få flyktingstatus. Det var ett dåligt beslut han gjorde då, som slår tillbaka på honom nu. Tilläggas bör att det är endast sitt hemland Ali har ljugit om. Han har hela tiden uppgett korrekt namn, korrekta födelseuppgifter och även uppgett att han gått i skola i Ghana.

I mars 2008 träffade Ali, Madelene och de blev omgående ett par. Ganska så snart flyttade de även ihop. 20 juni 2009 föddes deras gemensamma dotter Myriam Melina. Hon kallas för Melina.

När Ali var på flyktinganläggningen i Ånge så utsåg Migrationsverket ett juridiskt ombud till honom, O H. Han var stationerad i Gävle så avståndet Gävle – Ånge var inte det bästa. Under Ånge-perioden träffades Ali och O H en gång. Det mötet skedde på engelska utan tolk. Engelska är Alis andraspråk, men då enbart som vardagsspråk. Juridiska och tekniska termer på engelska är svårt att förstå för Ali.

Ali flyttade under vintern 2007/2008 till vänner i Botkyrka. Det var då han mötte Madelene.

Ali träffade O H ytterligare en gång under Botkyrkatiden, även denna gång utan tolk. Ali har hela tiden känt sig oförstådd av O H och har inte känt att han blivit hjälpt med sitt ärende. Ali har försökt nå O H vid ett antal tillfällen på telefon, men inte lyckats. Det var då jag blev inkopplad på det hela. Jag är pappa till Madelene, morfar till Melina och alltså svärfar till Ali. Samt att jag har fullmakt ifrån Ali att agera i ärendet.

Under 2010 har vi försökt fått rätsida på detta ärende. Sommaren 2010 rekvirerade Ali sitt pass från Ghana. Han har sin mor kvar där och hon hjälpte till med detta. Det här gjorde han för att kunna styrka sin identitet för Migrationsverket. Migrationsverket har sedan dess haft Alis pass i beslag. Men man säger i samma andetag att Alis identitet inte är styrkt.

På Migrationsverket säger man att Ali ska återvända till Ghana och att på det svenska konsulatet där, ansöka om uppehållstillstånd. Muntligt har man sagt till honom att han då kommer att få uppehållstillstånd på grund av anhöriganknytningen genom Melina och Madelene. Det här anser vi är ett mycket onödigt agerande. Det kommer att kosta svenska staten pengar för att skicka Ali till Ghana. Resan tillbaka hit får han sedan klara själv, med pengar som i nuläget inte finns. Det innebär att han måste ordna både boende och arbete medan han är i Ghana. Under tiden kommer Melina att vara skild ifrån sin pappa. Hur länge vet vi inte. Detta är dessutom helt emot Barnkonventionens art 3. Barnkonventionen som Sverige skrivit under.

Vi har vid flertal tillfällen överklagat Migrationsverket beslut, men de är styvnackade. Ali ska till vilket pris som helst tillbaka till Ghana. Man hävdar att han inte har tillräcklig anhöriganknytning, trots att vi skickat in både faderskapserkännande samt handlingar från Socialstyrelsen där det står att Ali och Madelene har gemensam vårdnad om Melina. Det saknar tydligen betydelse för Migrationsverket.

Vid senaste överklagandet så begärde Ali och Madelene att få vara med vid beslutet för att muntligen få framföra sin talan. Det nekades de till!

I måndags 17 januari var Ali till Migrationsverket för att förnya sitt LMA-kort. Då fick han besked att biljett är beställd för resa till Ghana 24 januari. Man ville även få honom att skriva under mottagningshandlingar, vilket han vägrade att göra. Det är han kallad till att göra nu på fredag.

Jag har varit i kontakt med den politiskt sakkunnige i migrationsfrågor på Justitiedepartementet, J S. Enligt J S, så agerar Migrationsverket fel. Det är inte i linje med gällande lagstiftning. Tyvärr kan inte Justitiedepartementet agera i enskilda ärenden. Vi fick istället tipset om att kontakta Sökandeombudsmannen på Migrationsverket, M B. Det var svårt att få tag på henne på grund av att hon haft mycket jobb de senaste dagarna. Idag lyckades det i alla fall och hon har lovat att läsa in ärendet idag och återkomma till mig.

Jag har som Alis ombud krävt att få närvara på fredag, men har inte fått någon kallelse från Migrationsverket. Jag har i samtal med handläggaren försökt att få fredagsmötet uppskjutet, men det vägrar de att gå med på.

Så här står vi nu och vet inte vad vi ska göra. Kan ni hjälpa till på något vis? Det känns ju helt galet när gällande lagstiftning säger en sak, men Migrationsverket agerar helt efter sitt eget huvud.

-------------------------------------------------------------------------------

12 kommentarer:

MosterMa sa...

Jag är inte religiös, men jag ber en bön för er och speciellt för Melina och hennes föräldrar!

Cicki sa...

Moster: Tack. Det är kvalificerad galenskap detta.

Mångmamma sa...

Fullständigt uppåt väggarna.
Mycket välformulerad skrivelse av din sambo dock.
Hoppas det ger effekt.

Smycka sa...

Jag blir så arg så jag vet inte vad! Jag hoppas verkligen att det kommer att lösa sig för Madeleine och Ali. Det hela är så sjukt så jag vet inte vad! Håller alla tummar och tår som jag har. Jag försöker föra ordet vidare genom min blogg och Fb. Lycka till! Kramar till er alla <3

Camilla sa...

Bra skrivet! Jag fortsätter att hålla tummarna.

Lena sa...

Mycket bra skrivelse.
Tänker mycket på er alla och förstår hur jobbigt ni har det nu.
Håller alla mina fingrar och tår.
Många,många kramar.

Cicki sa...

Mångmamma: Jag får väl avslöja att det faktiskt är jag som skrivit den....:-) Han är för förvirrad just nu. Det går runt i huvudet på honom. Vi hjälps åt just nu, så mycket som det bara går.

Smycka: Underbart. Gruppen ökar hela tiden. Nu är det ca 470 medlemmar.

Camilla: Tack, vi behöver allt stöd vi kan få.

Lena: Tack. Det är energislukande så det förslår.

AnnaJohanna sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Mångmamma sa...

Hm, misstänkte faktiskt det! :)
Full förståelse för hur rörigt M måste tycka att det är.
Dessutom har varje människa sin egen stil i språket, något som även brukar komma fram vid mer formella sammanhang.
Jag kände igen dig i det, även om jag inte har en aning om hur M formulerar sig i skrift!?

Cicki sa...

Mångmamma: M är jätteduktig på att formulera sig i skrift. Men ibland kan han bli lite för omständig när han blir för personligt involverad. Därför tog jag på mig det för att få ner det så tydligt och kortfattat som möjligt.

Nica sa...

Blir så trött av sånt här. Jag förstår er frustration - och jag skäms över att vara en del av ett samhälle som agerar på det här sättet.
Ska sprida ordet - och hoppas att ni får hjälp av media, det brukar i alla fall sätta lite fart på myndiheter!

Cicki sa...

Nica: Tack och välkommen hit. Pressen har varit totalt ointresserade hittills. Det är väl tyvärr så att det här är inga stora nyheter nu för tiden. Det händer ju då och då. Håller med om att man nästan skäms för att vara svensk när sådant här får hända. Det glädjande i det hela är att vi har ett sånt stöd från bloggvänner, facebookvänner och många andra vänner. Så det finns hopp om människan i alla fall.