Jag har fått en utmaning av Mångmamma att skriva ner mina tre favoritförfattare. Det är svårt att begränsa sig till tre, så det blir nog några till.
Jag är mycket historiskt intresserad, vilket gör att det blir naturligt att ta fram två svenska författare som jag tycker skriver fantastiskt. Skrev, får jag väl säga, eftersom ingen av dem lever längre. Självklart är det Per Anders Fogelström och Lars Widding jag menar. P A Fogelström med sin Stad-serie är det mest fantastiska historiska dokument med Stockholm som arena. Naturligtvis finns de i bokhyllan, plus de tre tillhörande delarna, Vävarnas barn, Krigens barn och Vita Bergens barn. De skrevs senare än Stad-serien, men tidshistoriskt så utspelas de före Stad-böckerna och knyts ihop genom släktband.
Sedan har vi Lasse Widding som skrivit böcker med många olika inriktningar. Han, precis som P A, har ju skrivit en hel del om arbetarrörelsen. De var ju den tidens barn, kan man säga. Bägge två har litteraturlistor som är meterlånga. Mina favoriter hos Widding är ändå hans böcker där han rör sig ledigt mellan bönder och adel i Sorunda, på St Barthelemy, i Turkiet och Ryssland bland Karl XII:s soldater,Sorundasviten och Karolinersviten. De kan jag läsa om och om igen.
I spåren av hans källforskning för de böckerna, gav han även ut Märta Helena Renstiernas dagböcker under samlingsnamnet Årstafruns dagbok. Den har jag haft, men förlorat någonstans. Den står på önskelistan för att återfå en plats i bokhyllan. Kanske jag hittar den på någon loppis framöver.
Nästa författare jag vill framhålla är brittisk. Det är Ken Follett. Han är inte rädd för att slänga sig med många olika ämnen. Jag vet inte hur jag ska klassificera honom. Dramor, äventyr och thrillers, är kanske bra ord som passar hans böcker. Han skriver om agenter, om krig, om partisaner, om utvandrare. Ja, det mesta, som i alla fall intresserar mig. Till hans stora försäljningssuccéer räknas Nålens öga och Kod Rebecca. Min egen speciella favorit är nog ändå Svarta Fåglar. Den handlar om brittiska agenter som agerar i Nazityskland strax före Dagen D. De ska slå ut viktiga funktioner för att öka chanserna för de allierade.
En annan favorit av Ken Follett är Svärdet och Spiran. Den utspelar sig i 1100-talets England. Den handlar om en grupp människor som möts genom olika omständigheter. Den sammanhållande länken är byggandet av katedralen i Canterbury. Det är en tegelsten, eller rättare sagt två tegelstenar. Så tjock är den. Jag har en lika tjock bok liggandes nu, som Ken Follett också skrivit. Det är en fristående fortsättning på Svärdet och Spiran och heter En värld utan slut. Man har nu kommit fram till 1300-talet. Jag verkligen längtar efter att läsa denna bok, men den känns lite för tung just nu. Rent fysiskt alltså. Mina armar klarar den inte just nu.
Det är väl ingen som kunnat missa att jag älskar deckare. Vi har många fina svenska deckarförfattare. De som just nu står högst på min lista bland de svenska är Roslund & Hellström. De är helt outstanding. Jag gillar också Marie Jungstedt och Helen Tursten. Men den deckarförfattare jag vill framhålla mest är en amerikanska. Det är Patricia Cornwell. Just nu är jag nästan besatt av hennes karaktär, rättsläkaren från Richmond, Kay Scarpetta.
Jag har en annan favoritdeckare också. Det är Michael Connelly med sin poliskaraktär Harry Bosch. Han är mer hårdför, men ändå mjuk och sårbar. Schablonartad så det skriker om det, men ändå helt underbar. Amerikansk deckare på sin bästa nivå.
Det här var bara ett urval av mina favoritförfattare. Jag skulle kunna räkna upp fler, men då ledsnar ni att läsa. Nu vill jag höra vilka era favoritförfattare är. Det är trevligt med sånt. Här kan du läsa om Mångmammas favoriter. Det är hon som är orsaken till det här inlägget.
Färgglatt under fötterna
1 timme sedan
9 kommentarer:
Jag vet inte hur många ggr jag har tänkt läsa Fogelströms böcker om Sthlm, men det har aldrig blivit av.
Tack för att du påminde mig!
Michael Connelly gillar jag också.
Andra deckarförfattare som jag också gillar är Sue Grafton, Ian Rankin, Minette Walters och Åsa Larsson.
Christina: Jag läste om de för bara ett år sedan ungefär. Det är roligt när man kan relatera till platserna.
Minette Walters och Åsa Larsson gillar jag också. De andra två har jag inte stött på. Ska se om jag hittar något av dem. Tack för tipset.
Åh, Widding.
Hade jag nästan glömt!
Tror jag har - men missat attläsa hittills (!), Majors avsked, dags att ta fram den!
Roligt med litterära utmaningar, alltifrån nya boktips till nygamla favoriter som dyker upp!
Mångmamma: Ska du ha någon riktig behållning av Majors avsked ska du läsa alla fyra böckerna i Sorundasviten.
Det är: På ryttmästarens tid, Majors avsked, 1812 och Svanesång. I den ordningen.
Jag verkligen älskar dessa böcker. Lycka till med läsningen.
JAg gillar också deckare, och gärna svenska av någon anledning. Har du läst Helene Tursten? Hennes böcker gillar jag, liksom en hög med andra. Får nog ta en sväng ner i källaren o kolla vad jag har kvar. HAr gett bort en hög med böcker i höst...
Kram kram
Jag läste Fogelströms svit för många år sen, får nästan lust att läsa om dem igen!
Widding har jag läst mycket av, också för länge sen, men Follet har jag inte läst något av. H&R tyckte jag var lite för grova (började på en) men Tursten har jag läst.
Just nu har jag tröttnat på deckare och läser annat. F.t. en bok om Svenskar, hur vi är och varför. Jobbrelaterat... Gunnar Herliz, jätteintressant!
Pärlmudden: Jag brukar också ge bort mina böcker. De som inte tillhör favoriterna alltså. De ger jag aldrig bort. Jag gillar också Helen Tursten.
Bloggblad: Jag vet inte varför det blev så men när jag slutade jobba så la jag all facklitteratur på hyllan. Ändå köpte jag nya böcker som jag visste var intressanta. Nu ligger de olästa uppe på vinden. Med facit i hand så har jag förstått att min fibro bottnar i en utbrändhet. Det är kanske därför jag inte längre klarar av att läsa jobbrelaterad litteratur. Det ska vara lättläst och lättsmält numera.
Jag kanske skulle testa Connelly?
Jag tror att mina favoritförfattare inte är några överraskningar direkt, Piraten, Lundell, Kinky Friedman och Mark Twain är de jag kommer på direkt utan att tänka. :)
Shirouz: Jag tror du kommer att gilla Connely mycket bra. Harry Bosch är en skön typ....:-)
Skicka en kommentar