tisdag 30 juni 2009

Mattips i värmen

Här kommer några förslag på mat att äta i värmen. De är väldigt lättlagade. Bara att röra ihop. Och svala och lättätna i denna värme. Smaklig måltid.

Pasta med sardingremolata

4 personer

400 g pasta, gärna tagliatelle eller annan bandspagetti
2 burkar sardiner i olja (á 120g)
2 pressade vitlöksklyftor
1 dl skuren slätbladig persilja
3-4 msk citronolivolja
2 krm salt
Nymald peppar

Gör så här:

1. Koka pastan enligt anvisningar på paketet.
2. Ta bort skinn och ryggrad och mosa sardinerna tillsammans med vitlök, persilja och citronolivoljan. Smaka av med salt och peppar.
3. Servera med den avrunna pastan tillsammans med nymald svartpeppar och lite extra olivolja.

Det här receptet kommer från Allt om Mat. Egentligen ska det vara rivet citronskal i en riktig gremolata. Här har man fuskat till det med citronolivolja. Det funkar bra. Sist jag gjorde det här så hade vi så lite citronolja så jag tog vanlig olivolja och droppade i citron från flaska. Det blev ännu godare och man kände faktiskt smaken av rivet citronskal. Det var Coops citron på flaska om det kan ha någon smakbetydelse. Ni får testa er fram.

Tonfisksallad

4 personer

I burk tonfisk i olja (200g)
I knippe slätbladig persilja, grovhackad
½ rödlök, finhackad
4 sardellfiléer, finhackade
2 msk kapris
30 pimentofyllda oliver, grovhackade
1 pressad vitlöksklyfta
½ röd pepparfrukt, strimlad
Saften från 1 pressad citron
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar

Gör så här:

1. Slå bort oljan från tonfisken. Blanda med persilja, lök, sardeller, kapris, oliver och pepparfrukt.
2. Smaksätt med citron, salt och peppar.

Receptet är från Allt om Mat. Där förslår man att man ska äta knäckebröd med färskost, gärna ricotta, till. Eller kokt potatis om man vill ha det som en matigare måltid. Vi brukar ha pasta till och tycker det blir jättegott.

Inga kommentarer: