onsdag 27 juli 2011

En historisk tillbakablick

Nilla har idag skrivit ett inlägg där hon går emot Erik Hellsborns åsikter som han ger uttryck för i sin blogg. De finns idag till viss citerade i DN och SvD. Bland annat så skriver EH i sin blogg att bomben i Olso och dödsskjutningen på Utöya inte kommit till stånd om det inte varit så att Norge haft en massinvandring. Han anser att mångkulturen splittrar, skapar konflikter mellan människor, samt leder till hat, våld och en allmän brutalisering av samhället.

Jag blir så upprörd att jag nästan mår illa av sådana åsikter. Jag började också fundera på hur långt vi ska gå tillbaka i vårt samhälle för att få ett Sverige utan utländska influenser. Före 1500-talet finns det inget skriftligt bevarat som styrker någon större invandring i Sverige, men eftersom folk alltid har rört på sig så är jag övertygad om att det kom folk från andra kulturer till vårt land redan då. Under 1500-talet så bestod stora delar av Stockholms befolkning av tyskar. Under den senare delen av 1500-talet hade vi en stor vandring från Finland av de som så småningom benämndes som svedjefinnar. De var till stor nytta för uppodling av stora arealer jordbruksmark. Visserligen var Finland då en del av det svenska riket så man kan inte benämna det som invandring, mer som en förflyttning. Under 1600-talet hade vi en stor invandring av valloner som tillförde vårt samhälle nya och stora kunskaper och en modernisering av bergshanteringen (järnframställning). 1700-talet var influerat av både Tyskland och Frankrike.

Ansgar och andra "missionärer" kom till det, som så småningom skulle bli kungariket Sverige, redan på 800-talet.

Vi har själva spridit oss över världen. Tänk om våra utvandrare inte hade välkomnats av det nya landet Amerika under 1800-talet? Vad hade hänt då? Första nya svenska kolonin i Amerika, som kallades Nya Sverige, kom till stånd redan 1638.

Våra vikingar spred sig över stora delar av norra jordklotet. Många tror att de bara var ute för att kriga och härja, men till stor del handlade det om handelsresor. Stormaktstiden under 1600-talet bestod konungariket Sverige av delar av Tyskland, (nuvarande) Polen, Estland, Lettland, delar av Finland och delar av nuvarande Ryssland. Skulle vi ha en gränsdragning idag skulle t ex S:t Petersburg vara svenskt.

Backar man bandet och tittar på Romarriket som existerade  ca 700 f. Kr. och 500 e. Kr så blir allt ännu mer komplicerat. När det var som störst sträckte sig Romarriket över stora delar av västra Europa och hela medelhavsområdet.

Vi kan inte prata om "vi" och "dom". Vi är alla människor. En del är vita, andra är bruna, svarta, gula och röda. Men alla är människor. De flesta har samma behov oavsett vart man kommer ifrån. Vi behöver alla mat, kläder på kroppen, men framför allt behöver vi kärlek, känna att vi är älskade. Det behovet går över alla gränser, kulturarv och etnisk tillhörighet. Kärlek till en annan människa kan aldrig vara splittrande eller brutaliserande eller skapa hat.

Varför ska man då prata om vilka som har rätt att bo i vårt land och vilka som inte har det. Som mamma till ett funktionshindrat barn, bonussvärmor till en muslim, bonusmormor till en liten mulattflicka, sambo med en vallonättling så kan jag inte annat än känna att vi alla har samma värde. Oavsett var vi kommer ifrån eller vilken Gud vi tillber, eller inte tillber.

(Själv är jag rödhårig och grönögd. Det är inte speciellt svenskt.)

15 kommentarer:

Mångmamma sa...

Min tur att utbrista; Amen!
Hade inte skrivit det bättre själv.
Själv har jag vallonblod i släkten och utvandrande smålänningar som hamnat i Amerika.
Dessutom är jag också grönögd!
För att inte tala om hur jag brinner för bekämpandet av orättvisor och segregering!
Kram på dig!

AprilSus sa...

Mitt i prick! Känner inte att jag har något att tillägga, utan bara nickor och håller med i det du säger.

Kramis!

nillas liv på pinnen sa...

Satan i gatan vilken tur att det finns historiskt kunniga människor! Tack för detta inlägg!

Cicki sa...

Mångmamma: Jag har också visst vallonblod i ådrorna. Egentligen är jag inte grönögd, utan mixed coloured som det står i passet. Blåögd är jag i alla fall inte. Och brinner gör jag också. Amen!

AprilSus: Gillar när folk tiger och samtycker....:-)

Nilla: Ibland har man användning för sina udda intressen och en likasinnad (vallonsk)sambo som hjälpte till med viss datakontroll.

Patrik, Ängelholm sa...

2006 hade var sjätte sverigedemokratisk politiker invandrarbakgrund. Det sägs ha blivit fler inför 2010-valet.

Sverigedemokraterna kritiserar dagens massinvandrings- och mångkulturpolitik, men har aldrig sagt att all invandring någonsin varit fel. Alla världens länder har påverkats utifrån genom historien, och påverkat andra länder genom historien, men i en takt som tillåtit de flesta länder/kulturer att behålla och utveckla sin särart.

Jag håller med Erik Hellsborn om att mångkulturella, och andra splittrade, samhällen ger en god jordmån för framväxt av galningar. Det är ju bara att se hur det gick i det mångkulturella Jugoslavien på 90-talet (där den enda etniskt homogena nya staten Slovenien var den enda som i princip helt undgick kriget).

Jag kan också tycka att det var extremt defensivt av SD att tvinga Hellsborn att ta bort inlägget efter medias uppmärksamhet, men läget är känsligt just nu. Offren för terrordådet har inte begravts än. Hade han publicerat det om en månad så hade det nog inte blivit samma rabalder.

Cicki sa...

När vi hade den stora vallonska invandringen så sågs även vallonerna som ett hot. I många fall kom hela familjer och slog sig ner och samlades på vissa platser. Det kan man läsa sig till om man läser gammal brukshistoria.

Vallonerna var svartmuskiga och skrämmande. De hade ett annat språk och en annan kultur än vad den vanliga 1600-tals svensken hade.

Idag, fyrahundra år senare, så ser vi den vallonska invandringen som en tillgång. De hjälpte oss att utveckla bergshanteringen till en form av industrialisering.

Jag tror det är samma sak idag. Det är okunskap som skapar rädslor som i sin tur skapar främlingsfientlighet.

Om hela landet tog sitt ansvar för invandrarpolitiken så skulle vi slippa dessa stora grupper som samlas på ett och samma ställe, typ Rosengård, Hammarkullen, Södertälje mm. Man samlas i dessa områden för där bor deras släkt. Man gör precis som svenskarna gjorde när de utvandrade till Amerika. Man skapade svenskbygder.

Om hela svenska folket ställde upp på vår invandrarpolitik så skulle de som kommer hit känna trygghet. Då skulle mycket av det du kallar splittring, inte uppstå.

I Canada har man ett mentorskapssystem där varje ny invandrare/invandrarfamilj får en mentor som stöttar dem under deras första tid i landet. Det kallar jag ett solidariskt tänkande av det canadensiska folket.

Vi måste alla leva med öppna ögon och öppna sinnen. Gissa vad mycket vår muslimske svärson lär oss om hans kultur. Det innebär inte att vi också blir muslimer och släpper vår kristna tro. Det innebär istället att vi förstår mer vad som händer i andra kulturer ute i världen.

Du pratar om, inne hos Nilla, om den färggranna polletten som blir en brun utslätad färg om vi tillåter massinvandring. Du har inte förstått någonting. Bara för att vi tillåter invandring innebär inte att vi släpper allt vi tror på och allt vi står för. Lever vi med öppna sinnen och öppna ögon får vi en ännu färggrannare palett, eftersom vi har förmågan att ta till oss allt det andra vi erbjuds att lära oss.

Du tar vid flera tillfällen upp Jugoslavien som ett exempel. Det är ett dåligt exempel eftersom det inte handlar enbart om kristna eller muslimer där. Där har du en mycket mer komplicerad historia än så. Man måste kanske gå tillbaka till före det osmanska rikets tillkomst för att förstå hela den delen av världen.

Cicki sa...

Patrik: Jag glömde adressera det förra inlägget till dig. Men det är till dig i alla fall. Det är även detta.

Jag såg Jimmy Åkessons kommentar i TV ang EH:s blogginlägg. JÅ menade att EH bara var en kommunpolitiker som inte uttalade SD:s rätta politiska ståndpunkt.

Hur är det egentligen? Har SD så dålig koll på sina förtroendevalda ute i kommunerna? Eller är det så att EH har läst på för dåligt om vad SD egentligen står för?

Själv tror jag att det finns en dold agenda som EH olyckligt gav uttryck för. Och som SD fegt tog avstånd från.

Jag hoppas verkligen att liknande blogginlägg får lika stor uppmärksamhet oavsett om de skrivs i samband med terrordåd eller när det är en alldeles vanlig vardag.

Patrik, Ängelholm sa...

Cicki,

Jag säger inte att det inte stämmer, medn du får gärna hänvisa till att vallonerna skulle ha ansetts vara ett hot, och i vilken omfattning den uppfattningen var etablerad. Faktum är att de kom hit inbjudna, eftersom de hade vissa yrkeskunskaper som saknades i Sverige.

"Om hela landet tog ansvar för invandringspolitiken", säger du. Du får gärna förklara hur du menar och hur du menar att det skall ske.

Svenskbygderna i USA utvecklades aldrig till ghetton som låg värdlandet till last. Annars är det förstås sant som du säger att folk av samma bakgrund gärna håller sig till varandra, då liksom nu.

"Om hela svenska folket ställde upp på vår invandrarpolitik"

Vår? Vem/vilka partiers invandringspolitik syftar du på?

I Sverige har man på vissa håll försökt med något som liknar mentorfamiljer, bl.a. i Vellinge. Det har där misslyckats totalt. Annars är jag inte främmande för idén, men det förutsätter att man lyckas få folk att ställa upp.

En röd tråd i det du skriver verkar vara att du har en vision som inte stämmer med verkligheten. Visst vore det jättevackert om alla kunde leva tillsammans i fred, oavsett hur dåliga förutsättningar som ges, men så fungerar det ju inte. Bygger man en politik på rosa moln, så kommer det att rasa, och det är litet grand just det vi ser i dagens Sverige.

Det jugoslaviska exemplet är det färskaste och mest brännande vi har vad gäller mångkulturens misslyckande. Det fungerade bra under Tito's diktatur, där folk påtvingades en sammanhållning. När landet skulle demokratiseras, sprack mångkulturvisionen i en våldsam tragedi. Det splittrade Sverige som byggs idag riskerar tyvärr också att sluta i katastrof.

Jag fortsätter att bemöta ditt andra inlägg...

SD's partiledning motiverade uppmaningen till EH att ta bort inlägget med att det kan tolkas som en politisering av händelsen. Observera: "kan tolkas". Jag är inte övertygad om att det var ett bra beslut. Nu uppstår istället spekulationer om vad det egentligen var han skrev. Men partiledningens ord skall respekteras och EH gjorde helt rätt som följde uppmaningen.

Själv uppfattade jag EH's inlägg som att han menade att splittrade, mångkulturella samhällen erbjuder en god jordmån för framväxten av galningar som Breivik - något jag helt håller med om, och dessutom uppfattar som en hållning som ligger inom SD's linje.

Mycket handlar om tidpunkten EH valde för publiceringen. Offren för terrorn i Norge har inte begravts än (vilket iofs inte hindrat det politisk/mediala etablissemanget från att profitera på händelsen gentemot SD). Hade EH publicerat det om en månad så tror jag inte det blivit sådant rabalder om det här.

Charlotte sa...

Det som är skrämmande : Han, den norske galningen är en " normal" norrman! Det var inte vad man kunde tro först, en terrorgrupp med turban och skägg, invandrad från nåt fjärran land. Det är nu det hemska börjar : Hatet ondskan finns mitt ibland oss. Vem vet vad grannen pysslar med.... Allrahelst här på landet där jag bor. Dom runt omkring mej har lantbruk, dom köper inga "småskvättar" gödning på 6 ton! Nä, mina rara grannar skulle kunna spränga hemmagjorda bomber lite hursom! Det är det som är hemsk, våldet breder ut sej. Ondskan och hatet finns mitt ibland oss. Grannarna mina får ursäkta, jag anklagar inte nån för terrorverksamhet. Detta är bara ett exempel på hur nära våldet är!

Cicki sa...

Patrik: Ja, vallonerna inbjöds att komma hit. Av bruksherrarna, de som ägde och drev de olika bruken. Det var bland annat Gustav II Adolf och Louis De Geer som initierade till det. De som betraktade vallonerna med misstänksamhet var de infödda som arbetade på och kring bruken.

Vallonerna höll sig mycket för sig själva och gifte sig inte gärna utanför sina egna led. De var kalvinister och var lovade religionsfrihet när de kom hit. Sådana saker sågs av de svenska arbetarna som skrämmande och avvikande.

Du undrar över hur jag anser att hela landet ska ta ansvar för invandrarpolitiken. Jag menar att om man öppnar upp så att invandrargrupperna kan sprida sig över landet. Som det är nu så tar inte alla kommuner sitt ansvar i den fråga. Vissa kommuner har mer eller mindre stängt sina kommungränser för invandrarfamiljer.

Jag reagerar när du använder ordet getto. Ordet getto är likvärdigt med slumområde. Är det vad du anser att de invandrartäta kommundelarna är?

Nej, det är klart att svenskkolonierna inte blev "getton". Svenskarna emigrerade till ett land som var så stort att det fanns gott om plats för alla.

Vem har sagt att alla invandrare ligger vårt samhälle till last? Jag bor i just ett av dessa invandrartäta områdena. Det kan jag säga att om vi etniska svenskar skulle ha en sådan entreprenörsanda och arbetsvilja som många av mina grannar har, så skulle det gå ännu bättre för landet Sverige, än vad det gör idag.

När jag säger "vår" politik så är det den grundpolitik som finns här i vårt land. Den invandringspolitik som samtliga riksdagspartier, utom ett, ställt sig bakom.

Tyvärr har jag inte hört talas om något mentorsprojekt i Vellinge eller någon annanstans heller. Det kan inte ha varit något större projekt eftersom man inte hört talas om det.

Kan Canada lyckas så varför ska vi inte kunna lyckas. Eller är du för negativt inställd för att ta till dig sådana visioner?

Du tror att jag lever i en värld av rosa moln. Det vore i och för sig trevligt att få göra det, men nu har inte mitt liv varit fullt så fluffigt. Jag anser mig själv vara en jordnära typ med bägge fötterna stadigt på marken.

Man blir sådan när man har ett barn att kämpa för. Då lär man sig hur samhället fungerar. Så efter en 25 årig karriär inom handikapprörelsen och handikappolitiken så är jag inte fullt så blåögd som du tydligen tror att jag är. Jag har varit med och förändrat mycket inom handikappolitiken. Frågor som sågs som för stora och för omöjliga. De såg vi till att förankra och som fungerar relativt bra idag.

Jag är helt övertygad om att det går att göra förändringar i andra frågor också. Vill du kalla mig något så kalla mig i så fall för en positiv visionär.

Jag hoppas verkligen att folk reagerar på liknande inlägg som EH:s oavsett när det kommer. Det känns som att du tycker det var synd att EH gav uttryck för sin åsikt i ett för SD politiskt dåligt läge. Dumma han!

Patrik, Ängelholm sa...

Charlotte,

Tror du att Breivik är en "normal" norrman, så är det du som är skrämmande. Men jag antar att du inte menar riktigt så...

Jag tror mer kan göras vad gäller att bevaka försäljningen av ingredienser till sprängmedel, t.ex. obligatorisk registrering av dem som handlar sådant, och sedan samkörning av dataregister. Jag tror det finns möjlighet till effektiva åtgärder där, som då kommer försvåra för all sorts terrorism, utan att egentligt bidra till mer av övervakningssamhälle.

Ok, ja det är mycket möjligt. Och kanske inte så ologiskt, om det var så att vallonerna tog deras jobb, hade svårt att göra sig förstådda, eller dylikt. Det fanns säkert förklaringar utöver förenklade "rasism"-bortförklaringar, även på den tiden :-)

Det är inte många kommuner i dagsläget som inte tar emot asylsökare. De få som inte tar emot kan inte, eftersom det saknas bostäder. Övriga har lydit övermakten.

Nog kan man likna många invandrartäta områden vid slumområden/ghetton. Jag såg precis på Uppdrag Granskning, där de visade hur kackerlackor härskade i lägenheter skadade av fukt och annat, i invandrartäta områden i Malmö.

Ingen har sagt att alla invandrare ligger samhället till last. Vi har dock en statistik som visar hur läget ligger. Invandrartäta områden och vissa invandrargrupper har oacceptabla nivåer på arbetslösheten.

Ok, du menar sjuklöverns invandringspolitik. Den är ju fullkomligt vansinnig och unik i sitt slag. Hur kan du vilja att någon ställer upp på den?

Varför skulle jag vara negativt inställd till mentorsprojekt? Jag skrev inget negativt om dem i mitt förra inlägg.

Jag syftade på de gamla partiernas invandringspolitik som byggd på rosa moln, inte på dina personliga förhållanden.

Ang. EH's inlägg så klargjorde jag vad jag tycker om det i mitt förra inlägg. Läs det igen.

Patrik, Ängelholm sa...

Obs! Endast de 2 första styckena var avsedda för Charlotte, resten till Cicki.

Cicki sa...

Charlotte: Jag säger, tack och lov att det inte var någon med islamistisk bakgrund som låg bakom terrordåden i Norge. Då hade folk verkligen fått vatten på kvarn.

Jag hoppas och tror inte att inköpare av stora mängder gödsel är detsamma som terrorister. De flesta är tack och lov hårt arbetande hederliga bönder.

Patrik: Du skriver att det är inte många kommuner som idag inte tar emot asylsökanden och att de som inte tar emot gör det för att det saknas lägenheter. Det är en för enkel bortförklaring. I vår kommun saknas det också lägenheter. Ändå är de asylsökanden välkomna hit. Det är inte en optimal lösning att flera familjer tränger ihop sig i en lägenhet. Men när det inte finns någon valmöjlighet så blir det så. Därför måste fler kommuner ta sitt ansvar och ställa upp.

Jag såg också det Uppdrag granskning som du hänvisar till. Du kan väl ändå inte påstå att det är svensk invandringspolitik som orsakar att det är kackerlackor och fuktskador i dessa lägenheter. Jag kallar orsaken för oseriösa hyresvärdar.

Du hävdar att ingen påstått att invandrargrupperna inte ligger samhället till last. Jag citerar nu dina tidigare ord rätt upp och ner: "Svenskbygderna i USA utvecklades aldrig till ghetton som låg värdlandet till last." Ok, du skriver inte rent ut att de ligger samhället till last men nog tolkar då jag dina ord som att du syftar åt det hållet.

Smart, skriv inget rent ut så behöver du heller inte stå för dina åsikter!

Ang arbetslösheten bland invandrare så håller jag med om att den är för hög. Men det beror inte på att man inte är villig att arbeta. Det beror oftast på att det finns en misstänksamhet mot den som inte har ett svenskklingande namn. I vår kommun har man gjort ett projekt där ungdomar med invandrarbakgrund fick "prya" hos polisen. De fick under en praktikperiod jobba med kontorsgöromål och liknande, medan de läste upp sina svenskakunskaper. När de var godkända kunde dessa ungdomar söka in på polisskolan. Det har slagit så väl ut att nästan alla som fick denna möjlighet jobbar som poliser eller studerar till att bli polis. Det är ett sätt att skapa arbeten. Samtidigt så är dessa ungdomar en stor tillgång i den förebyggande brottsbekämpningen bland ungdomar med invandrarbakgrund.

Eftersom du inte bor i Stockholmsområdet så har du heller ingen koll på vilka som jobbar i tunnelbanan, kör pendeltåg, kör taxi, städar, jobbar inom hemtjänsten och gör alla andra skitjobb som etniska svenskar inte gärna tar. Utan denna arbetskraft skulle hela Stockholmsregionen slås ut.

Det du så syniskt benämner som sjuklöverns invandringspolitik är ändå den som demokratiskt valts fram av svenska folket. För inte är du väl motståndare till demokrati? Om du sedan tycker att den är helt vansinnig så får det stå för dig. Merparten av svenska folket har ändå tyckt till genom demokratiska val. Det kan vi aldrig komma ifrån.

Patrik, Ängelholm sa...

Cicki,

Islamistiska terrordåd är inga enmansjobb, utan bottnar i organiserad terrorism. Därför är det också lättare för säkerhetspoliserna att hålla koll på dem. Flera islamistiska terrordåd har tack vare det avvärjts de senaste åren.

Gräsligt att du föredrar den ena sortens terrordåd före en annan. Det är väl precis lika illa vem som utför dem! Jag tror du lider av fobi för islamofobi, eller nåt sånt...

Jag borde skrivit att en del kommuner även tar emot asylsökare, fastän de saknar lägenheter. Då blir det div. negativa konsekvenser, som du måste ha sett exempel när du tittade på Uppdrag Granskning tidigare ikväll. Det är ett bra recept för att skapa sociala problem med allt som kommer i dess spår.

Oseriösa hyresvärdar ja, men det är ju ändå samhällets ansvar att se till att det inte blir sådana förhållanden. Det har samhället inte klarat och styrande politiker bär ansvaret för situationen.

Jag förstår inte vad du dillar om ang. det om att ligga samhället till last. Du får precisera dig om du vill ha ett bemötande.

Du är väldigt konspirationsteoretisk vad gäller svenskars negativa syn på invandrare. Men om den nu är så hemsk, varför vill du fortsätta ta hit invandrare?

Du är fylld av floskler och förutfattade meningar. Min fru jobbar inom hemtjänsten, och hon är inte invandrare. Hon gör sådant skitjobb som du i din enfald tror att enbart invandrare sköter.

Fick jag inte säga 7klövern utan att stämplas som cynisk av dig? Men de är ju det - 7 partier som alla för samma politik. Möjligen kan man tala om 7 falanger inom samma parti. Sverigedemokraterna är den enda verkliga oppositionen. Jag respekterar demokratin och följden av att 94% av svenskarna röstat på partier som vill föra en oansvarig invandringspolitik skall vara att det också först en oansvarig invandringspolitik, åtminstone till 2014.

Cicki sa...

Bra! Du har fått ge uttryck för dina åsikter och jag för mina. Vi kommer aldrig att kunna mötas åsiktsmässigt så nu sätter vi punkt.