Syblogg, matblogg,eller musikblogg? Det är frågan. Det viktigaste är att det är MIN blogg. Här får jag tycka och tänka vad jag vill om vad som helst. Gillar du det så är du hjärtligt välkommen hit.
fredag 15 oktober 2010
Husmanskost
Idag när vi var på Willys och handlade så fick vi se att de hade fläsklägg. Både jag och sambon blev vrålsugna. Dessutom hade de jättefina kålrötter. Så till veckan blir det hederlig gammal svensk husmanskost. Rotmos och fläsklägg. Mums!
Ruta ett: Det är kanske inte favvorätten men väldigt gott. Jag skulle kolla efter koktid. Det stod ingenting i min vanliga stora kokbok. Jag fick ta fram den gamla hederliga från 70-talet. Så det är väl omodernt att äta sånt här nu för tiden......:-)
Åhh det lät gott. Jag gillar grekisk och thailändsk mat och annan mat från andra kulturer, men ibland måste man få den gamla hederliga husmanskosten. Rotmos, kålpudding, revbensspjäll, ärtsoppa mmmmm....
Fortfarande lyrisk över mitt paket igår. Tror jag låtit munlädret gå oavbrutet om din eminenta sömnad hela dagen!? För övrigt är jag en rotmosfantast av rang - trots min uppväxt! Mamma kunde inte ens göra potatismos utan färdigt pulver - än mindre rotmos! Autodidakt. Vem? Jag? Utfodrar gärna "menageriet" med rotmos och kokt falukorv - nästan lika gott som fläsklägg! Själv brukar jag pytsa i några potatisar och helst en morot eller två bland kålroten för att få perfekt smak. Också senap - givetvis!! Kram E
Ah, en hederlig fläsklägg - MUMS! Det är så himla gott, och så billigt när man tänker på allt man får för priset. Rotmos gillar jag däremot inte utan äter läggen på polskt vis - med surkål :-) Golonka heter rätten då.
Camilla: Våra menyer är också väldigt blandade ifrån de flesta av världens hörn. Nu när vi även har en svärson från Ghana så har det tillkommit en del afrikansk. Hett och gott....:-)
Mångmamma: Tur att du tagit till dig det hemlagade. Små vilda mår bra av rejäl mat....:-) Nu blev jag ju sugen på kokt falukorv med pepparrotssås också. Det är inte heller fel.
Du får göra hur mycket reklam du vill. Inte gör det mig nåt.....:-)
Christina: Surkål är också gott. Det har M infört i mitt liv. Har du recept på hur man gör det själv? Hittills har jag bara köpt på burk men är sugen på att syra själv. Som en test i alla fall.
Cicki: Jag har aldrig syrat kålen själv, men däremot förbättrat den på burk - och resultatet har blivit jättebra tycker jag. Jag kollade på nätet, för jag brukar höfta lite hur som helst, men det ska vara äpple i, det är viktigt...och vitt vin. Det här är det närmaste jag kommer på hur jag brukar göra: http://www.alltommat.se/recept/surkål-på-tyskt-vis-8230 Jag saknade det vita vinet, men det nämner dom i texten, men har glömt att sätta upp i ingredienslistan.
Christina: Det där lät ju inte så svårt. Jag ska nog ändå söka på syrning av kål. Har ett fint vitkålshuvud hemma nu som jag skulle kunna göra något av.
Christina: Nu har jag läst på i Annas Mat (var annars hittar man sådana recept) Det verkar rätt krångligt med stora kärl och rätt temperaturer så jag hoppar nog det projektet. Gör som du nästa gång, hottar upp burkvarianten.
Ja, och så ska man ha en stor press på kålen också, är det inte så? Nä, burkvarianten som man fixar till själv blir smaskens! Nu fick du mig väldigt sugen på fläsklägg, så det får det nog bli i helgen, medan vi ännu har ett fungerande kök.
Rotmos (hemlagad alltså) äter vi var och varannan vecka...gott, billigt och enkelt. Men vi brukar för enkelhetens skull ha fläskkorv till. Fläsklägg har jag nog inte ätit sedan jag var barn. Hoppas ni får en riktigt smaklig måltid!
Ja rotmos och fläsklägg är ju så gott. Jag kan ännu känna smaken på det min mormor lagade. Eftersom jag gillar senap har jag alltid rikligt med den varan på fläskläggen! Skam till sägandes har jag aldrig själv lagat rotmos, har haft turen att bli bjuden på denna delikatess.
Vem är Cicki? Jo, en liten lagom (nåja, kanske lite för mycket)tjock tant i sina bästa år. Lever med sitt livs kärlek, i bloggen kallad för Sambon. Tillbringar mycket dagtid vid symaskinen och kvällstid framför TV:n med katten Elvis i famnen.
Till familjen hör också ett antal barn, bonusbarn och bonusbarnbarn. Ingen nämnd och ingen glömd.
22 kommentarer:
Det är supergott och en av mina favoriträtter! Mums...
Ruta ett: Det är kanske inte favvorätten men väldigt gott. Jag skulle kolla efter koktid. Det stod ingenting i min vanliga stora kokbok. Jag fick ta fram den gamla hederliga från 70-talet. Så det är väl omodernt att äta sånt här nu för tiden......:-)
Har du provat att äta en knäckmacka med varm rotmos på? Himmelskt, om du frågar mig, men jag är lite rotmosfreak.
Ruta ett: Jag är knäckebrödsfreak så jag äter det mesta på knäckebröd, inkl rotmos.....:-)
Åhh det lät gott. Jag gillar grekisk och thailändsk mat och annan mat från andra kulturer, men ibland måste man få den gamla hederliga husmanskosten. Rotmos, kålpudding, revbensspjäll, ärtsoppa mmmmm....
Fortfarande lyrisk över mitt paket igår.
Tror jag låtit munlädret gå oavbrutet om din eminenta sömnad hela dagen!?
För övrigt är jag en rotmosfantast av rang - trots min uppväxt!
Mamma kunde inte ens göra potatismos utan färdigt pulver - än mindre rotmos!
Autodidakt. Vem? Jag?
Utfodrar gärna "menageriet" med rotmos och kokt falukorv - nästan lika gott som fläsklägg!
Själv brukar jag pytsa i några potatisar och helst en morot eller två bland kålroten för att få perfekt smak.
Också senap - givetvis!!
Kram E
Ah, en hederlig fläsklägg - MUMS!
Det är så himla gott, och så billigt när man tänker på allt man får för priset.
Rotmos gillar jag däremot inte utan äter läggen på polskt vis - med surkål :-) Golonka heter rätten då.
Camilla: Våra menyer är också väldigt blandade ifrån de flesta av världens hörn. Nu när vi även har en svärson från Ghana så har det tillkommit en del afrikansk. Hett och gott....:-)
Mångmamma: Tur att du tagit till dig det hemlagade. Små vilda mår bra av rejäl mat....:-) Nu blev jag ju sugen på kokt falukorv med pepparrotssås också. Det är inte heller fel.
Du får göra hur mycket reklam du vill. Inte gör det mig nåt.....:-)
Christina: Surkål är också gott. Det har M infört i mitt liv. Har du recept på hur man gör det själv? Hittills har jag bara köpt på burk men är sugen på att syra själv. Som en test i alla fall.
Jobbigt att läsa blogginlägg om mat mitt i natten när man börjar bli småhungrig. :)
Träleksaker: Attans, vad gör man åt det? Det kanske blir en sväng förbi kylskåpet....:-)
Cicki: Jag har aldrig syrat kålen själv, men däremot förbättrat den på burk - och resultatet har blivit jättebra tycker jag.
Jag kollade på nätet, för jag brukar höfta lite hur som helst, men det ska vara äpple i, det är viktigt...och vitt vin.
Det här är det närmaste jag kommer på hur jag brukar göra:
http://www.alltommat.se/recept/surkål-på-tyskt-vis-8230
Jag saknade det vita vinet, men det nämner dom i texten, men har glömt att sätta upp i ingredienslistan.
Christina: Det där lät ju inte så svårt. Jag ska nog ändå söka på syrning av kål. Har ett fint vitkålshuvud hemma nu som jag skulle kunna göra något av.
Christina: Nu har jag läst på i Annas Mat (var annars hittar man sådana recept) Det verkar rätt krångligt med stora kärl och rätt temperaturer så jag hoppar nog det projektet. Gör som du nästa gång, hottar upp burkvarianten.
Ja, och så ska man ha en stor press på kålen också, är det inte så?
Nä, burkvarianten som man fixar till själv blir smaskens!
Nu fick du mig väldigt sugen på fläsklägg, så det får det nog bli i helgen, medan vi ännu har ett fungerande kök.
Christina: Det är extrapris på Willys och de var väldigt magra och fina.
Rotmos (hemlagad alltså) äter vi var och varannan vecka...gott, billigt och enkelt. Men vi brukar för enkelhetens skull ha fläskkorv till. Fläsklägg har jag nog inte ätit sedan jag var barn. Hoppas ni får en riktigt smaklig måltid!
Trebarnsmamman: Fläskkorv är också jättegott. Det blir det här då och då.
Mångmamma: Jag glömde skriva att jag gör som du, har i några potatisar och morötter också.
Ja rotmos och fläsklägg är ju så gott. Jag kan ännu känna smaken på det min mormor lagade. Eftersom jag gillar senap har jag alltid rikligt med den varan på fläskläggen! Skam till sägandes har jag aldrig själv lagat rotmos, har haft turen att bli bjuden på denna delikatess.
KB
KB: Synd att ni inte bor närmare. Då hade ju J och du kunnat komma hit och kalasa....:-)
hej cicki hoppas ni har det bra.
tänkte ge min blogg
www.mamma84.bloggplatsen.se
kram
Carina: Tack. Hoppas allt är bra med er också.
Skicka en kommentar