fredag 23 april 2010

Nysydda gardiner

Igår sydde jag nya köksgardiner. Tyget hittade jag på en loppis för flera år sedan. Redan då bestämde jag att det skulle bli köksgardiner av det. Sedan har det blivit liggande. Beställningar och annan sömnad har fått gå före. Men nu blev det äntligen av och jag är så himla nöjd.

Tyget är ett 50-talstyg. Det är märkt Svenskt handtryck "Cuba". Jag har försökt googla på det, men hittar ingenting. Att det är ett kvalitetstyg känner man direkt. Det var 2½ m tyg på dubbel bredd. Jag hade en himla tur som hittade detta för endast 45:-. Den som prismärkt det kan inte ha haft några tygkunskaper. Eller så brydde de sig inte. Jag verkligen älskar tyget.


Jag sydde två raka längder så mönstret får framträda. Jag sydde en "knorv" (det ordet finns för jag har själv hittat på det) att ha upptill för att dölja den fula gardinstången. Enkelt uttryckt så är "knorven" en sorts tunnel som jag sydde i enfärgat tyg och trädde på stången mellan gardinerna.

Nu är även fönstren rentvättade och glänsande.

Tyvärr fick jag inte till någon bra helhetsbild av fönstret, men gardinerna ramar in så fint. Det gula i gardinen återkommer i glaskuporna i vår 50-talslampa.

Nu ska jag sy en löpare av det överblivna tyget. Jag roar mig kungligt just nu.....:-)

8 kommentarer:

Bloggblad sa...

Häftiga! Jag gillar såna starka färger.

I går kväll tog jag fram papper och kritor och ritade upp en modell som jag ska ha som köksgardin när nya köket kommer. Men idag ringde hantverkaren... jag är inte förvånad: framflyttat 2 veckor...

Bloggblad sa...

Alltså min gardin ska bli av många remsor i olika färger... Min man tror inte ett dugg på det, "så har INGEN gjort förut" - men det säger han varje gång jag hittar på nån ny gardin.

Christina sa...

Så kul det är när man fyndar på det sättet! 45 kr var ju ett kap!
Jag har en vän som fyndade ett äldre, helt äkta och helt underbart indonesiskt batiktyg (fantastiska mönster) på Erikshjälpen för 15 spänn :D
Hon har sytt en otroligt fin jacka av det.

Christina sa...

Wv blev förresten "kostas" ;)

Cicki sa...

Bloggblad: Då är jag lika konstig som du för jag har också haft en liknande idé, men inte gjort slag i saken. Jag är helt övertygad om att det kommer att bli kanonsnyggt. Vad härligt med nytt kök.

I mitt gifta liv hade jag också ett nytt kök. När det äntligen var helt klart så flyttade jag......:-)

Christina: Visst är det underbart med sådana fynd. De där ordverifieringarna kan ju vara hur kul som helst ibland....:-)

Mångmamma sa...

Tack för bra boktips hos mig!
Dessutom är det en ren fröjd att få fynda fina tyger till vrakpriser som någon inte haft vett eller ork att prissätta rätt.
Trevlig helg!

Klimakteriehäxan sa...

Vackert tyg, verkligen! Och dessutom putsade fönster ... klart imponerande!

Cicki sa...

Mångmamma: Jag är ju en riktig tygnörd så jag letar tyger överallt. Det finns mycket att fynda på loppisar...:-)

K-häxan: Jag var nästan lite pirrig när jag satte saxen i det. Helst skulle jag velat haft två långa våder i fullbredd att hänga i vardagsrummet. Men man kan ju inte få allt. Än så länge är det bara köksfönstret som är tvättat. Få se när resten blir av.