onsdag 8 april 2009

Utan eget ansvar

Ibland blir jag förvånad över folks inställning. Jag har tvättdag idag och var nyss ner. Min grannfru på samma våning som oss tvättade i den andra tvättstugan så vi fick sällskap upp i hissen. Utanför hiss var det utspilld ketchup som jag kommentared med att en flaska kanske gått sönder. Min grannfru tyckte inte det gjorde något för det var ju bara för HSB att städa upp. Visst, svarade jag, men tillade att jag tyckte det var trist att folk börjat kasta skräp utanför tvättstugorna. Det har nämligen blivit en skräphörna där. Min grannfru höll inte alls med mig utan tyckte att det var HSB:s skyldighet att ta rätt på skräpet efter oss. Vi betalar ju ändå så hög hyra! Jag fortsatte att argumentera, att det är vi som bor i huset som drabbas om det är smutsigt och stökigt, samt att då kanske höjs hyrorna ännu mer.

Till saken hör att HSB tog över dessa hus för drygt tio år sedan. De var de oerhört nedgågna och sunkiga. Nu har de reparerat husen lite eftersom och vårt hus är det som är helt färdigt. Man har renoverat lägeheterna helt och hållet, vi har fått nya fina treglasfönster, elcentralerna är utbytta och vi har fått många fler elkontakter i varje rum, det är stambytt, hela entren och trapphus är nyrenoverade och omkaklade, vi har numera postboxar i entren, vi har kameraövervakning i trapphuset för att förhindra förstörelse, källarutrymmena är helt omgjorda, man har isolerat hela huset så det finns inga golv-eller fönsterdrag, husgrunden är åtgärdad mot fukt, vi har två sprillans nya hissar, man har satt in lampor som tänds automatiskt när man kommer för att spara el. Utemiljön är också åtgärdad, på parkeringarna har vi fått nya elstolpar med timer plus en massa annat. Man har verkligen gjort allt för att vi ska få en fin boendemiljö. Så småningom är det tänkt att det ska göras om till bostadsrätter.

När nu HSB har gjort så fint här, kan då inte folk hjäpa till att vi ska få fortsätta att ha det så här fint? Har man helt tappat allt ansvarsbegrepp? Är det så vårt samhälle ska fungera i fortsättning?

10 kommentarer:

Ika sa...

Bra inlägg!
Det verkar som om folk skiter i allt! "Någon" annan ska ta hand om det, hela samhället beter sig som bortskämda snorungar.

Här i huset sitter det för jämnan lappar uppsatta om stulen tvätt och allt blir nedklottrat och / eller saboterat...

Cicki sa...

Ika: Visst är det hemskt att det blivit så. Jag har då i alla fall fostrat mina ungar till att ta rätt på efter sig. Kanske inte alla ser det som en självklarhet idag.

Le Loup sa...

Det känns ibland som i Liftarens Guide till Galaxen, det är alltid ett "NAP", vilket betyder någon annans problem.
Hur folk tänker som anser att saker och ting är ett "NAP" har jag ingen aning om, men jag misstänker att det är en hel hoper människor som tänkte just så, när de lämnade trasiga pulkor, skräp och bildäck(?) i skogen här utanför.
Det slår aldrig fel, men jag blir lika förbannad varje gång, jag säger som du, varför inte hjälpas åt att hålla ordning, ska det vara så svårt, egentligen?

För övrigt, jag far i morgon, så ha en riktigt bra och trevlig påsk nu! :)

Cicki sa...

Shirouz: Nu har jag inte läst "Liftaren". Den står i hyllan som ett kommande projekt.Visst ska vi väl jobba för gemensam trevnad? Eller är man gammalmodig om man tänker så? Ha det i alla fall trevligt där ute i spenaten med glada trasmattor. Hoppas inte Asta Katt får en ren chock av allt grönbete. Glad Påsk på dig. Kram

Trebarnsmamman sa...

Förstår din irritation! Klart man skall ta ansvar!!!!!!!!!!!!!

helene sa...

Blir så jävla trött på folk som är så nonchalanta och tycker att de kan göra, mer eller mindre, som de själva vill och bara anta att någon annan städar upp efter dem. Inte bara rent skräp nu, menar jag, utan det gäller allt.

En del bara tar för sig och tar för sig, hela tiden och ger inte ett skit tillbaka.
De skall bara ha och utnyttja. *grrr*

By the way. Du verkar bo jäkligt bra. Kul att det satsas på boendet, även om det kanske är en tanke bakom, att sälja ut. Hoppas ni har råd att bo kvar då bara. =)

Spader Madame sa...

Hoppas att du får en bra Påsk nu ändå. Visst måste vi uppfostra våra barn till detta, men det är svårt när föräldrarna också tycker att allt är någon annans business! KRAM till dig och familjen!

Cicki sa...

Trebarnsmamman: För mig är det en självklarhet att man ska ta ansvar.

Helene: Jag fattar inte hur man tänker.

Ja, vi bor i ett jättefin lägenhet och hus. Det är från 50-talet så vi har burspråk också i vardagsrummet. Det gillar jag. Det är sagt att man ska hamna på ungefär samma nivå som hyran är idag. Vi får väl se när vi kommer så långt. Vi hoppas vi kan bo kvar för vi trivs jättebra. Det är mycket grönområden och annat trivsamt runt omkring också.

Spader: Den här grannen har tre eller fyra barn. Om hon har den inställningen då för hon ju över det till barnen och då bara fortsätter det. Kram till dig också och ha ett skönt påsklov med allt vad det innebär, resor både hittan och dittan....:-)

Hannele på Hisingen sa...

trist garannfru, hon är väl den första att gnälla, när avgifterna höjds..

Cicki sa...

Hannele: Skulle tro det.