söndag 4 oktober 2015

Det kanske inte är så dumt att bli riktigt gammal?

Vi tittar på Landgång med Anne Lundberg. Det är sista avsnittet av åtta. Åtta avsnitt där vi fått följa Anne till Afrika, USA, Rosengård, London och några fler ställen. Alla avsnitt har varit så bra och man har hela tiden funnit en värme och engagemang på de olika ställena. Men det som tar mig mest är kvällens avsnitt som utspelar sig på ett äldreboende på Tjörn.

Det är ett äldreboende där man direkt märker att här har man det bra.  Man skrattar och pratar, personalen pysslar om och det känns som om det är en varm miljö. Men vad vem man, det kanske spelas upp så för att TV är där och filmar? Ju mer man ser inser man att detta är faktiskt sant. Det är så här varje dag.

Anne ska hjälpa till i köket. Där lagar man all mat från grunden. Det är hemlagat potatismos, hemlagade köttbullar och fiskfonden är kokt på kräftor och räkor. Det som jag reagerar mest på är att man tittar på näringsinnehållet, vitaminer och annat som är extra bra när man blir lite äldre. Man får så ofta läsa om att de äldre lider av undernäring för att de inte äter en fullgod kost. Här klagar de äldre på att de går upp i vikt.

De äldre får vara med och tycka till om matsedeln, de är med och bestämmer om vilka aktiviteter de vill ha, det händer till och med att de är med vid anställningsintervjuer. Man ser personal som är med och rullar upp håret, blåser frisyrer och är hela tiden aktiva med de äldre. Samtidigt kan den som vill välja att vara ensam. Varje boende har ett rum med tillhörande kök, där de kan råda sig själv. Annars finns det hela tiden tillgång till de gemensamma lokalerna.

Jag säger till sambon att det kan ju inte vara ett kommunalt äldreboende. Det är säkert ett extra dyrt alternativ, som inte vanliga pensionärer har tillgång till. Döm om min förvåning när en av personalen berättar att de är ett kommunägt äldreboende. Den enda skillnaden, från andra äldreboenden i kommunen, är att de får råda över sin egen budget. Det fungerar så bra att de till och med får ett överskott. Det överskotten lägger de på aktiviteter vilket gör att de kan göra många utflykter. Under programmets gång fick vi följa med på en tur till Liseberg och en tur ut på havet. De berättade även att de varit på Teneriffa tidigare under året.

Boendet kostar inte heller mer än det gör på de andra boenden i kommunen. Så här vill jag också ha det när jag blir gammal och inte klarar av att bo ensam.

Den som blir nyfiken kan läsa mer om det här. Vill ni se avsnittet så hittar ni det här.

Inga kommentarer: