lördag 9 maj 2015

Ny CPAP

Jag har lidit av sömnapné i många år. Det innebär att man får andningsuppehåll när man sover. Det sliter på hjärtat och gör att man aldrig får sova ordentligt en endaste natt. Vid mätning har det visat sig att jag har 25 till 30 uppehåll per natt. Det innebär också att man snarkar väldigt mycket, vilket inte är så kul för ens partner.

Sömnapné kan har flera olika orsaker. I mitt fall så är det för att jag är för trång i svalget, vilket gör att det täpps till när jag sover. När detta upptäcktes så försökte man först med en bettskena. Men det gick inte så bra. Jag klarade inte av att ha den i munnen, helt enkelt.

Efter ett tags utredande så fick jag en CPAP. Det är en maskin som blåser in luft i svalget och öppnar upp det så man kan andas lättare. Jag fick min första CPAP 2006. Det var en stor klumpig apparat som låtit ganska mycket. Men vad gör man. Man vänjer sig vid det ljudet. Jag har också haft en befuktare för att få in fukt och inte bli så torr i munnen. Dessa apparater har varit hopkopplade med en plastslang. Sedan har jag då haft en mask över ansiktet som varit hopkopplad med CPAPen via en annan plastslang. CPAP och befuktare fick inte heller stå i samma nivå för då blev det baksug på vattnet. Så jag har varit tvungen att ha en liten trappstege där de stått.

Det här har varit en livsavgörande apparat för mig. Min mamma dog i en hjärtinfarkt när hon nyss fyllt 67 åt, alltså alldeles för tidigt. Hon hade också ett trångt svalg och snarkade mycket. Om hon hade andningsuppehåll vet jag inte, men jag tror det kan ha varit så. Så min CPAP har varit väldigt viktig för mig.

På slutet har den tjutit mycket och jag har tänkt att jag ska ringa hjälpmedelscentralen för att få den servad. Nu hann jag inte det för i onsdagsnatt la den av för gott. Då var jag piskad att ringa hjälpmedelscentralen. Jag fick en tid i fredags att komma dit för att hämta ut en ny.

Döm om min förvåning när jag såg den nya apparaten.

Det är ett litet tekniskt underverk. Det här är både en CPAP och en befuktare. Hela apparaten är mindre än den gamla CPAPen ensam. Den är helt tystgående. Jag ställer in vilken fuktnivå jag vill ha. Jag kan även temperera vattnet/fukten om jag vill. Apparaten startar automatiskt när jag sätter på mig masken. Inatt har jag sovit sex timmar i ett streck utan att vakna till en endaste gång. Det var länge sedan jag gjorde det. Dessutom somnade jag om och sov två timmar till innan jag klev upp. Bra sömn är så oerhört viktigt. Just nu är jag en mycket lycklig kvinna.....:-)

6 kommentarer:

Camilla sa...

Så skönt att kunna sova bra. Den där lilla manicken ser ju hanterbar ut. Skönt att en del saker blir till det bättre.

Mona sa...

Ja att sova är livsviktigt för kropp och själ att läka och få ny kraft.

Polargrevinnan sa...

Tekniken går framåt. Vilken lycka att få sova ut ordentligt.
Nöden har ingen lag men jag har svårt att tänka mig någon mask eller annat
att ha i ansiktet och kunna sova.
Snygg tunika du sytt.
Ha det bra.
Kram Viola

Samtal från min trädgård sa...

Har en likadan som du har fått, har haft den i 2½ år, och den är guld värd! Jag har den med överallt, även utomlands på semester, då låter jag befuktardelen stanna hemma och tar den andra slangen. Jag förstår, att du inte vill vara utan. Jag brukar säga att med den kom min hjärna tillbaka! Jag sov jämt tidigare, natt som dag, med ständig huvudvärk och var aldrig utvilat. Ha' det gott!

Cina sa...

Vad behändig den ser ut, nya apparaten! Skönt att få sova så många timmar i sträck!

Cicki sa...

Camilla:Visst är det...:-)

Mona: Sömnen helar mycket.

Viola: Jag trodde också det skulle bli problem med masken. Men det har gått bra från dag 1.

Samtal: Just den här apparaten har jag som sagt var bara haft i en dryg vecka. Den gamla hade jag sedan 2006.

Cina: Just att kunna sova ordentligt är livsviktigt för mig.