onsdag 4 februari 2015

Periodisk fasta

Sedan i juni förra året har vi hållit på med 5-2-dieten. Det började med att jag var så trött på att se ut som jag gjorde. Att alla kläder trängde och jag såg ständigt höggravid ut. Något behövde göras, kände jag. Efter att fundera över hur vi skulle hantera det hela så kom vi fram till att 5-2-dieten skulle passa oss. Den innebär ju att man "fastar" två dagar i veckan och äter som vanligt de övriga fem. Fasta är väl fel ord, men det innebär i det här fallet att man som kvinna äter enbart 500 kcal om dagen och som man äter man 600 kcal. Vi ville fortfarande kunna ta oss ett glas vin och äta en potatisgratäng, de andra dagarna, utan att känna oss skyldiga. Dessutom kände vi att det gav oss friheten att lätt kunna hoppa över fastetänket till exempel vid jul, utan att det skulle orsaka katastrofala konsekvenser. Det är liksom bara att hoppa på fastetåget igen efter jul, midsommar, födelsedagar eller andra festtillfällen.

Det har fungerat bra för oss. Jag har gått ner drygt sju kilo hittills. Det ska bli mer. Målet är att jag ska tappa ca tjugo kilo innan detta är klart. Så det är ett långtidsprojekt. Viktminskningen är inte den största vinsten utan den är att jag mår så himla bra. Det handlar också om att jag kom igång och tränade, så det är ju också en del av att jag mår så bra.

Jag fick tidningen "Må bra" av en god vän och i det numret tog man upp olika dieter och för och nackdelar med dem. Fördelarna med 5:2 som man kommit fram till var bland annat det att man behövde inte lägga om kosten så radikalt. Det var ju en del i att vi valde just denna diet. Hälsoeffekterna var väldigt positiva. Forskarna har kommit fram till att man blir smalare, friskare och även också yngre, rent fysiskt. Blodsocker och blodfettsnivåerna i kroppen minskar och man får en förbättrad insulinkänslighet. Detta i sin tur leder till lägre kolesterol och bättre blodtryck. Det minskar också risken för stroke och hjärt-kärlsjukdomar och förebygger risken för diabetes. Skillnaden mellan periodisk fasta och andra dieter är också att man förlorar fett, men inte muskler.

Det finns egentligen inte så många nackdelar. Den enda tidningen tog upp var att man kanske unnar sig lite mer extra, än tidigare, de dagarna man inte fastar. Fast det handlar ju bara om självdisciplin. De enda som inte fick hålla på med periodisk fasta är gravida, ammande kvinnor och den som lider av ätstörningar.

Så det är kanske inte så konstigt att man mår mycket bättre nu. Jag känner mig mer energisk, sover bättre och är inte lika trött som jag var tidigare.

7 kommentarer:

Camilla sa...

Det låter som en högvinst! 7 kg är inte illa, men som du säger så är ju största vinsten att må bättre. Då orkar man mer och orkar träna mer och så är man inne i en positiv spiral. Härligt!

Camilla sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Camilla sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Bloggblad sa...

Jag blir inte mer sugen de andra dagarna, känner starkt hur dumt det vore att sabotera allt. Men, jag äter mig mätt, och är det fest så tar jag också tårta. Men jag köper inte gem godis eller nåt sånt bara för att det är en ätdag. Jag har nu äntligen tappat drygt ett kilo till efter att ha legat stilla sen juni. 14 kg alltså, och jag har ingen lust att sluta, jag trivs jättebra och det har gått så otroligt sakta att det inte finns risk för ras.

Cicki sa...

Camilla: Exakt så är det. Rena rama högvinsten....:-)

Bloggblad: Vad härligt att vågen börjat röra på sig igen. Den har gjort det här också. Bara lite grand, men ändå....:-) Vi hetsäter inte heller när det är ätdagar. Vi äter mycket mer frukt och grönt nu än tidigare. Det blir liksom en livsstil. Det stod i artikeln också att det var den metod som var säkrast att man behöll vikten med. Jag är jätteglad att vi hoppade på det här tåget.

Cina sa...

Vad bra att du känner att du mår bra!!!! Det är många i min närhet som provat och många tycker det är bra

Cicki sa...

Cina: Vi är jättenöjda. Vi har ju hållit på så pass länge nu att vi verkligen har hunnit att känna efter om den passar oss eller inte.