tisdag 2 september 2014

Nattlig dramatik

Det blev rätt dramatiskt här i natt. Vid 0.30-tiden kom sambon och sa att det brann i en bil på parkeringen. Samtidigt när han säger det så ringer han 112. Vi stod där i fönstret och väntade på att de skulle svara. Väntade och väntade och väntade. När vi såg bilbranden först brann det inte speciellt mycket, så den var nog ganska nystartad. Det var enormt frustrerande att stå där och vänta och se lågorna öka och branden breda ut sig. Det stod även bilar på varje sida om den som brann.

Det tog mer än 2½ minut innan de svarade på 112! Sambon kan tända till ordentligt ibland vilket han gjorde då och frågade rätt skarpt varför de inte svarat tidigare. Då fick han till svar att det var 400 samtal om just denna branden. Det kan knappast vara sant eftersom det bor ca 60 familjer i varje hus och det är tre hus som bor nära den branden. Förmodligen sov även en stor del av dessa människor.

Inte nog med att det tog lång tid innan 112 svarade. Det tog även jättelång tid innan brandbilen kom. Först kom en polisbil och sedan kom brandbilen. Det märkliga var att det de körde förbi infarten till husen. Så vi funderade först om de fått fel adress. Men de stannade på stora vägen som går parallellt med vår gata och drog slangen därifrån. Det verkade mycket knepigt.

Bilen var helt utbränd när de äntligen kom fram plus att lågorna börjat närma sig grannbilarna. Jag vet inte om de hann bli skadade. Det syns inte uppifrån oss. En av de är borta idag så det är ju bara att hoppas att den bilen klarade sig, eller bara blev lackskador.

Vi har kunnat läsa sedan att det varit bilbränder på sju olika platser runt om i stan. Samt att det förekommit skottlossning på något håll. Det spekuleras om det kan ha någon koppling till hovrättsdomen som kom tidigare på dan angående det sk Södertäljenätverket. Det var kanske därför brandbilen stannade på stora vägen och hade poliseskort. De enda personer som var ute i vårt kvarter var oroliga bilägare som flyttade undan sina bilar och som gav vittnesuppgifter till polisen.

Vi är förskonade från sånt här i vanliga fall. Vi bor i ett lugnt område. Det var en bildbrand för en dryg vecka sedan på en annan parkering, men före det var det flera år sedan något hände.

Nu var det "bara" en bilbrand. Det är materiella skador som går att åtgärda. Men tänk nu om det varit en hjärtinfarkt, stroke eller något annat livshotande vi ringt om. Det är inte acceptabelt att det ska gå 2½ minut innan de svarar på larmnumret. Även om det var en intensiv natt så ska det fungera. Det tycker jag är en krav man kan ha på dem. Det står i deras arbetsbeskrivning att de ska ha en genomsnittlig svarstid på 8 sekunder. Det genomsnittet sprack rejält i natt. Vi har i alla fall gjort en polisanmälan mot 112 nu. Inte för att få någon dömd utan mer för att de förhoppningsvis ska se över sina rutiner.

1 kommentar:

Smycka sa...

Fy så läskigt! Skönt att ingen blev skadad! Tycker inte heller att det är ok att tar 2,5 min innan man får svar på 112. Det kunde ju varit något mycket värre! Kram Ulrica