söndag 1 december 2013

Finsk design

Jag är inte någon märkesnörd, utan jag har saker för att jag tycker om dem av en eller annan anledning. Ändå kan jag tycka det är lite kul när man upptäcker att man har ett designsmycke hängandes på garderobsdörren.

Jag prenumererar på Retro, tidningen för oss retrotokiga. I tidningen, som kom i fredags, var det bland annat en artikel om finsk smyckesdesign. När jag sitter och läser den så är det några smycken som påminner om ett jag har i min ägo. Mycket riktigt. När jag tar fram förstoringsglaset och letar efter märkning så visar det sig att det här hängsmycket är designat av Pentii Sarpaneva.

Jag har fått smycket av mamma och pappa någon gång i de övre tonåren. Det kan ha varit när jag fyllde arton år 1967. Det är i brons och jag har alltid tyckt väldigt mycket om det. Däremot har jag aldrig någonsin funderat över ursprunget eller ens tittat efter några stämplar. Trots att jag, som sagt var, inte är någon märkesnörd så tycker jag ändå att det är extra kul att veta vem som designat det.

Inga kommentarer: