onsdag 31 juli 2013

Sundsvallsglimtar 1943

På Facebook är jag med på en sida som heter "Du vet att du är från Sundsvall om...". Det är en kul sida där man delar med sig av sina minnen om både det ena och det andra. Jag har t o m kommit i kontakt med gamla vänner som jag inte hört av på evigheter.

Nu har det skrapats fram gamla filmer om Sundsvall och Medelpad som ligger som Youtubeklipp. Jag måste bara dela med mig av dem. De är underbara.

Denna lilla film om själva Sundsvall är kul på det viset att själva stadskärnan ser i stort sett likadan ut idag som 1942. Naturligtvis har butiker flyttat, vissa miljöer är moderniserade. Storgatan är numera gågata, spårvagnarna är borta. Eftersom stadskärnan kallas Stenstan och är unik i sitt slag så kommer den nog se likadan ut 2042 också. Tänk när ni tittar på dessa stora palats att de byggdes som familjebostäder efter den stora branden 1888. Den ödelade i princip hela staden. Det här var på träpatronernas tid och stadsborna var oerhört rika. Man hade råd att bygga dessa palats. Jag förundras ständigt över dessa enormt vackra hus och som är så fint bevarade.

På Wivex har jag dansat otaliga gånger. Dit gick vi på fredagarna. Då var det mest sundsvallsbor där. Pojkarna från Sundsvall var fantastiska dansörer. Wivex hade även öppet på onsdagar men då var det inte lika kul där. Då var det mest militärer från LV5 som gick dit och de kunde inte dansa lika bra.

https://www.youtube.com/watch?v=sIOi-gDl_DI

(Jag hoppas länken fungerar. Jag lyckades inte länka in som jag gör annars med youtubklipp)

4 kommentarer:

Polargrevinnan sa...

Jag älskar gamla filmavsnitt - hur det var förr.
Jag har aldrig varit i Sundsvall.
Man åker runt i Europa och har egentligen inte sett Sverige ordentligt.
Förresten - ett stort grattis till det nya barnbarnet. Vad söta de är - de små liven.
Ha det bra.
Kram Viola

♥ Hannele sa...

kul minnen!

Beppan sa...

Har tillbringat ett par nätter i Sundsvall denna sommar. Gick omkring i stenstan och njöt av de fina byggnaderna. Min mamma jobbade ett antal år i Sundsvall. På BEWE´s - en modebutik med hattavdelning. Hon dansade på Knaust. Berättade mycket om hur trevligt det var i Sundsvall på den tiden. Måste ha varit på 1930 - 40-talet.

Cicki sa...

Viola: Visst har de en viss charm, de gamla filmerna.....:-)

Hannele: Det roliga är att en del av de där butikerna fanns kvar långt in på sjuttiotalet.

Beppan: Då såg du de charmiga drakarna också. Det har blivit en trevlig tradition. BEWEs kommer jag ihåg. Hon dansade säkert också på Wivex....:-)