måndag 21 januari 2013

Bakdukar

 Jag har aldrig tyckt att det är speciellt kul att brodera. Jag har gjort mina tappra försök, men oftast ledsnat på halva vägen. Numera har jag lärt mig att inte falla i farstun för något vackert broderiprojekt i sybehörsbutiken. Jag ska hålla mig till min symaskin, stickor och virknålar. Det är där jag hör hemma.

Däremot var mamma fantastiskt duktig på att brodera. Även pappa är det. Han började brodera på 50-talet när han tillbringade lång tid på sjukhus efter en stor brännskada. Dessutom broderar han fortfarande.

 Efter jul fick jag ett ryck och röjde i linneskåpet. Då hittade jag dessa skönheter, som är ärvda handdukar. Vad jag kan förstå, så måste mormor också varit duktig på det här med broderande. Fast jag minns henne bara med stickor i handen, stickandes sockor och vantar till alla barnbarnen.

Tänk att initialerna till Anna Andersson kan blir så vackert som på den översta handduken. Baksidan är nästan lika vacker. Den andra handduken är så vacker i sin struktur, fast det syns inte så bra på bilden. Jag vet inte om den är hemvävd eller inte, men jag skulle gissa på det.
Detta är inte någon glassreklam utan min mammas initialer. G:et står för Gertrud, ett namn hon aldrig tyckte om. Jag har det som andranamn och tycker inte heller om det. Mamma hade velat hela Ingegärd som var hennes andra namn. Med facit i hand så är det nog trots allt bättre att ha GB som initial än IB (InformationsByrån). Det ger en fadd smak i munnen om skumraskaffärer på sjuttiotalet.

6 kommentarer:

Beppan sa...

Vilken skatt du har i dina gömmor!
Tänk vad dom lade ner mycket jobb på både lakan och handdukar förr. Allt skulle märkas.
Så vackert det där första A A - sirligt och snirkligt.

Camilla sa...

Vackert och bra. Hemvävda linnehanddukar som tvättats massor av gånger, bättre kökshanddukar finns inte. Vi har också en massa ärvda hemvävda och broderade handdukar. De är från min mans sida. Det vore ju synd om de bara låg i ett skåp så vi använder dom för fullt.

Cicki sa...

Beppan: De hade ingen TV eller inga datorer som distraherade dem. Visst är det vackert. Synd att så få ägnar sig åt det idag. Ibland kan jag fundera över hur det var för de kvinnor som inte klarade av att handarbeta eller laga mat förr i tiden. Ansågs de som sämre vara?

Camilla: Helt klart är att de ska användas. Nu har jag så mycket handdukar själv att använda så de här sötnosarna blir uppgraderade till bakdukar.......:-)

Anonym sa...

Jag har handdukar som min pappas farmor vävde. Det är kvalitet det!Och vilket hatverk med alla namnbroderier. Känner igen en del av dina också. Mamma hade något liknande.

KB

Anonym sa...

Det ska naturligtvis stå hantverk och inget annat!! Konstig dator så tokigt den skriver... ;)

KB

Cicki sa...

KB: Jag förstod precis vad du menade....:-) Visst är det vackert.