tisdag 3 juli 2012

Sommarpratarna

Förra året blev det lite sisådär med att lyssna på Sommar i P1. Jag minns inte varför, det bara blev så. I år hade jag bestämt mig för att nu skulle jag verkligen lyssna på alla. Hittills har jag hållit det. För det mesta har jag lyssnat direkt, men när jag inte kunnat det så har jag lyssnat i efterskott via mobilen.

Jag vet inte om det är jag som har öppna sinnen eller om Sveriges Radio har lyckats pricka in en massa bra sommarpratare, för jag har tyckt att alla varit väldigt spännande. Alla har haft något att ge mig genom sina tankar, funderingar och berättelser om sina liv. Det har varit en uppfinnare, en pensionerad supermodell, minister i Afganistan, fd slalomstjärna, komiker, fotbollsspelare med flera. Samtliga har haft något spännande att delge oss lyssnare, på ett eller annat sätt.

Något som slagit mig, när jag lyssnat, är att man kan faktiskt påverka sitt eget liv. Det har jag alltid trott och när man lyssnar på dessa människor så blir det bekräftat. De flesta har haft ett mål de strävat mot och på det viset också kommit fram till målet. Där har man tagit sikte på ett nytt mål att jobba sig fram till. Jag har blivit väldigt imponerad över vilken kämpaglöd det finns. Visst behövs det lite hjälp på vägen, genom tur, en liten puff av ödet eller att andra bitar faller på plats. Naturligtvis påverkas det också av hur målmedveten och aktiv jag är. Men man kommer aldrig någonstans om man bara sätter sig ner och väntar på att något ska hända.

Så har jag levt mitt liv och kommer att fortsätta att leva så. Svårare än så är det faktiskt inte.

5 kommentarer:

Mångmamma sa...

Klokt formulerat!
Lyssna aktivt på radioprogram gör jag aldrig - inte ens om jag mot all förmodan skulle ha det tyst nog omkring mig, tyvärr får jag nog lov att säga!

Cicki sa...

Mångmamma: Fördelen med att bli gammal och barnfri är att man kan välja själv hur tyst eller livligt man vill ha omkring sig.....:-)

Camilla sa...

Jag älskar sommarpratarna. De sätter ord på så många bra tankar. Jag tycker att de allra flesta brukar vara intressanta.
Jag har inte lyssnat på så många i år än för vi har sparat dom för att ha i bilen när vi åker på bilsemester.

Cicki sa...

Camilla: Exakt så känner jag också att de sätter ord på bra tankar, som man själv sedan kan fundera vidare på. Du har mycket trevligt att se fram emot när ni väl sitter där i bilen....:-)

Trebarnsmamman sa...

Så sant så sant. Man måste försöka kämpa och orka. Frågan är bara hur man skall lyckas med detta om man tappat livsgnistan. Målet borde helt enkelt vara att hjälpa alla att hitta orken och kraften att vilja kämpa och vilja förändra.
Att arbeta mot mål och ha visioner försöker jag lära mina barn. Lika väl som att jag försöker lära dem att ingenting är omöjligt...och att försöka utnyttja sina styrkor snarare än att beklaga sig över sina svagheter. Jag har många mål just nu...ett mål och en dröm kom läskigt nära igår vilket jag skev om på bloggen.