måndag 16 januari 2012

Synkontroll

Idag har jag varit till optikern. Jag har ju märkt att jag fått en kraftig synförändring på höger öga. Det har gjort mig orolig och jag tänkt starr och en massa andra hemskheter.

Nu var det inte fullt så farligt. Mitt högeröga har hittills varit det friskaste med enbart vanliga åldersförändringar. Men nu har jag fått ett kraftig brytningsfel på det. Det vänstra, som jag tidigare haft ett lätt brytningsfel på, har istället blivit lite bättre. Knepigt. Jag har även ett litet övertryck på vänster öga. Det ska följas upp en gång till innan vi bestämmer om jag måste till ögonläkare eller inte.

Men i alla fall så har jag nu provat ut nya glasögon. Man fick tre par för samma som ett par. Så nu ska jag ha ett par progressiva att ha när jag behöver se på både långt och kort håll. Ett par närprogressiva att ha när jag tittar på TV, sitter vid datorn eller vid symaskinen. Och ett par vanliga hederliga läsglasögon för kvällsläsningen.

Det var förhållandevis billigt också. Strax under femtusen. När jag bytte glas i mina gamla progressiva så kostade enbart glasen lika mycket. Det var för åtta-nio år sedan. Så att glasögon blivit billigare får vi väl tacka alla lågpriskedjor som är med och konkurrerar.

9 kommentarer:

Mångmamma sa...

Skönt att det inte var dyrare!
Ännu bättre att det inte verkar vara något större fel på ögonen heller, min astigmatism förändras också vartefter jag blir äldre.
Märkligt nog även synskärpan som hoppar fram och tillbaka - och då är jag bara närsynt!

Cicki sa...

Mångmamma: Det känns väldigt skönt att fått den här kontrollen. Jag har verkligen varit orolig. Jag har ju knappt kunnat läsa texten på TV:n. Nu har jag order på att använda mina gamla progressiva vid tv-tittandet. Dessutom sa hon att det var helt OK att använda de billiga ÖB-glasögonen när jag läser. Tills jag får mina nya vill säga.

Pysselpralinen sa...

Ja ibland kan man ju tycka att ögonen är knasiga! Mina vill inte riktigt heller det jag vill. Jag tycker att linser är en bra idé, det tycker inte alltid ögonen. Borde också köpa nya glasögon, synen har ju dessvärre inte blivit bättre med åren. :-)

Att tygerna förökar sig i smyg, intressant teori! Synd bara att det inte är just favvotygerna som blir större (eller fler). ;-)

Cicki sa...

Pysselpralinen: Man kanske kan säga som optikern sa: Du har en bra syn, du måste bara börja använda glasögonen.....:-)

Det där är en knepig grej, det är bara de fula tygerna som förökar sig. Jag brukar rensa ur och skänka till loppisen. Sedan går jag till loppisen och köper nytt. Tänk om det är så att jag köper mina gamla avlagda tyger en gång till?....:-)

Hanneles paradis på Hisingen sa...

skönt när optikern kan fixa... men öga är som vilken muskel som helst, fungerar sämre när man är trött, avslappning och vila är bra även för ögonen.

Cicki sa...

Hannele: Visst är det så att man måste vila ögonen och även gymnastisera dem ibland.

Trebarnsmamman sa...

Härligt! Nu gäller det bara att hålla rätt på alla tre paren! Jag har förlagt mina glasögon...så här gäller det att klara sig utan, vilket fungerar så länge jag inte måste läsa långa och tunga texter med många och små bokstäver.

Ingabritt - after work sa...

Jag kan bara konstatera att vissa optiker tjänar väldigt bra på folks synfel. Jag konstaterar vidare att jag inte fortsättningsvis kommer att gynna dessa. Tre par! Under femtusen! Ser redan hur jag får massa pengar i plånboken nästa gång.

Cicki sa...

Trebarnsmamman: Det kommer inte att bli lätt att hålla reda på när jag ska använda rätt par ögon....:-) Just nu dräller jag såna där tiokronorsglasögon omkring mig....:-)

Ingabritt: Jag har i många år tyckt att glasögon borde ha någon form av högkostnadstak. Du får se om du har någon DirektOptik nära dig. Det var hos de jag gick. Annars har ju SpecSavers bra priser också. De brukar dottern gå till och hon är nöjd.