onsdag 27 oktober 2010

Gerotranscendens

Jag har lärt mig ett nytt ord idag, gerotranscendens. "gero” betyder gammal och ”transcendens” överskridande. Enklast kan man översätta ordet med att man kan uppleva nya dimensioner i sitt åldrande, att hitta glädje och meningen i att bli gammal.

Som jag skrivit om tidigare så träffas vi en grupp väninnor och äter lunch tillsammans en gång i månaden. Vi har alla kopplingen till att vi är medlemmar i Reumatikerföreningen. Vi lärde känna varandra när vi gick i en skrivarcirkel i flera år. Så småningom upphörde cirkeln, men vi kände att vi var några som ville fortsätta att träffas. Vi ville skriva om våra liv och stötta varandra i det skrivandet

Men, som med så mycket annat här i livet, så blev det inte så. Alla fem drabbades på något vis av dödsfall och/eller sjukdomar. Vi insåg att vi behövde varandra som samtalspartners. Så har vi haft det nu i några år och det har varit helt fantastiskt. Vi har vågat att prata om de mest tabulagda ämnen genom att vi känt sådan trygghet i gruppen.

Nu börjar mycket av det sorgliga lägga sig och då har vi pratat om olika ämnen som vi skulle vilja diskutera lite mer strukturerat. Härom dagen kom flera av oss i kontakt med en ny artikel om en studie som funnits i ett antal år. Det ämnet satt som handen i handsken för vår grupp. Vi är alla fem numera 60+, så ämnet passar oss verkligen.

Vill du veta mer om detta ämne så hittar du artikeln här:

http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/psykologi/nyfiken-pa-att-bli-gammal_5453913.svd

2 kommentarer:

Mångmamma sa...

Intressant länk.
Hoppas jag också blir en nyfiken åldring,för vad skulle vara värre än att bli bitter?
Det är nog min största skräck inför just åldrandet, att bittert sitta och muttra på min kammare, har tyvärr sett alltför många gamlingar sluta så!

Cicki sa...

Mångmamma:Tror inte det är någon större risk att du blir en bitter gamling. Du kommer nog vara lika nyfiken då som nu.