tisdag 3 augusti 2010

Positivt och negativt

Jag blir både arg och ledsen när jag läser, både i vår lokaltidning och på Facebook, hur folk sitter och smutsar ner vår lilla stads rykte. Det är den ena negativa epitetet efter det andra. Att det brinner mycket här, att vi har en hög brottslighet, att invandrarna förstör och så vidare. Kommentarerna slutar ofta med: "Man borde flytta härifrån." Då tänker jag; Men gör det då om du vantrivs så. Stanna inte kvar och klaga. Gör något åt ditt missnöje!"

Man säger att ingen vill bo i "Småstad" för det är en skitstad på alla sätt och vis. Det är dessa negativa människor som ger vår stad dåligt rykte. Om vi berättade om allt det fina istället skulle folk ha en helt annan inställning till vår stad.

Vi bor i en jättefin liten småstad. Vi har Mälaren på ena sidan och Östersjön på den andra. Vi omges alltså av vatten. Vi har en närhet till naturen som gör att du kan gå ut ifrån ditt höghus och plocka svamp eller bär, nästan bakom knuten. Vi har ett jättefint utflyktsberg där man kan titta på hur det var förr och för småbarnen finns det både kor och getter och andra djur att titta på. Vi har närheten till storstaden. Plus en massa annat positivt om man bara höjer blicken och tittar sig omkring. Man ser det man vill se.

Vi är en invandrartät kommun. Kanske en av de invandrartätaste i landet. Det har både för- och nackdelar. Nackdelarna är att många invandrare tvingas tränga ihop sig i det befintliga lägenhetsbeståndet. Kommunen har problem med att tillgodose svenskundervisning till så många. Socialbidragsberoendet är högt vilket tär på kommunens ekonomi.

Varför kan man inte se det positiva i invandringen istället, vad det tillför vår lilla stad. Ta bara ett sånt exempel som att man kan hitta massor med spännande kryddor och ingredienser i våra livsmedelsbutiker. Det har invandrarkategorierna tillfört.

Jag är övertygad om att vi skapar vårt eget liv genom hur vi tänker. Tänker vi negativa tankar så blir vårt liv grått och trist, fyllt av en massa tråkigheter. Tänker vi däremot positivt så blir livet mycket enklare och roligare att leva. Så enkelt är det faktiskt.

4 kommentarer:

Mångmamma sa...

Instämmer!
Självklart är det upp till var och en att ta ansvar för hur vi vill se på vår omgivning.
Att le lite oftare och stanna till för en pratstund, kan faktiskt lyfta en ensam människas vardag - och kostar lite!
Om vi dessutom väljer att se det som är bra i första hand i stället för de brister som finns, då brukar det vara lättare och roligare att förhålla sig till sin omvärld! Och ev problem enklare att tampas med.

Cicki sa...

Mångmamma: Det är precis så jag menar också.

engelsson sa...

Ja e det inte underligt vad energi det läggs på gnäll, klagan o missnöje.. Du har helt rätt..det går utmärkt bra att flytta på sig om man inte trivs.. O nog är det så att mångfald berikar..all sorts mångfald..även en kulturell sådan..men då måste man våga släppa den inpå sig o ta den till sig.. Jag är uppvuxen i ett litet brukssamhälle som alltid varit oerhört invandrartätt..jag har haft ett tiotal språk surrande i öronen under hela min uppväxt o firat Bajram med mina turkiska vänner o färgat påskägg med de serbiskaO inte har jag tagit skada,..

Cicki sa...

Engelsson: Jag tror det mycket är rädsla för det okända som gör att folk inte vågar ta till sig nya influenser. Men jag tycker som du, att det berikar istället.