lördag 24 januari 2009

Dålig karaktär?

Till nyåret så gjorde jag en deal med en annan bloggare om att vi skulle sluta röka. För mig höll det i en och en halv dag. Men jag har inte gett upp än.

För snart tre år sedan fick sambon en stroke. Läkarna sa åt honom att han var tvungen att sluta röka om han ville fortsätta att leva. Det valet var inte så svårt för honom. Han slutade tvärt och jag var mycket imponerad över hur duktig han var. Han gick från trettio stycken till noll på en gång. Han använde nikotinplåster i några veckor. Sedan har han klarat sig.

Jag har inte varit fullt så duktig. Då var det väldigt jobbigt när han var sjuk så min oro gjorde att jag klarade inte att sluta just då. Men jag lyckades i alla fall att minska ner till tio om dagen. Jag låg också på trettio om dagen, innan. Så det kändes ändå bra.

Sedan har jag kämpat på med att minska ner det eftersom. Så före jul låg jag på tre om dagen. Där hade jag fastnat och inte kommit vidare. Tyckte själv att det lät fånigt att vara beroende av tre om dagen. Men så har det varit.

Tills jag då gjorde den där dealen till nyåret. Jag klarade nyårsdagen och halva annandagen. Sedan var det kört igen. Men......här kommer det ett kraftigt men. Numera börjar jag varje dag med att låta bli att röka så länge som möjligt. Jag skjuter det där första blosset framför mig. Och det verkar vara rätt metod för mig. Så nu kan det bli en och en halv till två stycken om dagen.

Idag har jag inte rökt ännu men det börjar suga rejält i den tarmen. Jag har tre och en halv cigg kvar i paketet. Har det varit för en månad sedan hade jag haft panik. Det har jag inte nu. Jag vägrar gå ut i det här vädret för att köpa cigarretter. För en månad sedan hade jag gått iväg. Så det känns trots allt som en seger.

Nu tycker nog alla ickerökare att jag är utomordentligt löjlig som inte skippar det där sista. Det är möjligt att jag är det. Men för mig är det rätt sätt att minska ner behovet eftersom. Jag har aldrig klarat av att känna mig tvingad till något. Då slår jag bakut och blir som Tjalle Tvärvigg och det får motsatt effekt. Så jag vet att jag kommer att bli rökfri. Så småningom, i alla fall.

15 kommentarer:

EVA / whiskyochchampagne sa...

Jag slutade röka tvärt för snart 15 år sen och har aldrig vågat röra en cigg sen dess ! För jag vet att första plågar man sig genom och sen är det kört...åsså är det ju inte så smart att röka då man har cancer i kroppen...hihi !

Men om det här känns som rätt metod för dig...så är det ju det ! Ingen annan kan ju säga vad du känner...
Stå ut vännen ! Snart är du också rökfri !!!
***
KRAAAM EVA

Anonym sa...

Är övertygad att du KAN sluta om du VILL! Jag fimpade för gott när jag väntade J, och det är ju några år sedan... Och det var märkligt nog inga problem alls.

Kram

KB

Cicki sa...

Eva: Jo, jag är en tjurskallig jäkel så jag kommer att lyckas även om jag gör det på mitt eget sätt. Jag beundrar alla som klarar av att bara fimpa på direkten.

KB: Ja det var ju precis inte igår du väntade J....:-)

Anonym sa...

Heja heja! Hoppas det minskar till 0 cigaretter per dag så småningom!

Cicki sa...

Annika: Det är väl tanken att det ska bli så....:-)

Hilda sa...

Jag tycker det låter som en bra och utmanande metod. Så gör jag ungefär med min bantning....Typ...eller kanske inte....men ändå ;)

Cicki sa...

Hilda: Alla sätt är bra utom de dåliga vet du väl....:-) Då gör vi det här tillsammans. Du bantar och jag slutar röka....på vårt eget lilla sätt.

Cattis sa...

Jag är en icke rökare, men har inga åsikterom hur du gör med ditt rökande. Jag är en missbrukspersonlighet och vet hur det fungerar att vara beroende av något. Du kommer att fixa detta när rätt dag kommer....

Cattis

Cicki sa...

Cattis: Jag vet att jag kommer att fixa det. Jag är en envis jäkel....:-)

Le Loup sa...

Jag tycker du är jätteduktig! Jag håller på och drar ner på cigg jag med, jag försöker just nu att komma ner under tio om dagen, men ibland så är vissa dagar som förgjorda och då står jag där och bolmar som skorsten. Jag tror det viktiga är att man inte ger upp, man misslyckas men man försöker igen och igen.
Jag känner igen det där med Tjalle Tvärvigg-effekten, sådan är jag med, av födsel och ohejdad vana... :)

Cicki sa...

Shirouz: Jag har märkt att när jag är trött så röker jag mer. Det är väl för att hålla livsandarna uppe eller nåt sånt.

Bloggblad sa...

Alla sätt som funkar är bra! Rökt har jag aldrig gjort, men jag har slutat med kakor och godis x antal gånger...
Lika svårt... men jag har lyckats hålla borta allt frosseri och är nöjd med 4 kg på ett år. Nästa år blir det 4 nya... :)

Cicki sa...

Bloggblad: Grattis till fyra kilo. Visst klarar du fyra till.

Vikten försöker jag också göra något åt. Frossar väl inte så mycket, men motionerar alldeles för lite. Vi har infört fler promenader efter jul. Få se om det ger resultat.

Peernill sa...

Grattis grattis!!
Härligt att höra!!
Att du har kommit ner på så lite cigg per dag.

Kramiz

Cicki sa...

Peernill: Du får väl se att det är sant nästa gång du kommer och hälsar på. Vi måste ju kolla på tyger till det nya projektet du gett mig....:-)