onsdag 17 september 2014

Med nya ögon

Jag har en tid dragits med dålig syn. Alltså sämre än vanligt. Jag har upplevt det som att förändringen har kommit på bara några månader. Till slut kände jag att jag måste göra något åt det.

För två veckor sedan gick jag runt hos optiker i stan och kollade priser. Jag var helt övertygad om att jag behövde byta bägge mina progressiva glasögon. Jag har ju ett par progressiva när jag syr och när jag sitter vid datorn. Ett annat par progressiva när jag kör bil, går på stan och tittar på tv. Alltså på lite längre håll. Dessutom har jag haft ett par billiga läsglasögon som jag använt när jag läst i sängen.

Mer och mer har jag fått tagit till de billiga läsglasögonen när jag syr, för jag har inte sett vad jag hållit på med. Jag har haft dubbelseende, krävt mycket ljus, det har varit en massa olika symptom som dykt upp.

Nåväl, jag var runt på stan och kollade priser. Det slutade med att jag hamnade på Specsavers, där den tänkta kostnaden var lägst. Ändå skulle jag hamna på nästan fyra och ett halvt tusen. Det är inte precis småpengar för en fattig pensionär. Men jag är beroende av att ha en bra syn, och jag vill inte sluta som min farmor. Hon hade så dålig syn på slutet att hon ständigt behövde använda förstoringsglas för att läsa i en vanlig veckotidning.

Efter mitt besök hos Specsavers så beskrev jag mina ögonproblem på Facebook. Då trodde någon att det kunde vara så att jag hade grå starr. När jag googlade och läste på så tyckte även jag att det stämde. Så jag tog kontakt med en ögonklinik här i stan. Dit krävdes det remiss, men de sa att det kunde jag få från Specsavers.

När jag var på min priskontrollsvandring så hade jag beställt tid för synkontroll. Det var idag. Och jag fick en riktig överraskning. Jag fick träffa en helt underbar optiker, som testade allt på mina ögon. Tack och lov handlade det inte om någon starr, utan mina synproblem har med min fibromyalgi att göra. Denna fantastiska optiker tog sig tid först med undersökningen, men också att förklara allt om mina ögon för mig.

Fibron gör att mina ögonmuskler orkar inte med att synkronisera när de blir uttröttade. Så vid slutet på dagen gör ögonen det enkelt för sig och ger mig en suddig bild. Det är minst jobbigt för ögonen att göra så. Enkelt beskrivet alltså.

Så nu har jag beställt ett par enkelslipade glasögon som jag kan ha när jag syr och när jag sitter vid datorn. Kostnaden blev tretusen mindre än vad jag befarat från början. Det som gav mig sådan respekt för optikern var att han var inte ute för att sälja så mycket som möjligt utan han ville ge mig det optimalt bästa alternativet. Heder åt sådana människor.

6 kommentarer:

Camilla sa...

Det känns så bra att få bra bemötande. Det är värt mycket när man är i en ganska utsatt position. I alla fall kan inte jag avgöra själv hur det blir bäst att åtgärda min syn. (Jag har bara "vanliga" glasögon och linser för närsynthet än så länge.)
Hoppas att det blir bättre när du får nya glasögonen.

Cina sa...

Skönt Cicki! Inte att du ser dåligt och att ögonen inte orkar med utan för att du fått en ordentlig förklaring!
Kram!

På Selmas gata sa...

Superbra optiker där! Om man behandlar kunderna på ett bra sätt så tror jag man får igen det sen, folk behöver ju ofta byta ut sina glasögon några ggr i en livstid.

Jag upplever att de små egenägda optikerna är bättre än t.ex. synsam som känns mer säljinriktade. För några år t.ex. så gick mina bågar sönder, jag halkade utomhus och glasögonen flög. Glasen höll som tur var, de är dyra och nerslipade men båen var av. Uppsökte då Synsam som inte alls var särskilt sugna på att leta efter bågar som passade min glas, utan ville byta ut allt till en kostnad på 10 000. Detta var när vi kämpade som mest med livet och ekonomi och för oss var det mycket pengar. Gick då till den lilla privatägda optikern i samma stad som genast hittade lämpliga bågar. Kostnad: 1500...

Cicki sa...

Camilla: En bra syn är ju så enormt viktig för ens livskvalitet. Jag är jätteglad att jag fick träffa den här mannen.

Cina: Jag fattar vad du menar....:-) Jag var nog mest förvånad att han kopplade mina synbesvär till fibron.

Selma: Jag har bara varit till Specsavers en gång tidigare men blev nöjd då också. Då hade jag med mig en synundersökning från en annan optiker.

Vad fruktansvärt att Synsam behandlade dig så. De är dyra, så dit hade jag inte en tanke att gå. Det märkliga är ju att Specsavers inte är privata och är ju också ett lågprisföretag. Dottern har gått hos Specsavers sedan de var ny på marknaden, alltså mer en 15 år sedan, eller något sånt. Hon har alltid varit nöjd. Nu kommer de att få mig som stadig kund också.

Klimakteriehäxan sa...

Jag har blivit kund hos Smart Eyes. Bra priser, bra service, rabatt om man köper mer än ett par. Jättenöjd!

Cicki sa...

Klimakteriehäxan: Jag var och kollade hos Smart Eyes också men de matchade inte Specsavers priser. Fast de var trevliga så det var det inget fel på.....:-)