tisdag 6 maj 2014

Pensionsbryderier

Pust och stånk och stön! Äntligen har jag gjort klart alla papper inför min stundande ålderspensionering. Suck! Inte nog med att man blir gammal, man ska begripa sig på en massa papper också.

Igår var min första syfria dag på flera veckor. Jag hade planerat att sätta mig med alla papper då. Jag behöver söka en sorts bostadstillägg till mig själv och en annan sort till Mats. Tidigare har vi bara behövt söka en tillsammans.

Jag plockade ihop alla papper som rörde min pension och satte mig. Jag bläddrade och bläddrade och fattade ingenting. Huvudet var helt tomt. Jag brukar inte ha problem med sånt här men igår gick det inte alls. Jag var som en urvriden disktrasa med huvudvärk.....:-) Så länge jag satt och sydde kände jag inte av det så mycket, utan det kom igår när jag kunde koppla av.

Så jag la undan allt och väntade till idag med att göra ett nytt försök. Det som förbryllade mig mest var att jag hade två papper från Folksam med olika belopp. Att det ena rörde min Konsumanställning förstod jag, likaså AMF som handlade om mina år på ICA. Men det andra Folksampapperet fattade jag ingenting av. Nu har jag i alla fall pratat med dem och det är ett engångsbelopp insatt 2011. Tydligen någon som KF betalat in i efterhand. Mig gör det inget för det fick ju upp månadspengen lite mer.

Nu är i alla fall båda våra ansökningar ifyllda och kuverterade. Förmodligen blir ålderspensionspeng plus bostadstillägg ungefär detsamma som jag har idag. Först om fem år kan jag börja oroa mig lite eftersom min privata pensionsspar bara betalas ut i fem år. Men det är då det. Jag har inte en aning om hur livet ser ut om fem år. Vill inget veta heller. Så det så.

9 kommentarer:

Bloggblad sa...

Ja, det är lite pyssel, men jag fick bra hjälp av löneansvariga på kommunen. Eftersom min man jobbar där, kändes det inte så pinsamt att ha honom med. Han kan allt om siffror, så det kändes tryggt. Sånt är inte mitt område.
Många val skulle jag göra... Men nu är det klart och jag får mer än jag hade vågat tro, så jag behöver inte köpa kattmat till lunch.

Cicki sa...

Bloggblad: Jag tror jag har full koll på allt nu. Jag har ju haft ett väldigt brokigt arbetsliv som syns nu på pensionen. Jag har varit hemma med barnen, jobbat deltid i många år och som egen företagare så var jag naiv och betalade inte in mer än nödvändigt. Man tror ju inte att man ska bli kronisk sjuk i fyrtioårs åldern. Sånt syns i pensionsbrevet. Men jag klagar inte. Det är i alla fall tur att man kan komplettera med t ex bostadtillägg.

Camilla sa...

Sånt där pappersarbete är inte lätt. Jag tycker det räcker med deklarationsstrulet, trots att det numera ofta räcker med ett SMS.
Hoppas att du fick ordning på allt idag. Det är skönt när man vet hur det blir, oavsett om det blir bra bättre eller lite sämre så är det bättre att veta.

Cicki sa...

Camilla: Jodå, jag fick ordning på allt och tror jag har koll på hur mycket som kommer att trilla ner i plånboken fram över....:-)

tant Hannele sa...

min 81-åriga mor är inte gammal

tant Hannele sa...

(du behöver inte ta ut din privata än)

Cicki sa...

Hannele: Min pappa är 82 och han är inte heller gammal....:-)

Jag vet att jag kan vänta med den privata men jag behöver de pengarna. Dessutom vet jag inte hur livet ser ut om fem år. Min sjukdom gör att jag vet inte ens om jag finns då. Så är det.

Charlotte sa...

Usch! Jag bävar inför min framtida pension! Hemma med barn i 16 år, egen företagare och sen stroken på det! Att jag jobbar nu kommer väll inte att hjälpa upp det hela så mycket. Men lite hoppas jag! Satsar på ett eget sparande efter råd från min bankman. Och håller tummen för en bra ålderdom!

Cicki sa...

Charlotte: Ja, det är som det är med det där. Ändå ångrar jag inte mina val i livet, även om de straffar sig ekonomiskt nu. Man får trösta sig med att det finns ett grundbelopp och så kan man ju förstärka det med bostadstillägg för panchisar.