söndag 7 juli 2013

Nu är jag arg och rädd

Det skrämmer mig när jag hör Stefan Lövén stå och säga att han lovar att alla barn ska lärt sig att läsa när de går ut ettan. Hur har han tänkt lösa det? Och vad händer med de barnen som trots allt ändå inte klarar den gränsen? Måste de då gå om ettan om och om igen tills de kan läsa? Det finns barn som aldrig någonsin kommer att lära sig läsa. Barn som är lika goa och fina i alla fall. Barn som behöver lite extra tid. Vad händer med dem i en socialdemokratisk skola? Jag är rädd för att det kommer att bli många barn med dåligt självförtroende som känner sig svikna av s-skolan.

12 kommentarer:

På Selmas gata sa...

Alltså jag känner mig grinfärdig när jag tänker på skolan. På min lille pojke som ska dit ut och försöka göra sin röst hörd bland massa andra barn i allt för stora grupper...

Jag instämmer i din fundering. I min skola löste de det med extra timmar/ extra lärare som tar med sig de barnen som har det svårast och så får de jobba i små grupper i lugn och ro. Men jag misstänker att budgeten inte tillåter sådant längre...

Samtidigt så tycker jag att skolan är dålig att ta hand om dem som utmärker sig i andra änden, de som klarar skolan lekande lätt. Barn vittnar ju om att de får sitta och vänta in, repetera gammalt...

Hur ska vi skapa ett samhälle där ALLA får plats oavsett hur man är som individ och vad man är bra på och inte så bra på?

Cicki sa...

Svensk skola har blivit en katastrof. Man försöker trycka runda barn genom fyrkantiga hål och tror att alla ska komma ut som likadana individer på utsidan. Man har aldrig hört talas om flexibilitet och att varje människa är unik. Håller med dig om att de inte tar rätt på de som har det lätt för sig heller. Därför borde det finnas någon form av integrerad skolgång där man läser utifrån sina kunskaper och inte utifrån hur gammal man är. Möt eleven där de står, kan man säga. Det är inte lärarnas fel att det blivit så här utan det är en stelbenthet i systemet. Jag känner tillräckligt många lärare som sliter sitt hår och som jobbar häcken av sig för att barnen ska ha det så bra som möjligt. Dotterns man är lärare så vi för en hel del intressanta diskussioner när vi ses.....:-)

granntanten sa...

Håller med dig helt Cicki det är vidrigt.Jag har lagt till dig som favorit (bloggälskling) hos mig - hoppas det inte gör något.

Cicki sa...

Granntanten: Vad gullig du är. Det känns redan som jag känner dig via Any.

Vi får göra vad vi kan med att föra fram vår oro.

Bloggblad sa...

I vår lokaltidning blev det lite felciterat så jag satt kaffet i halsen: Att alla ettåringar ska kunna läsa...

Skolan är inte vad den var när jag blev lärare, och jag har talat om för mina chefer att jag går i tidig pension för jag orkar inte med allt organisatiskt och alla pålagor och påhitt.

Cicki sa...

Bloggblad: När min son började skolan var den fortfarande statlig. Då kunde man t o m söka SIS-bidrag. Det kommer du kanske ihåg som Särskilda Insatser i Skolan. De pengarna var bra att ha till speciella barn. Det var en stor miss när man kommunaliserade den.

Jag förstår dig att du tröttnat.

Camilla sa...

Lika för alla är inte rättvisast! Håller med dig helt att varje barn måste mötas på sin nivå för att lära sig så mycket som möjligt.

Hannele på Hisingen sa...

lika hemskt när de säger att invandrare ska lära sig svenska på ett par år, många kvinnor har aldrig fått gå i skola

Anonym sa...

Jag tror att han menar att det inte ska få göras vinster i skolan utan att pengarna ska gå till fler lärare och extra stöd till elever som har det svårt. Min lilla H. hade ju jättesvårt med just läsning och vi slog oss blodiga för att få rätt hjälp men fick ju det till sist. Idag har jag vänner som sitter i samma sits och de har tagits bort både elevassistent och speciallärare, barnet kostar och är inte välkommen i skolan.

Anonym sa...

Anonym var ju jag, Karin!

Bloggblad sa...

Skolan har förändrats så att jag inte känner igen mig. Jag ska lägga mer tid på att dokumentera vad jag har gjort så att min chef har ryggen fri om skolinspektionen kommer... Jag har talat om för henne att det är pga allt nytt skrivarbete och allt krångel som jag tänker gå i pension redan vid 63. Hon trodde inte på mig första gången jag sa det - och tappade hakan när jag vid senaste träffen sa att jag visst menade allvar.

Cicki sa...

Camilla: Just det att det är inte rättvist att alla ska ha det lika.

Hannele: Det ser ju vi mycket av här i stan att lässvårigheterna är ett stort problem hos invandrade kvinnor. Det måste man ha respekt för.

Karin: Jag misstänkte att det var du när du skrev om din lilla H. Jag hoppas ju att det var så han menade, men nu blev det ju ett löfte av det. Ett löfte som känns omöjligt att uppfylla.

Bloggblad: Jag hör ju svärsonen berättar exakt samma saker som du ang pappersarbetet. Han är ju också lärare.