torsdag 4 april 2013

Ett kort uppehåll

Jag håller just nu på att läsa "Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz" av Göran Rosenberg. Boken handlar om hans pappa och hans tid efter koncentrationslägret.

För några veckor sedan var vi på en föreläsning med Göran Rosenberg. Den grep tag i oss båda två.

Det är svårt att beskriva boken för den innehåller så mycket olika. Tankar, funderingar, minnen, allt utifrån Görans perspektiv och hur han minns sin pappa. Vad jag förstår pratade man inte så mycket om detta hemma hos dem, utan han har fått forska fram väldigt mycket av sitt material.

Igårkväll slog det mig plötsligt hur jobbigt det måste vara att vara barn till någon som överlevt Nazitysklands koncentrationsläger. Jag har haft klasskamrater som haft överlevande föräldrar. När jag var barn hade vi en granne som överlevt ett koncentrationsläger. Jag har läst massor med böcker i ämnet, så den faktiska kunskapen hos mig är rätt hög. Ändå slås jag av hur hemskt det måste vara för barnen att växa upp och få lära sig om hemskheterna under kriget, att på det viset få insikt i vad deras föräldrar/förälder gått igenom. Vi får på det viset flera generationer som påverkas i efterhand, barn, barnbarn och kanske till och med barnbarnsbarn.

Som ni kanske förstår så rekommenderar jag att ni läser boken. Men var beredd på att den är skriven på ett helt annat sätt än man är van vid. Det tar några sidor innan man tar det till sig. I alla fall var det så för mig. Men som sagt var, läs den!

7 kommentarer:

Camilla sa...

Jag har hört flera som säger att den boken är bra så jag har tänk läsa den vilken månad som helst.

Cicki sa...

Camilla: Helt klart borde det ju vara en bok för er läsecirkel. Jag känner själv att jag skulle behöva vända och vrida på mina tankar tillsammans med någon annan, när jag läser boken.

På Selmas gata sa...

Jag såg Jimmie Åkesson bli intervjuad av just Göran R och Åkesson skulle bland annat reda ut begreppet "svensk". Han sa något om att Rosenberg (som enligt hans definition inte är helsvensk då hans föräldrar inte är det) ju pratade bra svenska, och en massa annat dravel i samma stil.

Att Rosenberg kunde behärska sig från att ge Åkesson en rak höger var imponerande. Han borde sträckt över boken han skrivit och sagt "läs!". Att sitta där och tycka att alla invandrare ska ut är ju himlans lätt när man är född i Skåne (Blekinge?) och aldrig varit nära koncentrationslägren.

Att SD kommit in i riksdagen betyder ju att tillräckligt många svenskar röstar på ett parti som i grund och botten hyllar Hitler och hans gärningar... Det gör mig rädd! Och snart kommer den generationen som faktiskt upplevde/överlevde det vara borta så då blir det upp till deras ättlingar att föra orden vidare... Jätteviktig bok!

Tyvärr kan jag inte läsa den nu när jag är sjuk, jag är så känslig och allting får mig att må dåligt och inte kunna sova. Sådan var jag inte förr, läste bl.a. statsvetenskap under ett år och var väldigt engagerad i Amnesty. Men något har gått sönder inom mig. Däremot så hoppas jag att alla som orkar läser den och sprider ordet!

Cicki sa...

Selma: Det är skrämmande att SD kommit in i riksdagen. Tyvärr så tror jag att en hel del beror på att folk är ganska trötta på vad de vanliga politikerna kan erbjuda och röstar i någon form av missnöje. Du kanske är för ung för att minnas när Ian Wachtmeisteroch Bert Karlsson kom in i riksdagen med partiet Ny demokrati. De spelade verkligen på folks missnöje. De blev en dagslända men tyvärr tror jag inte att SD blir det.

Vi måste kämpa för att man aldrig får glömma vad som hände i Tyskland under andra världskriget. Som tur är så skrivs det fortfarande rätt mycket om det. Jag hoppas man pratar om det ordentligt i skolorna.

På Selmas gata sa...

Nej, fullt så ung är jag (tyvärr) inte:) Visst minns jag Ny Demokrati. Värst var ju att flera stora stjärnor gick med i det partiet, vet bl.a. att Börje Salming gjorde det. Han som bodde i canada i massor av år borde väl inte stötta ett parti som vill stänga gränserna?

Jag skulle eg. bara säga att jag aldrig hört någon berätta om koncentrationslägren under de 16 år jag sammanlagt gått i skolan/studerat, tror inte heller mina syskon varit på någon sådan föreläsning. Så jag tror tyvärr inte att man pratar om det i skolorna så mycket, inte enligt min erfarenhet iaf. Det betyder att vi kommer längre och längre ifrån att minnas vilket ju gör att partier som SD får fäste.

Jag tror dock precis som du att det är ett missnöjesparti. Hittade en reklamlapp hemma hos farmor nyligen där det bl.a. står om att de svenska straffen är för låga, för få poliser etc. Det är ju sådant gemene man pratar om hemma i köket och när det står ett parti där och uttalar det högt så blir det naturligtvis ett alternativ... Tror att de andra partierna måste våga ta debatterna om "känsliga" ämnen också, annars växer sig sd ännu större...

Cicki sa...

Selma: Det är hemskt om de inte pratar om detta i skolan, för egentligen händer det ju än idag. Fast inte genom att gasas ihjäl men på andra sätt. Som absolut mest aktuellt tror jag är Sudan och Nordkorea. Och en massa andra ställen.

SD är smarta och Jimmie Åkesson är faktiskt jättesmart, tror jag. De vet vilka knappar de ska trycka på och vilken bild utåt som de ska visa upp. Så litar de på att folk inte sätter sig in riktigt i deras parti utan bara ser skalet utanpå. Det är det de vinner mark på, tror jag. Hemskt!

Vi har en urusel migrationspolitik, där man försökt att städa upp lite grand. Men mycket mer skulle behöva göras. Som du säger att om man skulle våga ta debatten så tror jag man skulle vinna mycket på det.

Cicki sa...

Selma: Glömde säga att media har stor del också i att SD vinner väljare. De förstorar upp saker och ting och pratar om kränkningar som gör att många väljare tröttnar. Och på det viset spelar pressen en stor del i att SD får dessa missnöjesväljare.

Pressen måste vara mer objektiv än den är och inte ständigt köra med feta rubriker på löpsedlarna för att locka väljare. Kvällspressen har blivit rena rama skvallerpressen som bara jagar sensationer.