torsdag 31 januari 2013

Vad händer?

Jag blir väldigt ledsen när jag hör om att socialdemokraterna kommer att lägga ett förslag om obligatorisk gymnasieskola. Som tydligen ska genomföras om de vinner valet 2014. Hur tänker de då?

De motiverar det med att alla ska gå i gymnasiet för att inte hamna utanför arbetsmarknaden. Den tanken är väl i och för sig god. Men det passar inte alla. Har de tänkt på de ungdomar som inte klarar det? En del ungdomar är så skoltrötta efter nian, att de kan behöva ett sabbatsår eller två, innan de går vidare med sina studier. Sedan finns det de ungdomar som inte klarar av att läsa på högre nivå. Som längtar efter få gå en yrkesförberedande utbildning.

Det kom en rapport härom dagen om att självmorden bland unga i Bromma har ökat markant. Ungdomar och elevvårdande personal vittnar om att pressen i skolan på högre utbildning skapar stress och man tror att det är en av orsakerna till den ökade självmordsfrekvensen.

Samtidigt vittnar även yrkesskolor om att de inte klarar att fylla platserna för att för det är för få sökanden. Bland annat varnar man att om några år kommer det att vara brist på rörmokare och andra hantverksyrken. Det verkar som att allt prat om vikten av akademisk utbildning gör att det inte längre är fint att vara hantverkare.

Socialdemokraterna har alltid varit ett arbetarparti. Men nu verkar de ha vänt och strävar emot att bli ett akademikerparti. De pratar stort om att alla ska vara med. Samtidigt som de stänger dörren för ungdomar som inte klarar högre utbildningar och som hellre vill hålla i en målarpensel eller en hammare.

När de drev igenom gymnasiereformen Lpf 94 svek de många ungdomar genom att plocka bort vissa yrkeslinjer. Alla skulle läsa lika mycket teoretiska ämnen, oavsett om man klarade det eller inte. När man såg att det inte funkade infördes i panik det sk IV-programmet. Det kom att bli ett program med dålig klang och det tog lång tid innan man hittade formerna för ett fungerande Individuellt Val.

På senare år hade vuxit fram nya yrkesskolor och man jobbar med att få tillbaka det gamla hederliga lärlingsalternativet. Ska det skrotas igen? Ska vi än en gång svika dessa ungdomar? Ska de än en gång känna att de är mindre värda för att de inte klarar av att läsa vidare? Det kanske ska skapas en ättestupa för ungdomar som inte klarar högre studier? Det kanske är ett effektivt sätt att lösa ungdsomsarbetslöshetsfrågan på?

6 kommentarer:

Camilla sa...

Ättestupa för ungdomar var ett kreativt förslag ;)
Nej då, jag håller helt med dig att det är synd att det inte finns bra yrkesskolor kvar eller lärlingsplatser. Vi behöver duktiga hantverkare och det är inget fel på det yrket. De linjerna behöver inte nödvändigtvis innehålla så mycket teori. Bättre då att det är möjligt att läsa in teorin efteråt om ungdomen kommer på efter några år att den vill läsa vidare eller av annan anledning vill ha den teoretiska biten.
Det är inte rättvisa att alla ska läsa samma sak. Det är rättvisa att alla kan få välja efter förmåga och intresse. Och att alla får känna sig värdefulla.

Cicki sa...

Camilla: Det är precis så jag tycker också.

Cina sa...

Att få känna sig värdefull borde vara en rättighet för alla kids. Tyvärr ser det ju inte ut så idag. När jag hörde förslaget knöt det sig i magen och jag kände som du. Politiker befinner sig så långt från verkligheten och det är smärtsamt att se unga människor brytas ned i ett skolsystem istället för att byggas upp. Har en på nära håll och ibland är jag så f-d att det kokar över. Dessutom, när det går snett, är det ingen som tar ansvar. Det förväntas att ungdomen själv ska göra det. Ok. Det kan de ju om det har en grund att stå på och fått behålla sitt självförtroende och självkänsla.
Fy bubblan, blir galen bara jag tänker på det....
Bra skrivet Cicki!

Cicki sa...

Cina: Man måste tydligen vara när ett barn som är som våra söner för att förstå. Det är inte konstigt att vi föräldrar springer in i väggen då och då när man måste kämpa som man gör. Tänk vilket besparande det skulle vara för samhället om man lärde sig se hela paketet. Då skulle både ungarna och vi föräldrar må bra och inte belasta sjukvård och andra ställen.

Junebacken! sa...

Nejdå Cicki, man behöver inte ha ett barn som ditt och Cinas för att förstå att det här förslaget är helt galet!!!
Det räcker bra att ha en viljestark, skoltrött yngling med hantverket i händerna. Nu har det gått väldigt bra för honom, han har jobbat varje dag sedan han slutade skolan. Men att läsa om sossarnas förslag... ja, jag blir ordlös faktiskt. De är så långt ifrån vår verklighet, det här är ju verkligen ett bevis för det.
Jag hoppas att de faller på sitt eget grepp!
Kram

Cicki sa...

June: Det var ju även sådana killar och tjejer jag tänkte på, de med hantverket i händerna....:-) Det är märkligt hur man ens kan tänka ut en sådan galen idé.