torsdag 3 januari 2013

Mitt splittrade liv

Igårkväll kom jag i säng ovanligt tidigt för att vara jag. Strax efter tolv landade jag i sängen. Jag läste en liten stund och släckte ganska snabbt, eftersom jag var trött. Jag var så nöjd med mig själv. Tänkte att nu kommer jag upp tidigt på torsdagen, som för ovanlighetens skull är tvättdag. Ovanligt för att vara på en torsdag, vill säga. Somnade ordentligt också.

Och vaknade strax efter klockan två! Och kunde inte somna om! Försökte med alla möjliga knep. Vid femtiden lyckades jag äntligen somna om, men sov oroligt. Har drömt som en tok och vaknat upp vid flera tillfällen. Så nu sitter jag här, trött som en gnu. Man ska tydligen inte lägga sig för tidigt.

För övrigt lever jag just nu i två världar, dels i ett polskt ghetto, dels i ett franskt bageri. Efter jul har jag läst Ninas resa av Lena Einhorn, där hon skriver om sin mors liv i Warszawas ghetto under kriget. Just nu läser jag Utvald att leva av Jerzy Einhorn som är en beskrivning av hans liv under kriget, samt att han även beskriver mer om den politiska situationen och kriget. Parallellt med det läsandet har vi tittat av Förintelsen. Vi fyndade den på loppisen före jul. Det var fem dvd.filmer på vardera en och en halv timme.

Jag säger bara en sak: Vi får aldrig någonsin glömma det hemska som hände då! Det får aldrig hända igen!

Det franska  bageriet jag lever i handlar naturligtvis om önskeboken jag fick i julklapp, Den franske bagaren av Sébastien Boudet. Jag är helt frälst. Jag har bakat surdegsbröd i flera år, men har äntligen fått lära mig varför man ska göra olika moment, vad som händer om man gör dem och vad som händer om man inte gör dem. Allt finns förklarat på ett mycket pedagogiskt sätt. Bara som en sådan sak att man ska slänga i hett vatten i ugnen i stället för att lägga i isbitar. Jag har fått lära mig tidigare att lägga en skål med isbitar i botten på ugnen för att få en fin skorpa på brödet. Nu har jag fått lära mig av Sébastien att man ska slänga in hett vatten för att inte sänka temperaturen i ugnen. Så logiskt! Att jag inte fattat det själv? Dessutom gör man det för att bevara fukten i brödet, så det ska bli saftigare.

Det är ju inte bara bakrecept utan även lite matrecept. Jag har nu bestämt att jag ska baka mig igenom boken och testa allt. Jag ska även testa att göra min egen müsli. Jag som tycker att all köpt müsli är för torr och tråkig, nu ska jag istället testa själv. Jag är helt övertygad om att det måste vara billigare, godare och nyttigare.

På måndag börjar "arbetsveckan". Jag börjar lite lugnt med att fika med mina väninnor. Sedan har jag en större beställning att göra. Jag ska hjälpa en "kollega" med att sy grejer som hon inte hinner med själv. Det ska bli kul.

Det känns som att det nya året börjar bra, (trots dålig sömn inatt).

4 kommentarer:

Maja sa...

Ninas resa har jag tänkt läsa länge, kanske ska ta tag i det nu.
Ha en bra kväll!

Anonym sa...

Jag har också läst Ninas resa, en bok man inte gärna lägger ifrån sig förrän den är utläst.

KB

Beppan sa...

Den franske bagaren låter som en bok som skulle passa mig just nu, nybörjare på surdegsbröd som jag är.
Kul egentligen - vadå Franskt bröd - där har dom ju mest baguetter, bakade på vetemjöl....

Cicki sa...

Beppan: Jag tycker helt klart att du ska försöka få tag i den. Och komplettera med boken Surdegsbröd av Martin Johansson. Sébastien är mer pedagogisk och lär ut mer om hur man bakar på bäst sätt. Men som du säger är det mycket vetemjöl, fast han har annat också. Plus att han har en del matrecept och recept på sådana godsaker som croissanter...:-)

Martin mer grovt bröd där jag har några riktiga favoriter. Så jag tycker bägge böckerna har sitt eget värde på olika sätt.