tisdag 11 december 2012

Arg och ledsen

Jag blir både arg och ledsen när jag ser hur invandrarfientligheten florerar i svenska samhället. Just nu delas det fritt på Facebook om hur muslimer och andra religioner "hindrar" oss från att äta bland annat julskinka och pepparkakor. Det senaste nu som delas runt är att man tydligen nekat barn att vara tomtar i luciatåget i Vreta klosterskola. Direkt kommer man då fram till att detta är invandrarnas fel och man undrar vart Sverige är på väg åt för håll.

Det undrar jag också. Håller vi på att bli ett land präglat av främlingsfientlighet? De som delar ut dessa inlägg på FB lägger ofta också till "Inte för att jag är rasist men........" Jag anser att alla som delar ut dessa inlägg är rasister och främlingsfientliga. Det är det som är så skrämmande att man smyger med det och har någon form av vardagsrasism som verkar bli vanligare och vanligare.

Man påstår också att vi nekas att prata om dessa frågor. Jag tycker faktiskt att vi ska göra det. Prata om det, alltså. Men vi ska prata om det under ordnade former där alla kan komma till tals. Det man inte verkar förstå är att det är våra myndigheter och andra som håller på att trassla med dessa förbud hit och dit. Det är inte invandrarna som kräver detta av oss. Myndigheternas krav ger tyvärr en missriktad effekt. Istället för att det ska skapa hänsyn så skapar det istället en misstro och rädsla hos en del människor. Det spär på främlingsfientligheten och är som honung för rasistisk politik.

Visst finns det extremister och fundamentalister som hårddrar sin religion och sina åsikter. Men det finns det inom alla religioner, även vår egen protestantiska, där man i vissa läger inte accepterar kvinnliga präster och homosexualitet.

I vår släkt finns det flera muslimer. Bland annat vår kära Ali och att sambons svägerska och brorsbarn också är muslimer.  Ali har firat tre jular med oss och den här julen kommer att bli hans fjärde med oss. Det skulle aldrig falla honom in att neka oss vår julskinka eller våra pepparkakor. Att han själv inte äter av julskinkan är hans eget beslut. Han äter däremot glatt av både den inlagda sillen, mina köttbullar utan fläsk, kycklingprinskorv och annat som han tycker om.

Jag vet att jag tjatat om dessa frågor tidigare och jag kommer att fortsätta med det. Ska det vara så himla svårt att respektera varandra och ta hänsyn till varandras olikheter? När jag ser denna utveckling i vårt samhälle så blir jag väldigt orolig för vilken värld Melina och Nelson kommer att växa upp i. Vad kommer de att möta för samhälle som ungdomar och vuxna?

5 kommentarer:

Spader Madame sa...

Och så är man jäkligt snabb att gilla alla möjliga och omöjliga grupper. Gilla om du också vill att Sverige ska fortsätta med sina traditioner. Som om någon skulle hindra? Jag vet inte ens om det är några myndigheter som har stoppat ett endaste dugg.

I viktiga frågor, som till exempel vad vi ska göra åt att det sitter en galen nazist i kommunullmäktige i Lidköping, har man ingen åsikt. Bara ingen säger att de inte får vara pepparkaksgubbar i Laxå.

"Gilla om du också tycker att vi ska få säga negerbollar, man är inte rasist för det!" Så jävla slut i huvudet. Som om det är de frågorna man ska strida för? Sin rätt att säga negerboll?? För att så har VI ALLTID sagt och man är inte rasist för det!! Ja, men om inte någon säger ett onödigt jävla ord som så försvinner det. TACK för det, liksom. Och om du skulle råka säga det av gammal vana så gör väl det inte ett endaste dugg. Så länge du inte gör det av den anledningen att " negerboll, negerboll -jag säger det så mycket jag vill och jag är INTE rasist!"

Jag märker att jag är besviken på människorna där på facebook!

Cicki sa...

Det värsta är att jag märkt att de jag kallat mina nära vänner också har detta syndrom, eller vad man nu ska kalla det för. Man slänger ord som turkungar mm omkring sig och som försvar säger man att "alla" säger ju så. Nä, alla säger inte sånt.

Vad ska vi göra, Spader. Strejka på nåt vis eller? Kram

Spader Madame sa...

Kram! Jag tror det. Sittstrejk inomhus passar mig fint!

Anonym sa...

Jag tycker det här är så himla svårt, tyvärr har vi vänner som bor kvar i invandrartäta områden i Malmö och de harbokstavligt talat ett rent helvete. Deras dotter har blivit tafsad på, hånad, blivit spottad på, för hon är oren enl. de muslimer som bor där. Pappan i familjen har blivit nedslagen vid två tillfällen, likaså en hel del av de andra svenskar som bor där. De blir hotade med -Vänta bara tills vi tagit över Sverige, då gör vi vad vi vill me er.
Här i Helsingborg är det lite lugnare men de svenska barnen måste "kräva" specialkost, dvs. griskött. Och nu strider man för att köttet ska vara halalslaktat, medan svenskar strider för att det ska vara slaktat på sätt som inte plågar djuren.
Jag har alltid försökt lära mina barn att alla människor har lika värde, att alla har rätt till sin tro och att leva hur man vill. MEN om invandrare försöker ta den rätten från oss så är det otroligt svårt att få svenska ungar att tro på lika värde, när de känner sig svikna av de som kommer hit. Jag förstår att du är orolig för dina barnbarn, men om Ali ger dem både respekten för sin kultur och sen för deras svenska kultur tror jag inte det är någon fara. Det är bara när någon säger att ditt liv, religion, kultur är sämre än min som dedt leder till strid. När människor känner sig hotade slåss de, så har det alltid varit. /Karin

Cicki sa...

Karin: Det är hemskt när en liten klick människor, oavsett ursprung, inte har respekt för sina medmänniskor. De förstör så mycket för alla.

Tyvärr så har det här problemet en sådan stor komplexitet. Det handlar om arbetslöshet, rotlöshet, utanförskap mm.

Vi har haft en del av denna problematik även här i stan, men just nu verkar det lugnat ner sig rätt mycket. Mycket tror jag att det beror på att polis, skattemyndigheten och socialtjänsten gått samman och jobbar med frågorna på bred front. Bland annat har man ju stävjat en hel del kriminalitet.

Det är svåra frågor som man inte får blunda för. Det är därför det är så viktigt att vi tar upp dem och pratar om det på ett alldeles vanligt plan istället för att smutskasta varandra och skapa ännu mer rädsla och hat.